Μητσοτάκης από Εσθονία: Να σταματήσουν αμέσως οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας

«Για την επίλυση των διαφορών μόνο ένα πλαίσιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
|
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εσθονή ομόλογο του Κάγια Κάλλας
Dimitris Papamitsos

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Αλάρ Καρίς, την Εσθονή ομόλογό του, Κάγια Κάλλας, και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γιούρι Ράτας, πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μηστοτάκης κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Εσθονία.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της τουρκικής προκλητικότητας κατά της Ελλάδας.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Κάγια για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, μέσω ενεργειών και ρητορικής που δυστυχώς έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εσθονία γιατί πάντα υποστήριζε τις θέσεις μας σε επίπεδο  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο, και στην περίπτωσή μας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με την Εσθονή ομόλογο του, διευκρινίζοντας ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Έχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε  να επιλύουμε τετοιου ειδους ζητήματα. Υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Δύο χώρες που βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο στην περιοχή, το Ισραήλ και ο Λίβανος, κατάφεραν να υπογράψουν μια συμφωνία οριοθέτησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Αλλά για να συμβεί αυτό, προκλήσεις, αχρείαστες προκλήσεις, προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας, όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν επίσης η ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ιδίως της απειλής εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

«Έχει έρθει η ώρα για μία συμφωνία προκειμένου να επιβληθεί ένα πλαφόν στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου»

Ιδιαίτερη έμφαση στη διάρκεια των συναντήσεων δόθηκε στο ζήτημα ενέργειας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στην πράσινη μετάβαση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης και της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Το έχουμε συζητήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έχει έρθει η ώρα για τους Υπουργούς μας να καταλήξουν σε μία συμφωνία προκειμένου να επιβληθεί ένα πλαφόν στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές μας. Και, φυσικά, μιλώντας για μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε στη σύνοδο COP27 και θα συζητήσουμε για το πόσο σημαντική είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ επισήμανε το λόγο το τελευταίο διάστημα έχουν υποχωρήσει οι τιμές του φυσικού αερίου.

«Στις αγορές δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τις τιμές. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά είναι επίσης επειδή (οι αγορές) γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», εξήγησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Όλες οι χώρες μας λαμβάνουν μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, προσπαθούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Και φυσικά, όσον αφορά την Ελλάδα, εφαρμόσαμε -ήμασταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε- έναν μηχανισμό μέσω του οποίου δεσμεύουμε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και στη συνέχεια τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.»

«Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη»

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του τόνισε ότι η βοήθεια της ΕΕ και των κρατών μελών της προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Επεσήμανε δε την κρισιμότητα της ύπαρξης σταθερού μετώπου απέναντι στον αναθεωρητισμό και υπέρ της δέσμευσης στο Διεθνές Δίκαιο και στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, που είναι αδιαπραγμάτευτες.

«Ελλάδα και Εσθονία είναι ενωμένες ενάντια στην κατάφωρη πράξη επιθετικότητας από τη Ρωσία, από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Είμαστε ιδιαίτερα προσηλωμένοι σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Θεωρούμε αδιανόητο ότι κάποιος στην ήπειρό μας θα ήθελε να αλλάξει τα σύνορά μας με τη βία. Συνεπώς, έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη, και αυτό περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου οι γενναίοι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τη χώρα τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του με την Κάγια Κάλλας.

«Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εμπνευστήκαμε από το Εσθονικό μοντέλο»

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε ακόμη ότι υπάρχει δυναμική περαιτέρω εμβάθυνσής των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού - στον οποίο υπάρχει ήδη συνεργασία των δύο χωρών - και της κυβερνοασφάλειας. Ο ψηφιακός τομέας, στον οποίο η Εσθονία πρωτοπορεί, είχε, εξάλλου, κεντρικό ρόλο στο σύνολο των επαφών του Πρωθυπουργού. «Θα πρέπει να σου πω ότι το Εσθονικό μοντέλο  αποτέλεσε πηγή έμπνευσης όταν σχεδιάζαμε το δικό μας Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το κράτος. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές, ενώ έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε μία σειρά από ψηφιακές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλες εφαρμογές γύρω από τη φροντίδα της υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με την Εσθονή ομόλογο του, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με την Εσθονία στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας.

«Η Ελλάδα είναι το μέρος όπου θα πρέπει κανείς να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα:

«Εάν οι επιχειρήσεις σας επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα είναι πραγματικά το μέρος όπου θα πρέπει κανείς να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Χθες, ο «Economist» δημοσίευσε μια έρευνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που βελτίωσαν το επιχειρηματικό τους περιβάλλον. Μέσα σε τρία χρόνια ανεβήκαμε 16 θέσεις. Αυτό μας χαροποιεί πραγματικά, και ενισχύει τα επιχειρήματά μας, οταν προβάλουμε την Ελλάδα ως μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης.»