Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια», εστίασε στην ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά και στο έργο που μπορεί να επιτελέσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Επιθεωρητή του Νικολάι Γκογκόλ, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της χώρας από τη Διεθνή Διαφάνεια, η οποία το 2012 είχε κατατάξει την Ελλάδα στην 94η θέση της λίστας κρατών με Διαφθορά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ενώ το 2015 η χώρα ανέβηκε στην 58η θέση, τρία χρόνια αργότερα ξανακύλησε στην 67η.

«Εννέα επίπεδα κάτω, δηλαδή, μέσα σε μόλις 3 χρόνια! Και με βαθμό 45, όταν το 100 αντιπροσωπεύει μία «πολύ καθαρή» χώρα. Επίδοση ντροπιαστική για ευρωπαϊκό κράτος. Αλλά και θλιβερή κληρονομιά μιας κυβέρνησης, που συνεχώς μιλούσε για «ηθικό πλεονέκτημα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εθνική απειλή».

Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε, η διαφθορά πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία και διαβρώνει τους θεσμούς.

Αναφερόμενος ειδικά στη γραφειοκρατία που ευνοεί την αδιαφάνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε και σε απόδοση ευθυνών του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι για την απουσία καθαρών αρχών και κανόνων, έχουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις του παρελθόντος και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές. «Όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί κυβερνητική απόφαση. Αλλά γιατί η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά αποτελούν εθνικά εμπόδια. Φρένα για την ανάπτυξη και παγίδες στο δρόμο της Ελλάδας του 21ου αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κάτι που έγινε με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του.

«Οι βασικοί φορείς Ελέγχου απελευθερώνονται από τον εναγκαλισμό τους με την κυβέρνηση. Έτσι το έργο τους παύει να αποτελεί κομματικό εργαλείο και γίνεται θώρακας της κοινωνίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ίδιος ο πολίτης πια, πρέπει να στέκεται φραγμός στην παρανομία που συμβαίνει δίπλα του. Δεν θα υποκύπτει σε αυτήν. Και δεν πρέπει να διστάζει να την καταγγείλει. Η νέα Αρχή καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της διαφθοράς», ανέφερε ο Πρωθυπουργός εστιάζοντας παράλληλα στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης που μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η νομοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων από την 1η Ιανουαρίου 2021, προκειμένου κάθε δικαστική απόφαση να μπορεί να παρακολουθείται πια on line. Τόνισε επίσης ότι οι Ταυτότητες Νέου Τύπου θα σαρώσουν την θολή γραφειοκρατία σ΄ όλο το φάσμα των επαφών με το κράτος και αναφέρθηκε λεπτομερώς στην μεγάλη καινοτομία του «Ψηφιακού Χάρτη», αλλά και στην εφαρμογή της πύλης gov.gr, το πρώτο βήμα για τις επαφές του πολίτη με το κράτος  εξ αποστάσεως.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι η τεχνολογία δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει την Διαφάνεια, καθώς την πρόοδο την εκμεταλλεύεται και το οργανωμένο έγκλημα.

«Ακριβώς γι΄ αυτό, παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των υποδομών, τη δημιουργία ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής, ο αγώνας κατά της διαφθοράς προϋποθέτει και ένα πολιτικό περιβάλλον με ελευθερία και δημοκρατικούς κανόνες. Αυτό σε ένα βαθμό αποτυπώθηκε και στο νέο Σύνταγμα, το οποίο ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας: την ίση μεταχείριση των πολιτικών με τους άλλους πολίτες. Καταργήθηκε, έτσι, η σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 για την παραγραφή πράξεων που τέλεσαν υπουργοί. Και στο άρθρο 62, διευκρινίστηκε ότι η βουλευτική ασυλία θα αφορά αποκλειστικά, πλέον, τα καθήκοντα των βουλευτών -και όχι αδικήματα του κοινού δικαίου. Οι πολιτικοί θα λογοδοτούν, όπως ο καθένας. Και αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα για υγεία στην δημόσια ζωή», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.