Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία ήταν η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης

Υπεγράφη το μνημόνιο με τον Ματίας Κόρμαν για τη δημιουργία διεθνούς ερευνητικού κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν και δύο ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης τους: Η επίσημη Εκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία καθώς και η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Ματίας Κόρμαν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης ενώ σε αυτά εστίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2022 ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις που είχε κάνει ο ΟΟΣΑ, χαρακτηρίζοντας την ως «θετική έκπληξη της Ευρώπης», ενώ και για το 2023 εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 2%, ποσοστό μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, το οποίο υποχώρησε κατά 35 μονάδες, για την μείωση της ανεργίας, την σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και υπογράμμισε ότι «απέχουμε ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Επίσης σημείωσε ότι παρά την αβεβαιότητα εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, υπάρχουν τα αναχώματα ώστε να αποδειχθεί ανθεκτική η ελληνική οικονομία και το 2023.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με πιο βασική –εφόσον όπως είπε της δείξουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στις εκλογές- να είναι η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη.

Το νέο ερευνητικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη Θα ασχολείται με τη μελέτη των πληθυσμών, το δημογραφικό, τη μετανάστευση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ματίας Κόρμαν ξεκίνησαν τις δηλώσεις τους από τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, για το οποίο υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης. Το νέο κέντρο θα έχει ως στόχο τη μελέτη των πληθυσμών, το δημογραφικό, τη μετανάστευση καθώς και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τα παραπάνω θέματα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η συζήτηση για τη δημιουργία του κέντρου είχε ξεκινήσει πριν από 18 μήνες. «Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ που θα αφορά τον πληθυσμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες νέες προκλήσεις και στοιχήματα και καλείται πλέον το νέο κέντρο στην Κρήτη να τα εξετάσει».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε πιστεύω να επιλεγεί καλύτερος τόπος από την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα» και υπενθύμισε τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων της Ανατολής που τους υποδέχθηκε η Ελλάδα πριν από 100 χρόνια, αλλά και στο μεγάλο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα προς κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι «εκτός από το πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων γίνεται και εργαλείο σκοπιμοτήτων».