Μητσοτάκης: Η δημοκρατία τρέφει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και συντηρεί την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν, έλαβε μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της 2ης Συνόδου για τη Δημοκρατία, την οποία συνδιοργανώνουν οι ΗΠΑ, η Κόστα Ρίκα, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια.

«Η πραγματική ελευθερία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πραγματικής δημοκρατίας»

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη θεματική συνεδρία με τίτλο «Η δημοκρατία αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και κοινή ευημερία» και στην παρέμβαση που έκανε, εστίασε στην σημασία της δημοκρατίας.

«Η πραγματική ελευθερία είναι η δυνατότητα να ζεις τη ζωή σου στο έπακρο με αξιοπρέπεια. Αλλά η πραγματική ελευθερία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πραγματικής δημοκρατίας», σημείωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που απείλησε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και στην προτεραιότητα που έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στον εκσυγχρονισμό της χώρας, μέσω των νόμων που ψήφισε.

«Η επιτυχία μας δεν έγκειται σε μία διαχειριστική διαδικασία που κινείται από την κορυφή προς τη βάση, αλλά στην ιδιοκτησία αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων από καλά ενημερωμένους, κοινωνικά ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν δυναμικά σε μια ανοιχτή, ανεκτική, ελεύθερη, πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία.

 

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική λογοδοσία και η διαφάνεια, ο ελεύθερος Τύπος και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ένα δίκαιο και αμερόληπτο σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και μιας συμπεριληπτικής, δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η μία από τρεις χώρες στην Ευρώπη που έχουν ενσωματώσει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στον ετήσιο σχεδιασμό τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ψηφιακή μετάβαση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι τη σημαντική άμεση συμμετοχή για όλη την κοινωνία των πολιτών, ειδικά των νέων και των ηλικιωμένων.

Ειδικά για την ψηφιακή τεχνολογία σημείωσε ότι εκτός από σπουδαίος προαγωγός της οικονομικής ανάπτυξης είναι και σημαντικός παράγοντας για τον εκδημοκρατισμό, καθώς η ψηφιακή καινοτομία, η τεχνολογία και πλέον η τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν παγκόσμιες λύσεις σε πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε χώρες που στερούνται διαφάνειας, λογοδοσίας και αντιπροσώπευσης, με φτωχό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου, με περιορισμένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και ανύπαρκτους ή ελάχιστους ισχυρούς ανεξάρτητους θεσμούς, η επιδίωξη πολιτικών ατζεντών σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας εμποδίζει τους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

«Ισχυροποιούμε τα θεμέλια της δημοκρατίας»

«Σήμερα, η απειλή ενάντια στον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας είναι ίσως εντονότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή  τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να αμφιταλαντευτούμε στην προώθηση των πολιτικών, ατομικών και οικονομικών δικαιωμάτων, ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, υπερασπιζόμενοι τη λογοδοσία, μαχόμενοι κατά της διαφθοράς και αγωνιζόμενοι για τη συμπεριληπτικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία όχι μόνο ισχυροποιούμε τα θεμέλια της δημοκρατίας ως «ασπίδας» απέναντι σε όσους μας απειλούν, αλλά και ως «εκκολαπτήριο» για όσους επιθυμούν να έρθουν στο πλευρό μας, για όσους επιθυμούν κάθε πολίτης να ζει μια ζωή στο έπακρο με αξιοπρέπεια».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου προβλήθηκε επίσης μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο αναφέρεται στην παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, στην ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων για την προάσπιση της δημοκρατίας αλλά και στις επιδιώξεις της Ελλάδας για τη διαφύλαξη και την περαιτέρω προώθηση της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Οι υποψηφιότητές μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026 και για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2028-2030 δεν είναι παρά μία αντανάκλαση της αποφασιστικότητας της χώρας μου να συμβάλλει στην ενίσχυση ενός διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη λογοδοσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη συμπεριληπτικότητα. Μίλησε επίσης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, στην εφαρμογή μίας σειράς από Εθνικά Σχέδια δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την ισότητα των φύλων, καθώς και στην εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Το έργο μας, προφανώς, δεν εξαντλείται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε το 2021. Μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, προκειμένου να διαφυλάξουμε το σύστημά μας που βασίζεται σε κανόνες, και μαζί με αυτό το μέλλον της δημοκρατίας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.