Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε την αποδόμηση της σημαντικής προσπάθειας της Πολιτικής Προστασίας

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Open Image Modal
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κατά τη αποψινή διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αφού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ επεσήμανε και τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του. Προσέθεσε, δε, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», ενώ τόνισε το γεγονός πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.

Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

Επιπλέον, συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων (τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί ήδη), η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.

Μάλιστα, ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Στη σύσκεψη εκτός του Πρωθυπουργού, και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί, ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ’Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Στην σύσκεψη συνδέθηκαν επίσης οι κ. Στυλιανίδης, Παπαθανάσης Σταμπουλίδης, Πετραλιάς και Κοντογεώργης.

Υποβολή αιτήσεων για κρατική αρωγή, στεγαστική συνδρομή και κάλυψη οικοσκευής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά

Η πρόσβαση σε κτίρια και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγά στην Αττική είναι δυνατή και η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφών των ζημιών, έχει ξεκινήσει.

Ειδικότερα, σ′ ένα πλαίσιο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ξεκίνησε το έργο των αυτοψιών των κλιμακίων της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη (α) των κλιμακίων της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της γ.γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, και (β) των επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τη διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της γ.γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Όσον αφορά τα κτίρια, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα (σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, λοιπούς χώρους, κ.λ.π.), το οποίο υλοποιείται από τη ΓΔΑΕΦΚ. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε και το σχήμα της αποζημίωσης της οικοσκευής και μικρών επισκευαστικών εργασιών σε κατοικίες, καθώς και της κάλυψης των πρώτων αναγκών για τα νοικοκυριά, των οποίων η κατοικία επλήγη από την πυρκαγιά, με τις αυτοψίες να πραγματοποιούνται, επίσης από τη ΓΔΑΕΦΚ προς διευκόλυνση των δήμων, οι οποίοι και θα καταβάλουν την εν λόγω ενίσχυση στους δικαιούχους.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις σε κάθε δήμο από την Τετάρτη 14 Αυγούστου, και να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα:

Δήμος Μαραθώνα: 2294320526 & 2294320578 και Δημοτικό Κατάστημα Βαρνάβα: 2295097249

Δήμος Ωρωπού: 2295320306 & 6989475597

Δήμος Διονύσου: 2132030614-611-603

Δήμος Παλλήνης: 6946009986

Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: 2294321001

Δήμος Πεντέλης: 2132050000 & 2132050002

Δήμος Βριλήσσιων: 2132050511 & 6972769914

Δήμος Χαλανδρίου: 2132023918

Δήμος Μεγαρέων: 2296081841

Όσον αφορά τις ζημιές σε επιχειρήσεις (εξοπλισμός, μέσα παραγωγής, εμπορεύματα κ.λ.π.) έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει επιχορήγηση έναντι των υλικών ζημιών (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής κ.λ.π.). Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τις επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τη διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Οι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να απευθύνονται στην Περιφέρεια Αττικής, από την Τετάρτη 14 Αυγούστου, στα παρακάτω στοιχεία:

* Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:

Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής, 17ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, ΤΚ 153 51, τηλ. 2132005310, 2132005290, danaptiksi.anat@patt.gov.gr.

* Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:

Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78, Ελευσίνα, ΤΚ 19200, τηλ. 2132047086, 2132047039, 2132047096, anap.peda@patt.gov.gr.

* Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής:

Διεύθυνση Ανάπτυξης Βορείου Τομέα, Λ. Κηφισίας 18, Μαρούσι, ΤΚ 151 25, τηλ. 2132100400 (τηλ. κέντρο), 2132100420, 2132100402 - 403 (τμ. γραμματείας) anaptyksiat1@patt.gov.gr.

Όσον αφορά τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα, έχει ενεργοποιηθεί αρμοδίως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ, με τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες αυτοψίες και οι ανταποκριτές του έχουν ενεργοποιηθεί σε κάθε δήμο της Αττικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ