Μητσοτάκης: Τέλος στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών και στην εξάρτηση από τον λιγνίτη

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί ειδική πλακέτα στο κτίριο που έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι πριν από 10 χρόνια.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν ξεκινήσει την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στα θύματα της Μαρφίν, με αφορμή τα 10 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα. Όπως είπε, πρόκειται για μία θλιβερή επέτειο και η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των 3 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους, «με την τοποθέτηση ειδικής πλακέτας στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους που θα μας καλεί σε ενότητα και σε δημοκρατική επαγρύπνηση με δύο λέξεις: Ποτέ πια».

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι προσήλθε στη Βουλή για να υπερασπιστεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο και για να απαντήσει στην κριτική. Ειδικά για την πιθανότητα εξορύξεων υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura, τόνισε ότι είναι κάτι που γίνεται και στις πιο προηγμένες χώρες. Όσο για το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε εξορύξεις, ανέφερε ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί καθώς θα εξαρτηθεί και από τις διεθνείς εξελίξεις με το πετρέλαιο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο οποίο –σύμφωνα με τον κυβέρνηση- το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει λύση, βάζει τέλος στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών και σταματά την εξάρτηση από τη χρήση λιγνίτη. «Φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών και την απαλλάσσει από την ακριβή παραγωγή ρεύματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε εξαντλητικός διάλογος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Παράλληλα άσκησε εντονότατη κριτική για τη χθεσινή εικόνα έξω από τη Βουλή, όπου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, δεν τηρήθηκαν από τους συμμετέχοντες οι αποστάσεις ασφαλείας που προβλέπουν οι κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στην σύνδεση της πανδημίας και των περιβαλλοντικών προβλημάτων. «Και η κρίση του κορονοϊού και η κρίση της κλιματικής αλλαγής μας καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να μελετήσουμε και τις θετικές συνέπειες που είχε για το περιβάλλον η μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας λόγω της καραντίνας για τον περιορισμό μετάδοσης της πανδημίας. «Οι πιο δύσκολες στιγμές βρίσκονται πίσω μας και οι πιο φιλόδοξες απλώνονται μπροστά μας», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την τοποθέτηση του ο Πρωθυπουργός καλώντας παράλληλα τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας και με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Μαρφίν, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και μία εγκυμονούσα υπάλληλος της τράπεζας.