Μητσοτάκης από Φόρουμ Δελφών: Επενδύσεις και θέσεις εργασίας το κλειδί για οικονομική ανάπτυξη

Μητσοτάκης από Φόρουμ Δελφών: Επενδύσεις και θέσεις εργασίας το κλειδί για οικονομική ανάπτυξη
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Η βασική προτεραιότητα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τον δημοσιογράφο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι η τωρινή κυβέρνηση υπερφορολογεί τους παραγωγικούς κλάδους για να επικεντρωθεί σε επιδόματα και βοηθήματα, ενώ ο ίδιος θα επικεντρωθεί σε μια ανάπτυξη που βασίζεται στις επενδύσεις σε τομείς όπου η Ελλάδα υπερέχει.

Σχετικά με το χρέος της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο, αλλά ο φόβος στην ΕΕ ήταν ότι αν δοθεί δημοσιονομικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω διεύρυνση του δημόσιου τομέα, ενώ ο ίδιος θα το χρησιμοποιήσει για να μειώσει τους φόρους.

Την συζήτηση παρακολουθούν μεταξύ άλλων οι επίτροποι Δ.Αβραμόπουλος και Χρ. Στυλιανίδης , ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάγιατ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον οποίο αντάλλαξε χαιρετισμό ο κ Μητσοτάκης. Ο κ Σημίτης θα μιλήσει αύριο στο Φόρουμ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και θεσμικό»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και θεσμικό, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Εάν η λειτουργία των θεσμών δεν βελτιωθεί, η Ελλάδα δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει στο μέλλον, τόνισε.

«Όλες οι λαϊκίστικες κυβερνήσεις, είτε προέρχονται από τη δεξιά είτε από την αριστερά, χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, βασιζόμενες σε τρεις άξονες: έλεγχο των ΜΜΕ, παρέμβαση στη δικαιοσύνη και δίωξη πολιτικών αντιπάλων.

«Το επίπεδο παρέμβασης που έχουμε δει στη δικαιοσύνη είναι απαράδεκτο και υποσκάπτει τα θεμέλια της δημοκρατίας», είπε ο αρχηγός της ΝΔ. «Ένας από τους τρόπους που μπορεί να αλλάξει αυτό είναι η απόλυτη αξιοκρατία στη στελέχωση του κυβερνητικού επιτελείου, και η εισαγωγή νομοθεσίας που περιγράφει λεπτομερώς το ρόλο του γραφείου του πρωθυπουργού, πώς να διεξαγάγει πολιτική με τους υπουργούς και ποιός είναι ο ρόλος του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό απαιτεί και ”μια πολύ θαρραλέα συνταγματική μεταρρύθμιση”», τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)