«Οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ και μαζί τις φριχτές σκηνές που είδαμε, τις δολοφονίες, τις απαγωγές πολιτών.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους», τόνισε στην αρχή των δηλώσεων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, η οποία επίσης τάχθηκε υπέρ του Ισραήλ.
«Πρόκειται για γεγονότα που όχι μόνο υπονομεύουν μία δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή περιοχή, παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά δυστυχώς πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλές και παράλληλες συνέπειες, όπως η διατάραξη της ασφάλειας και της οικονομίας, μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού.
«Η θέση μας συνεπώς είναι κατηγορηματική. Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χώρα-μοντέλο για εμάς η Εσθονία στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης»
Μετά την αναφορά του στα αιματηρά γεγονότα της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Εσθονίας, τονίζοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις εμπορικές συναλλαγές ενώ εστίασε και στις ψηφιακές τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη σε πολλούς τομείς.
«Η Εσθονία ήταν πρωτοπόρος στα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πρέπει να πω ότι όταν σχεδιάσαμε τη δική μας ψηφιακή επανάσταση, η οποία έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς, χρησιμοποιήσαμε την Εσθονία ως χώρα-μοντέλο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα για περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με την προσήλωση και των δύο χωρών στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, στην απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, εξηγώντας ότι στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διεθνής «πληγή» του Κυπριακού και τις τουρκικής κατοχής.
«Μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία»
Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Αθήνα και Ταλίν «μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία» και αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Κίεβο αλλά και τον ρόλο των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία.
«Η Τουρκία δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας»
Κατά την συνάντηση τους, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογο του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, τη θετική ατζέντα που προσβλέπει αλλά και για την ευθύνη που έχει η Τουρκία ως τυπικά υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρώπη, δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας.
«Το δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί»
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε και για το οποίο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, είναι αυτό της διαμόρφωσης του νέου δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. «Το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί ιδανικά έως το τέλος του χρόνου.
Θέμα για το οποίο συμμεριζόμαστε τη θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στη δημοσιονομική ευθύνη αλλά και στην αναγκαία εθνική ευελιξία ώστε οι χώρες να συγκλίνουν, διατηρώντας και την συνοχή των κοινωνιών τους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου και ότι έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης.
«Να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιοι μπαίνουν στην Ε.Ε.»
Το τελευταίο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ήταν το μεταναστευτικό που επίσης συζήτησε με την Κάγια Κάλλας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής καθώς έχει δεχθεί ανθρώπους από εμπόλεμες περιοχές και που δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Το μεταναστευτικό έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι μπορεί να λυθεί μόνο με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους διακινητές να καθορίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ε.Ε., αυτό πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρώπης και των κρατών-μελών», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι απαιτείται ισορροπία μεταξύ μίας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής φύλαξη των συνόρων και της ανάγκης νόμιμων διαύλων σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη αλλά με τους όρους της Ε.Ε.