Με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εισηγηθεί στους ευρωπαίους ηγέτες τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ.
Η πρόταση αυτή του πρωθυπουργού αναμένεται να κατατεθεί κατά τη διήμερη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκινά σήμερα 3 Φεβρουαρίου.
Νέο Ταμείο για την ευρωπαϊκή άμυνα, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης
Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας αυτού του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ένα άλλο σημείο που θα τονίσει ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η ευελιξία που πρέπει να έχουν τα κράτη-μέλη στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Θα ζητήσει δηλαδή να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις στην άμυνα. Ειδικότερα θα καταθέσει την πρόταση η εξαίρεση των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα έδινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα, να αυξήσουν το δημοσιονομικό τους χώρο χωρίς να ρισκάρουν τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.
Αυτό που εξηγούν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας γίνεται σε ένα νέο τοπίο. Και σε αυτές τις νέες συνθήκες η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αναζητήσει ενιαία στάση και τρόπους εποικοδομητικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ειδικά από τη στιγμή που μετά και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Απόψε το βράδυ, στο γεύμα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητηθεί η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια και την άμυνα.
Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ και προσθέτουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποστηρίξει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την ανάγκη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Μάιο ο κ. Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ, είχε αποστείλει επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνοντας την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με ένα εγχείρημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, μια ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στους 19 ηγέτες της ΕΕ που, με πρωτοβουλία της Φινλανδίας, υπέγραψαν την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή άμυνα.