Μητσοτάκης: Να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες και τα Ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από την Ουκρανία

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ.
Open Image Modal
Kyriakos Mitsotakis - Isaac Herzog
DIMITRIS PAPAMITSOS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα, για πρώτη φορά την Ελλάδα ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ. Όπως ήταν επόμενο, οι δύο ηγέτες εστίασαν στις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον πρωθυπουργό να καταδικάζει τη ρωσική επίθεση.

«Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα Ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων. Αφορά, εν τέλει, την προστασία της ελευθερίας. Θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας και είμαι βέβαιος ότι και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτές ενισχύονται διαρκώς και ότι ο ίδιος αποδίδει μεγάλη αξία στη συνεργασία των δύο κρατών. «Και θα ήθελα να αναφέρω ότι -καθώς αμφότεροι προερχόμαστε από πολιτικές οικογένειες- ότι ο αείμνηστος πατέρας μου τον Απρίλιο του 1990 αναγνώρισε επίσημα το κράτος του Ισραήλ, με την πρώτη του απόφαση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αποκαθιστώντας έτσι μια ιστορική αδικία από την πλευρά της Ελλάδας», κατέληξε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Πρόεδρος του Ισραήλ: ”Είμαστε πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι”

Θορυβημένος και πολύ ανήσυχος για την ανθρωπιστική κρίση και την τραγωδία που θα απειλήσει τόσους πολλούς αθώους πολίτες, δήλωσε για το θέμα της Ουκρανίας ο Πρόεδρος του Ισραήλ καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Και ανησυχούμε επίσης για την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας και τους Ισραηλινούς στην Ουκρανία. Και ελπίζω ότι οι διαβουλεύσεις σας θα είναι επιτυχείς», είπε ο Ισαάκ Χέρτζοκ. Στο θέμα των διμερών σχέσεων υπογράμμισε ότι αυτές προχωρούν παραγωγικά με εξαιρετικό τρόπο, με τα δύο κράτη να είναι πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι. «Και η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας ενδυναμώνεται σε πάρα πολλούς τομείς. Μπορώ να σας πω ότι το αεροπλάνο με το οποίο έφτασα (στη χώρα σας) ήταν ασφυκτικά γεμάτο, τόσο με επιχειρηματίες όσο και Ισραηλινούς τουρίστες που θέλουν απλά να έρθουν και να επισκεφτούν την υπέροχη χώρα σας», σημείωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ ενώ τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία που θα στηριχθεί στην εμπειρία της χώρας του σε κρίσιμους τομείς όπως στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής, της περιφερειακής ασφάλειας καθώς και σε πολλά άλλα ζητήματα. «Το μήνυμά μου σε ολόκληρη την περιοχή, ειδικά σε αυτήν την περιοχή, είναι ότι όλα τα έθνη και όλες οι θρησκείες, Χριστιανοί, Εβραίοι και φυσικά Μουσουλμάνοι, μπορούν να συμβιώνουν με ειρήνη και ευημερία. Και σαφώς η σημερινή κρίση δείχνει ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να εργαζόμαστε από κοινού σε σχέση με τους στόχους βελτίωσης για την ανθρωπότητα και τις συνθήκες της ζωής για όλους, ειδικά για τα έθνη μας», ανέφερε ο Ισαάκ Χέρτζοκ ενώ συμπλήρωσε: «Βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ για να εκφράσω τη βαθιά φιλία και τον σεβασμό μου στην Ελλάδα και στην ηγεσία σας, και ελπίζω ότι και από κοινού αυτό το μήνυμα θα έχει την ανάλογη απήχηση και στις σπουδαίες σχέσεις μεταξύ των λαών μας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις κινήσεις της χώρας μας προς την αντιμετώπισή της.