Μητσοτάκης: Η απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών

«Να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση των Τεμπών», ανέφερε ο πρωθυπουργός – «Καμία συμφωνία με την Ουκρανία».
|
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής
Eurokinissi

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις. Οι περισσότερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν την εσωτερική πολιτική σκηνή και θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως προκύπτουν και από δημοσκοπικά ευρήματα.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την ακρίβεια η οποία απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά, τόνισε ότι «η απάντηση απέναντι στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών».

Ειδικότερα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκη προανήγγειλε ότι το ύψος του νέου κατώτατου θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Παράλληλα εξήγησε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών χωρίς όμως να ενισχυθούν πληθωριστικές δυναμικές και επανέλαβε ότι στόχος παραμένει ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ.

Open Image Modal
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 21: Greek Prime Minister Kiriakos Mitsotakis makes statements to the press prior to European Union (EU) summit in Brussels, Belgium on March 21, 2024. During the two-day summit, EU leaders will discuss Ukraine's support, the Middle East situation, enlargement issues, migration, and agriculture. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

 

«Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, δεν υπάρχουν a priori αθώοι για τα Τέμπη»

Σε ερώτηση για την πολιτική σύγκρουση που έχει προκαλέσει η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μία εθνική τραγωδία τέτοιας έντασης δεν πρέπει να πολιτικοποιείται και να κομματικοποιείται» σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έκανε ποτέ η ΝΔ ενώ εξέφρασε το ερώτημα: «Αυτοί που λένε για συγκάλυψη σε τι ακριβώς αναφέρονται;», εξηγώντας ότι η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και ότι η εκδίκαση της υπόθεσης φαίνεται ότι κινείται γρήγορα.

«Να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, δεν υπάρχουν a priori αθώοι». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είπαμε να λάμψει η αλήθεια και μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να το κάνει αυτό», συμπληρώνοντας ότι «δουλειά της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». Παράλληλα προανήγγειλε ανακοινώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα για το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των σιδηροδρόμων, καθώς όπως είπε, στην κυβέρνηση έχουν εργαστεί αθόρυβα για το θέμα αυτό.

«Ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας»

Σχολιάζοντας δημοσκοπήσεις που δείχνουν μία πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση τονίζοντας το γεγονός ότι εφαρμόζει απαρέγκλιτα το προεκλογικό πρόγραμμα, χωρίς να κοιτάζει το θέμα του πολιτικού κόστους. «Ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι, ενόψει και των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν επαναπαύονται στη μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή ούτε και θα σταθούν στην ευρεία εκλογική νίκη του 2023. «Το έχουμε ξαναπεί, η κάλπη είναι άδεια», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσο για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, ανέφερε ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα πρώτα 28 ονόματα υποψήφιων ευρωβουλευτών και έως τις αρχές Απριλίου θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα 14.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στον Καναδά όπου και θα παρακολουθήσει στο Μόντρεαλ τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25 Μαρτίου, χαρακτήρισε σημαντική αυτή την επίσκεψη καθώς όπως είπε «έχουμε πολύ ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τον Καναδά» ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες ελληνικές κοινότητες σε Τορόντο και Μόντρεαλ καθώς και στο θέμα της επιστολής ψήφου για τους ομογενείς.     

«Καμία συμφωνία με την Ουκρανία»

Επίσης, ερωτηθείς για το θέμα της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας για την προστασία του εναέριου χώρου της εμπόλεμης χώρας τονίζοντας ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και πως δεν θα υπέγραφε τίποτα εν κρυπτώ, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία.

«Δεν θα ήταν δυνατόν, εξάλλου, να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Θα επαναλάβω, όμως, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά την δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι προφανές και σίγουρα αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας τα οποία τόσο ευαίσθητα είναι», είπε χαρακτηριστικά

Σχετικά με τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. «Της δυνατότητάς της, δηλαδή, να επενδύσει περισσότερο στην ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι το οποίο καθίσταται επιτακτική ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τις γεωπολιτικές κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

Και αυτό θα έλεγα ότι είναι μία καινούρια προσθήκη στη συζήτηση την οποία κάνουμε, κυρίως διότι για πρώτη φορά αρχίζουμε και «ακουμπάμε», χωρίς να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες, το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία τόσο απαραίτητη είναι», δήλωσε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι μπει πια στο τραπέζι των συζητήσεων η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μιας μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυση της άμυνας. Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένως μέσα από την έκδοση ευρωομολόγων, που θα είναι όμως αποκλειστικά στοχευμένα για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.

Για το θέμα της Γάζας εξήγησε ότι «καταφέραμε, μετά από μεγάλη προσπάθεια και μετά από πέντε μήνες ουσιαστικά, να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με αυτά τα οποία συμβαίνουν στη Γάζα. Ένα πλαίσιο το οποίο καλεί ανοιχτά για μία ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη εκεχειρία, προφανώς αυτή η εκεχειρία συνοδευόμενη από την απελευθέρωση των ομήρων» και συμπλήρωσε ότι θέτει και το Ισραήλ προ των ευθυνών του λέγοντας ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποφευχθεί μία εισβολή στην Ράφα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμα πιο εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μόνη οριστική λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα είναι η δημιουργία δύο κρατών.

Τέλος, μίλησε και για τα ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. «Και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σε σχέση με την πράσινη μετάβαση και βέβαια να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη μετάβαση, την οποία κανείς δεν αρνείται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.