Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από αυτή του 2024

«Στόχος μας η γρήγορη σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τις ατομικές συμπεριφορές», τόνισε ο πρωθυπουργός.
|
Open Image Modal
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Eurokinissi

«Αυτή την ημέρα της γιορτής για την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθώ στον χώρο που βεβήλωσε η Δικτατορία», σημείωσε από το βήμα της Βουλής στην αρχή της τοποθέτησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πολίτευμα μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ»

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Υπογραμμίζοντας ότι βιώνουμε την πιο μακρά δημοκρατική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της και ότι σήμερα το πολίτευμα είναι πιο ισχυρό από ποτέ, αναφέρθηκε στη ζημιά που προκάλεσε η Χούντα κατά την περίοδο της επταετίας.

«Πριν από 50 χρόνια δεν ίσχυε τίποτα από αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση που διεξάγεται για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είναι και μία ευκαιρία αναστοχασμού.

 

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τονίζοντας ότι σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς να αφήσει τις όποιες ιδεολογικές παρωπίδες να τον βγάλουν από τον στόχο του, νομιμοποίησε όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, άνοιξε τον δρόμο στην Δημοκρατία και ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ήταν αυτός που ανέλαβε την ευθύνη να διαχειριστεί και την τραγωδία της Κύπρου και έκανε αναφορά στο προ ημερών ταξίδι του στη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις μνήμης από τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής, όπου στην ομιλία του έκανε ξεκάθαρες τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό.

«Ο Ελληνισμός σύσσωμος αντιστέκεται και διεκδικεί», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για το κακό που προκάλεσε η Χούντα στη Μεγαλόνησο.

«Χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες – Τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων»

Προχωρώντας σε μία αποτίμηση αυτών των πενήντα χρόνων από τη Μεταπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε την πρόοδο της χώρας σε διάφορους τομείς από την στιγμή που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία.

«Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε με κατάκτηση κόμματα να εναλλάσονται ομαλά στην εξουσία», σημείωσε μεταξύ άλλων αλλά αναφέρθηκε και σε θέματα που έπρεπε να είχαν πάει καλύτερα για τη χώρα.

«Η Ελλάδα προχώρησε όχι όμως όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες, Σπαταλήθηκαν συχνά στην κατανάλωση κοινοτικοί πόροι. Αναγκαίες αλλαγές έμειναν συχνά μισές. Ένα κράτος που πολλές φορές υποτάχθηκε στις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος», ήταν κάποια από τα σημεία που ανέδειξε ο πρωθυπουργός ενώ συνέχισε με τα όσα είναι σε εξέλιξη σήμερα και ειδικά οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι η γρήγορη σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τις ατομικές συμπεριφορές».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων. Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από το χθες».

«Η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2024»

Προχωρώντας σε μία σύγκριση της Ελλάδας του 1974 με την Ελλάδα του 2024, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα σήμερα «είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, με τα σύνορα προστατευμένα, την οικονομία πιο στιβαρή, με την κοινωνία πιο ενωμένη παρά τους διαχωρισμούς», ενώ μίλησε και για την πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στο θέμα των διακρίσεων ενώ υπογράμμισε ότι «η έκθεση για το Κράτους Δικαίου εντάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις, σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία».

Σημείο καμπής για όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης ήταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η δεκαετία της οικονομικής κρίσης την οποία χαρακτήρισε ως «συλλογικό σοκ» και έκανε λόγο για 40+10 χρόνια.

Αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι περιμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σταθερές προτάσεις στο πλαίσιο του προωθητικού διαλόγου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις που γίνονται με στόχο τη βελτίωση σημαντικών τομέων για την καθημερινότητα των πολιτών όπως είναι η Υγεία και η Δικαιοσύνη αναδεικνύοντας την ανάγκη να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα του 2027 -όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές- θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2024.