Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκίνησε την τοποθέτηση εκφράζοντας την οδύνη του για τα πολλά θύματα των σεισμικών δονήσεων στην Τουρκία. Παράλληλα τόνισε την συμπαράσταση του ελληνικού λαού αλλά και τη διάθεση της Πολιτείας να συνδράμει τη γειτονική χώρα ενώ μίλησε και για την ανάγκη να επενδύσει η χώρα στις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην απώλεια των δύο πιλοτων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως είπε στην αρχή της τοποθέτησης του θα μιλούσε για δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν «χαρακτήρα εθνικό και σημασία διαχρονική». Η πρώτη αφορά ρυθμίσεις που σχετίζονται με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τη «θωράκιση της δημοκρατικής ομαλότητας από τους εχθρούς της», εννοώντας τη ρύθμιση με την οποία αποκλείονται εγκληματικές οργανώσεις από συμμετοχή σε εκλογές, ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε ψήφιση αύριο Τετάρτη 8/2.
Παράλληλα όμως, άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.
«Είναι πρωτοφανής η απόφαση να προτάξετε το παράλογο αποσύροντας το κόμμα σας από τη Βουλή», σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «είναι μια επιλογή που δεν προσβάλει μόνο τη δημοκρατία και το Σύνταγμα αλλά πρωτίστως εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε» ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε: «Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς» και αναρωτήθηκε αν αυτή η απόφαση «συνιστά πρόωρη παραδοχή ήττας ενόψει των εκλογών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι εύχεται «αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια να είναι κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο πολιτικής πρακτικής που σημαίνει προσχώρηση στην κάτω πλατεία», κάνοντας λόγο για λαϊκισμό συνθημάτων ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «2η φορά με το καλό ή με το άγριο» ενώ χαρακτήρισε αθλιότητες τα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για εκβιασμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
«Η ρύθμιση εμποδίζει συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς»
Μιλώντας για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εμποδίσει εγκληματικές οργανώσεις να συμμετέχουν ως κόμματα στις εθνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη εμποδίζει συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς.
«Το Σύνταγμα μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και την προάσπιση της λειτουργίας της δημοκρατίας. Η ρύθμιση αυτή εμποδίζει συμμορίες από το να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς που επιδιώκουν να σπέρνουν το μίσος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. «Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής γιατί πρέπει αυτή η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου», διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η ψήφιση της διάταξης αυτής αποτελεί δημοκρατικό καθήκον κάθε δημοκρατικής πτέρυγας γιατί θα έστελνε μήνυμα ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές. Όλοι μπορούμε να έχουμε σκληρή κομματική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επερχόμενη εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι το δίλλημα δεν είναι «Νέα Δημοκρατία ή Δημοκρατία», όπως υποστήριξε ο Αλέξη Τσίπρας, αλλά «προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω» και σημείωσε ότι οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν.
Στο τέλος της τοποθέτησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει την στάση του και να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων.
«Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κοινωνία ζητάει θέσεις και όχι κραυγές και ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να προχωράει μπροστά και να στοχεύει ψηλά.
«Ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024»
Σχετικά με τα επιδόματα που δίνονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί προστίθενται οι κάτωθι:
-Ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών
-Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εθελοντών μακράς θητείας ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους λογαριασμούς αλληλοβοήθειας
-Από τις συντάξεις των αποστράτων καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ στρατιωτικών μισθών
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι έχει θεσπιστεί εδώ και μήνες η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση τα επιδόματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιτελούν κατά τεκμήριο τις πιο δύσκολες αποστολές να μην φορολογούνται ενώ ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024».
«Η κυβέρνηση είναι υπερήφανη γιατί ενίσχυσε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων»
Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η κυβέρνηση είναι υπερήφανη γιατί ενίσχυσε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ σχετικά με τις προμήθειες όπλων από τη Γαλλία ξεκαθάρισε ότι «κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο Κράτους, χωρίς μεσάζοντες».
Επίσης μίλησε για την οργανωμένη εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε στην συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική μειοψηφία» από την επιλογή του να απέχει από αυτή την προσπάθεια και υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να θωρακίσει την αμυντική ικανότητα της χώρας. «Η Ελλάδα έχει αγοράσει Rafale, προχωρά η αναβάθμιση των Viper, έχουμε ήδη εκφράσει την διάθεσή μας να παραλάβουμε F-35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε την αναβάθμιση των ελληνικών ναυπηγείων και της ΕΑΒ.
«Πρέπει να αμείβονται καλύτερα τα στελέχη των Ε.Δ.», σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του που εξέφρασε στην αρχική του τοποθέτηση για εφαρμογή Ειδικού Μισθολογίου από το 2024.
Μιλώντας για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή έως τις εκλογές, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα «τι θα πείτε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν θα ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο; Στους πολίτες όταν δεν θα έχετε ψηφίσει κάποιο θετικό για αυτούς μέτρο;»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κοστολόγηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 45 δισ. ευρώ. Όπως είπε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει μάθει τίποτα από την περίοδο 2014-15. «Θα αναδεικνύουμε το μέγεθος της προεκλογικής σας απάτης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αν ποτέ ερχόσασταν στα πράγματα και επιχειρούσατε να εφαρμόσετε τα μισά από όσα έχετε τάξει, η χώρα θα χρεοκοπούσε αμέσως κ. Τσίπρα», είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κάθε πράγμα στην ώρα του κ. Τσίπρα»
Η κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα ολοκληρώθηκε με την τριτολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τηλεμαχία, αναρωτήθηκε αν «αυτό που κάνουμε τώρα κ. Τσίπρα δεν είναι ένα ντιμπέιτ;». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχουν γίνει περισσότερες από 80 τέτοιου είδους αναμετρήσεις στη Βουλή και οι πολίτες έχουν βγάλει συμπεράσματα ενώ έκλεισε την αναφορά του στο θέμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα, «κάθε πράγμα στον καιρό του».
Τέλος κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν μίλησε καθόλου για τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση με στόχο να κλείσει το δρόμο σε εγκληματικές οργανώσεις για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές.