«Η ανεργία είναι ο πρώτος εχθρός της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά».
Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας που πέτυχε η κυβέρνηση, από το 17,2% στο 12,8%, τονίζοντας ότι πρόκειται για την «ταχύτερη αποκλιμάκωση στην Ευρώπη». Παρά τη βελτίωση όμως στο θέμα της απασχόλησης, η χώρα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε και το διαχρονικό πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών.
Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Παράλληλα μίλησε για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία ενώ τόνισε ότι «όλα όσα κέρδισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σήμερα ροκανίζονται. Χρειάζεται οργανωμένη ευρωπαϊκή αντίδραση», ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κατάσταση.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εισοδημάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την επερχόμενη σημαντική –όπως τη χαρακτήρισε- αύξηση του κατώτατου μισθού που το ακριβές ποσοστό της θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα ισχύσει από την 1 Μαϊου.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το νομοσχέδιο, τόνισε ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αγοράς. Να το κάνουμε ώστε οι δημόσιοι πόροι να μη σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα αλλά στοχευμένα».
Εκσυγχρονίζεται και εξυγιαίνεται ο ΟΑΕΔ
Επίσης μίλησε για τις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο και εστίασε στην εξυγίανση του ΟΑΕΔ που μετονομάζεται πλέον σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑΠ) και με στόχο «να προσφέρει εφόδια αντί για εμπόδια». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρχουν πολλοί πολίτες που απολαμβάνουν προνόμια που δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων. Μάλιστα έκανε λόγο για 55.000 φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ, ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ωφελούμενων που διαμένουν σε ακριβές περιοχές και διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου για 10 και 20 χρόνια. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την εκκαθάριση του μητρώου, ανακοινώνοντας ότι θα διαγραφούν όσοι δεν το δικαιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα, όσοι έχουν αρνηθεί 3 συνεχόμενες φορές να πάνε σε θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς, καθώς και όσοι αρνούνται να πάρουν μέρος σε δράση κατάρτισης.
Μία από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να συμβάλει και στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ειδικά για νέα ζευγάρια, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «φθηνή στέγη». Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε ότι «χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών» τους οποίους κάλεσε να αυξήσουν τις αμοιβές που δίνουν στους εργαζόμενους. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.