Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

«Το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις λογικές καταναλώσεις», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο του Talk Radio
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης  το πρωί στο Talk radio 98,9 και στον Τάκη Χατζή και την Αθηναϊδα Νέγκα, μίλησε πάλι για το μεταναστευτικό -μετά και τις χθεσινές του δηλώσεις (11/9) από την Αυστρία- δείχνοντας την αντίθεση του στην αλλαγή στάσης της Γερμανίας.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και ένας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αναλυτικά για την κυβερνητική πολιτική που οδήγησε στη μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών σημειώνοντας ότι πλέον αυτό το θέμα δεν είναι από τα πρώτα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και υπενθύμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της οικονομικής στήριξης των χωρών που είναι στην «πρώτη γραμμή» και πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει συνεργασία και με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς η γειτονική χώρα έχει πάρει το μήνυμα -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Η ενεργητική αποτροπή είναι αποστολή του Λιμενικού»

Απαντώντας σε ερώτηση για καταγγελίες κατά του Λιμενικού, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θεωρίες συνομωσίας που προσβάλουν το Λιμενικό το οποίο σώζει ζωές αλλά δεν είναι και επιτροπή υποδοχής των μεταναστών. «Η ενεργητική αποτροπή είναι αποστολή του Λιμενικού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεύτερη γραμμή άμυνας το κλείδωμα του κινητού σε ντουλάπι του σχολείου»

Η δεύτερη ενότητα της συνέντευξης αφορούσε στο άνοιγμα των σχολείων και έγινε ειδική αναφορά στη χρήση του κινητού και στην σύσταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους μαθητές να το έχουν στην τσάντα κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση, υπάρχει και δεύτερη γραμμή άμυνας που είναι να κλειδώνονται τα κινητά σε κάποιον φοριαμό ή ντουλάπι του σχολείου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήταν αρνητικός αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο πιλοτικά σε κάποιο σχολείο από τον σύλλογο γονέων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τον περιορισμό της χρήση του κινητού τηλεφώνου έκανε λόγο για ανάγκη ευρωπαϊκών πολιτικών και ανέφερε ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει και ο ίδιος σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς βλέπει τις επιπτώσεις που έχουν οι μαθητές από αυτόν τον εθισμό.

Παραμένοντας στα θέματα της Παιδείας μίλησε για τις πολιτικές της κυβέρνησης που στοχεύουν στη βελτίωση των σχολείων, στις περίπου 40.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και την αντικατάσταση των αναπληρωτών με μόνιμους, για τους πάνω από 30.000 διαδραστικούς πίνακες που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σχολεία.

Ερωτηθείς για τις αποδοχές των ένστολων και τα παράπονα που έχουν για τη μικρή αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι ένστολοι. «Κάναμε μία κίνηση για το νυχτερινό. Είναι ένα ακόμα βήμα, ίσως κατώτερο των προσδοκιών αλλά ενδεικτικό των προθέσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός αφήνοντας ένα «παράθυρο» για περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Παράλληλα προανήγγειλε πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για να γίνουν οι στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές σε επίπεδο αποδοχών.

Μιλώντας για την προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος, ο πρωθυπουργός μίλησε το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δις. ευρώ, το οποίο θα έχει διευρυμένα κριτήρια προκειμένου να υπαχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Για λειψυδρία: ”Η Αττική μπορεί να αντέξει 4 κακούς χειμώνες”

«Το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις λογικές καταναλώσεις», δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε σε μία αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία θα γίνει στο επίπεδο του πληθωρισμού. Όσο για το πρόβλημα λειψυδρίας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ειδικά η Αττική έχει αντοχές για 4 κακούς χειμώνες -δηλαδή με λίγες βροχές- και μίλησε για το έργο που προωθεί η κυβέρνηση με τη μεταφορά νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας. Αντίθετα, μεγαλύτερο πρόβλημα συγκριτικά με την Αττική, αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μία καλύτερη πολιτική συντονισμού.

«Η απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών»

Περνώντας στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ έχουν χαρακτήρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών και ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστεί δομικά το πρόβλημα της ακρίβειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η απάντηση στις αυξημένες τιμές της αγοράς είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση των επιβαρύνσεων ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, για αυτό και η κυβέρνηση από την πρώτη τετραετία έως και σήμερα εφαρμόζει πολιτικές μείωσης φόρων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός και δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε ποτέ τη χρεοκοπία που ζήσαμε πριν από λίγα χρόνια», εξηγώντας ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία η κυβέρνηση θα μπορεί να ασκεί και άλλες πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος ενώ έδωσε έμφαση και στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης που έχει επιτύχει η κυβερνητική πολιτική.

«Δεν φοβόμαστε κανέναν»

Η συνέντευξη έκλεισε με ερωτήσεις για τις αμερικανικές εκλογές και για ελληνοτουρκικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι νικητής του πρόσφατου ντιμπέιτ ήταν η Κάμαλα Χάρις και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όποιον και αν εκλέξουν οι αμερικανοιί πολίτες.

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά, στέκεται στις συζητήσεις με την Τουρκία με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προανήγγειλε ότι η χώρα δεν θα κάνει καμία έκπτωση στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα. «Δεν φοβόμαστε κανέναν», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η σύνθετη σχέση που υπάρχει με τη γειτονική χώρα υποχρεώνει την Ελλάδα να ξοδεύει περισσότερα στα εξοπλιστικά.