Μητσοτάκης: «Είμαστε στο τέλος της περιπέτειας»

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την πανδημία, τα εμβόλια, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.
Open Image Modal
Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και το ελεγχόμενο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που ανακοίνωσε χθες (21/4), ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα ήταν το απαραίτητο μέτρο ώστε να προστατευτούν περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι «το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές.»

Σε ερώτηση για το «κίνημα της πλατείας» και αν το θεωρεί υποκινούμενο, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «εξαίρεση» και υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. «Εγώ από την πρώτη στιγμή, και η κυβέρνησή μας και πιστεύω σε συνεννόηση με το ευρύτερο πολιτικό σύστημα, είπαμε ότι δεν θέλουμε εδώ να επιβάλλουμε την λογική της καταστολής. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι και οι παρεμβάσεις που έγιναν στις πλατείες ήταν μετρημένες, δεν χρησιμοποίησαν σε καμία περίπτωση βία, είχαμε τον τρόπο μας όμως να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της πλατείας», ανέφερε π πρωθυπουργός, έκανε κάλεσμα στους νέους να «χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού», ενώ ερωτηθείς για το περιστατικό της Νέας Σμύρνης το χαρακτήρισε ως «λάθος, αστοχία.»

Σχετικά με τους ελέγχους των αρχών κατά τις ημέρες του Πάσχα για να αποτρέψουν την πιθανή έξοδο κάποιων προς την επαρχία, ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτος: «μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της «μόδας» στον δημόσιο διάλογο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι «η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική, με την έννοια του ότι μειώνεται ο δείκτης θετικότητας, για εμένα ίσως το πιο σημαντικό στατιστικό στοιχείο, με την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει παρακολουθώντας τώρα αυτό το φαινόμενο επί 14 μήνες. Επίσης, γνωρίζουμε πια ότι κάθε εβδομάδα που περνά χτίζουμε τείχος ανοσίας. Γνωρίζουμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε κάθε εβδομάδα και γνωρίζουμε πια, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.»

Ειδικότερα για το θέμα των εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους και απηύθυνε ακόμα μία φορά έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν. «Και αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα να το ακούσουν από τους γιατρούς των Εντατικών, οι οποίοι σήμερα πια μας λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που σήμερα μπαίνει στις Εντατικές και διασωληνώνεται είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα δράμα αυτό το οποίο συμβαίνει», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα ανακοίνωσε ακόμα μία φορά την πρόθεση του να ξεκινήσει το φθινόπωρο διάλογος για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, ειδικά των υγειονομικών. Όσο για τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν πολίτες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος. «Ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο; Το γρηγορότερο. Αν μπορείς να κάνεις ένα εμβόλιο σε μία εβδομάδα, σε σχέση με κάποιο άλλο που θα το κάνεις σε ένα μήνα, θα είσαι προστατευμένος ένα μήνα παραπάνω.», είπε ο πρωθυπουργός.

Περνώντας στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε το πρωί η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι». Όπως εκτίμησε, αυτή η ανάκαμψη που θα έρθει μετά την πανδημία θα είναι ρωμαλέα. «Αυτό το οποίο πιστεύω ότι θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Όπως είχαμε γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος ενός πολέμου, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, διότι οι ουλές πιστεύω, τα τραύματα -γιατί υπάρχουν τραύματα στον παραγωγικό ιστό- δεν θα είναι  τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σχετικά με την στήριξη που παρέχει τώρα η κυβέρνηση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει, τόνισε ότι «θα γίνει σταδιακά η αποσωλήνωση της οικονομίας.»

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη δημόσια διένεξη Δένδια-Τσαβούσογλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άψογο τον χειρισμό που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών. «Ο κ. Δένδιας, με πολύ μεγάλη ευπρέπεια και ευγένεια, έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας ακριβώς τους κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων.

Ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί; Ποιο είναι το γήπεδο στο οποίο θέλουμε να παίξουμε; Είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αν δεν συμφωνήσουμε ποιο είναι το πλαίσιο, δεν μπορούμε να βρούμε κάποια λύση. Αυτά τα πράγματα τέθηκαν με πολύ μεγάλη σαφήνεια, με κομψότητα πιστεύω, χωρίς ακραίες εκφράσεις. Και συνοδεύτηκαν, όμως, με μια θετική ατζέντα προς την Τουρκία. Μια ατζέντα οικονομικής συνεργασίας, μια ατζέντα συνεργασίας σε επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών». Παράλληλα αποκάλυψε και ένα μέρος της συνομιλίας που είχε με το Νίκο Δένδια πριν ο υπουργός Εξωτερικών συναντηθεί τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα γίνει γρήγορα μια συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Πάντα έχει νόημα μια συνάντηση και θα γίνει η συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο, δεν είμαι σε θέση να σας πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει διότι πάντα πρέπει να μιλάμε. Και αν είναι να διαφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα, για να γνωρίζει ο καθένας πού είναι τα όρια του άλλου. Δεν είναι κακό αυτό», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.