Μητσοτάκης: Εφαρμογή «Safe Youth» για την παραβατικότητα ανηλίκων - Αυστηροποιούνται οι ποινές

Σχεδόν 20.000 προσλήψεις για ενίσχυση του ΕΣΥ και των Ενόπλων Δυνάμεων - Ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων.
|
Open Image Modal
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
Eurokinissi

Μέτρα κατά της παραβατικότητας ανηλίκων προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου- περιλαμβανομένης της αυστηροποίησης των ποινών για οπλοκατοχή στους νέους.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή «Safe Youth», σημειώνοντας πως ένα παιδί που κινδυνεύει θα μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία. «Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας που παρατηρείται πιο έντονα με το άνοιγμα των σχολείων. Με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον ποινικό κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για οπλοκατοχή στους νέους. Απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Η συμπεριφορά θα λειτουργεί ως απλό ελαφρυντικό. Το ζήτημα της παραβατικότητας είναι ζήτημα πολυσύνθετο. Αφορά τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, έχουμε δυνατότητα να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα ζητήματα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα. Αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Μέχρι να γίνει όλα αυτά εμείς έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών» σχολίασε.

Αυστηροποίηση ποινών

Όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο τόσο για τους ίδιους τους ανήλικους παραβάτες όσο και τους γονείς που έχουν την υποχρέωση εποπτείας τους φέρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της έξαρσης της βίας που καταγράφεται καθημερινά.

Οι άξονες

Η αυστηροποίηση θα κινηθεί σε δύο άξονες:

α) Στην πιο σκληρή αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών από τα 14 έτη (όχι από τα 15 που ισχύει), στη σοβαρή περίπτωση της υποτροπής (εγκλεισμός) και της οπλοκατοχής.

β) Στην άμεση ποινική εμπλοκή του γονέα που πλέον θα έχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκτίσει την ποινή (ποινές άνω του ενός έτους) και σε χρηματική ποινή (πιθανόν και διοικητικό πρόστιμο) που μπορεί να φτάσει τις 5.000 (και πρόστιμα 10.000 ευρώ).

 

 

20.000 προσλήψεις

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια και τα διόδια θα μειωθούν στα 2,5 ευρώ από τα 2,8, ενώ θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε σχεδόν 20.000 προσλήψεις με ενίσχυση του ΕΣΥ, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικότερα, για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, είπε πως η Βουλή θα τη συζητήσει άμεσα, υπογραμμίζοντας πως «θυμίζω ότι είναι το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ». Τόνισε ότι ο νέος παραχωρησιούχος διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση την εύρυθμη λειτουργία της πολύ σημαντικής οδικής αρτηρίας ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Επανέλαβε, επίσης, ότι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την αναχρηματοδότηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου μειώνεται κατά 3 ευρώ το κόστος των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μια μείωση που θα ισχύσει έως και το τέλος του 2025.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με αναφορά σε μια σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικότερα στη ρύθμιση των «κατακόκκινων δανείων» όπως χαρακτηριστικά είπε που αφορά παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Υπογράμμισε η κίνηση αυτή θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα που δυστυχώς μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης, και αποτελεί ένα από τα πολλά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Σε ετοιμότητα για τις εξελίξεις στον Λίβανο

Αναφερόμενος στα γεγονότα στον Λίβανο, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε ταχεία αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως οι εξελίξεις «μας ανησυχούν» και τονίζοντας πως η Ελλάδα «έχει εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αρχές, συνομιλεί με όλες τις πλευρές, είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτυπώθηκε στις επαφές που είχαν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Είναι πολιτική που διατρέχει την καθημερινή πολιτική του ΥΠΕΞ. Θα αγωνιζόμαστε πάντα για την ειρήνη στην περιοχή».

«Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία «είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης αν αυτό απαιτηθεί όπως είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο» ανέφερε επίσης.