Μητσοτάκης: Η απάντηση στις μεταλλάξεις είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Θέμα ημερών η παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους.
|
Open Image Modal
Dimitris Papamitsos

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού ήταν από τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει την εκτίμηση των ειδικών ότι η μετάλλαξη Δέλτα μέχρι το τέλος Αυγούστου θα καταστεί η επικρατούσα μετάλλαξη.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου μετά τις εργασίες της Συνόδου, η συγκεκριμένη μετάλλαξη απασχόλησε έντονα τους ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με την εκτίμηση του, «δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Μία απάντηση υπάρχει: η επιτάχυνση στη διαδικασία των εμβολιασμών». Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας που δείχνουν ότι νοσούν ή χάνουν τη ζωή τους κυρίως όσοι δεν έχουν κάνει τα εμβόλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα μία φορά ότι «όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Πάντως η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να ενισχύσει το εμβολιαστικό κύμα και μεταξύ αυτών είναι η παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδειξε ότι είναι θέμα λίγων ημερών οι σχετικές ανακοινώσεις. «Υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα», ήταν συγκεκριμένα η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να δώσει νέα ώθηση στους εμβολιασμούς. «Να σκεφτούμε πιο έξυπνους, πιο δημιουργικούς τρόπους που θα προσεγγίσουμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση», εξήγησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τους πολίτες που δεν αποφασίζουν να εμβολιαστούν, περιμένοντας να χτιστεί το τείχος ανοσίας από όσους τελικά εμβολιάζονται.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο νέων lockdown, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «εξαρτάται απ΄όλους μας. Εμείς ως κυβέρνηση κάναμε ότι έπρεπε, ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό». Εξέφρασε όμως και την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των εμβολιασμών και ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο καλοκαίρι

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ενισχυθεί η ελληνική οικονομία με 4 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση της ύφεσης που έφερε η πανδημία, εκτιμώντας ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να γίνουν τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

«Τα συμπεράσματα που αφορούν στην Τουρκία ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την συζήτηση που έγινε στην Σύνοδο για τα ευρωτουρκικά. Ειδικότερα για το θέμα της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

αποφυγή προσπάθειας εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων για πολιτικούς σκοπούς

-Η Τουρκία να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στη γειτονική χώρα 1450 ανθρώπων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

 «Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «δεν νοείται λύση στο κυπριακό εκτός του πλαισίου της διζωνικής δημοκρατίας.»

Επίσης σημείωσε ότι «με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».