″Παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ” χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χρονικό διάστημα των 90 ημερών εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ”πάτησε το κουμπί της παύσης των δασμών”, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Ρόμπερτ Κάπλαν στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
″Να το χρησιμοποιήσουμε αυτό το παράθυρο για να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για την ανάγκη μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας δηλώνοντας παράλληλα ”εύλογα αοσιόδοξος” και τονίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω. ”Αν γίνει οικονομικός πόλεμος, όλοι θα είναι χαμένοι. Και οι ΗΠΑ”, ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ σημαντική υπόθεση.
″Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ”
Σε άλλο σημείο της συζήτησης και ερωτηθείς από τον Ρόμπερτ Κάπλαν για το πως θα συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τις εξαιρετικές στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εξηγώντας ότι έχει ξανασυνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ και ότι θα το κάνει και πάλι σε μία προσπάθεια οικοδόμησης μίας σχέσης με σημαντικό στρατηγικό βάθος. ”Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ. Γεωπολιτικά σημαντική, οικονομικά σημαντική, σημαντικη από ενεργειακή άποψη”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Περνώντας στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών αλλά και των επενδυτικών ευκαιριών που έχει, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά ”να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας από που ερχόμαστε”. Όπως εξήγησε υπήρξε σημαντικό επενδυτικό κενό κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά τώρα αυτό αναπληρώνεται”.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, στα logistics, στη τεχνολογία για την οποία τόνισε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα. Επίσης έκανε λόγο για την παραγωγή προϊόντων εξαιρετικήςποιότητας και για το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα έχει γινει εξαγωγέας ενέργειας ενώ τόνισε ότι το κόστος δανεισμού είναι πλέον χαμηλότερο από πολλές άλλες χώρες.
Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα κυβερνά ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα ενώ η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, σημειώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης του λαϊκισμού.
Τόνισε πάντως την αισιοδοξία του για το μέλλον, καθώς υποστήριξε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τη χώρα λόγω και της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, της αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών και της μείωσης της ανεργίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, κάτι που όπως είπε είναι ζητούμενο για αρκετές άλλες χώρες και επισήμανε ότι αυτό θα το υπολογίσει ο ψηφοφόρος όταν βρεθεί μπροστά στην κάλπη.
Μιλώντας για την πρόκληση του μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε το 2019 μία πολύ συνειδητή απόφαση που ήταν η προστασία των συνόρων της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπλήρωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος με το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Τοποθετήθηκε επίσης για το ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι «είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές, μπορούμε να μιλάμε με όλους και να προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στη μείωση των εντάσεων» εξηγώντας ότι είναι προς όφελος όλων η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ειρηνική, ασφαλής και ευημερούσα.
Μίλησε και για τις σχέσεις με την Τουρκία τονίζοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι η ειρηνική γειτνίαση και η επίλυση της μόνης διαφοράς που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όπως είπε, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί τόσο σύντομα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη γειτονική χώρα σε άλλα επίπεδα, κάνοντας αναφορά στη δυνατότητα που έχουν οι Τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι αφελής και ότι εργάζεται για την ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων της ενισχύοντας έτσι και την ευρωπαϊκή ασφάλεια ενώ υπογράμμισε και τη σημασία να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.