Μητσοτάκης: Νέο συμβόλαιο δράσης για αποτελεσματικότερη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας

«Τα κέρδη δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται ή για να μοιράζονται σε μερίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να επενδύεται ξανά», το μήνυμα του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΣΕΒ.
Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ να επενδύουν κέρδη τους σε έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία της οικονομίας η οποία , όπως τόνισε, έχει βγει από την «εντατική», καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως.

«Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτές έφεραν την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά, με τους μισθούς να αυξάνονται, υπερβαίνοντας συχνά τον πληθωρισμό», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με διακριτούς ρόλους, με σαφείς κανόνες αλλά και με κοινές προοπτικές. Ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε μια νέα ευκαιρία, τα αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να γίνουν μέρος της συλλογικής ευημερίας και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία και σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε στη συνέχεια ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κυβερνητικές πολιτικές που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα.

Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη ΓΣ του ΣΕΒ
Dimitris Papamitsos

«Είμαστε στην κορυφή ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία»

«Όλες μας οι κινήσεις συντείνουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σχετική λίστα του ο «Economist» κατατάσσει την πατρίδα μας στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα. Είμαστε 34οι μεταξύ 82 χωρών. Δεν μας ικανοποιεί προφανώς αυτή η απόλυτη απόδοση, αλλά έχουμε κερδίσει, προσέξτε, 28 ολόκληρες θέσεις. Είμαστε στην κορυφή ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία», σημείωσε ενώ μίλησε και για μία μοναδική ευκαιρία να κάνει επενδυτικό άλμα η ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια καθώς θα τροφοδοτηθεί με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές που υλοποιούνται στον τομέα της Δικαιοσύνης, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του εργασιακού πλαισίου.

Ένα σημείο που τόνισε ιδιαίτερα ήταν αυτό της πολιτικής σταθερότητας η οποία «αποτελεί ένα χειροπιαστό εθνικό πλεονέκτημα.»

Με την παραδοχή ότι η χώρα δεν έχει γίνει ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος και κάνοντας αναφορά σε μία σειρά από «αγκάθια», όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα μέλη του ΣΕΒ.

«Η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας»

«Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία. Δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους. Και, σίγουρα, καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν αποκτά περιεχόμενο αν αυτή τελικά δεν αφορά τους πολλούς. Έχετε, συνεπώς, και εσείς την δική σας θέση στο κοινό μέτωπο προόδου της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά καλώντας τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.

«Τα κέρδη δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται ή για να μοιράζονται σε μερίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να επενδύεται ξανά στις επιχειρήσεις, να εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις, να τονώνεται η έρευνα, να επενδύεται στην καινοτομία. Έχουμε, εξάλλου, βελτιώσει πολύ τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε στις επιχειρήσεις που το κάνουν. Το βλέμμα σας να είναι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, να τονώσουμε την εξωστρέφειά μας, αλλά όχι μόνο. Γιατί θα ξαναπώ ότι η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας» υπογράμμισε, κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους αλλά και να μειώνουν τις τιμές όταν μειώνεται το κόστος παραγωγής.

«Τα στοιχήματα που ανοίγονται είναι κοινά: ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, η αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, η σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, η προστασία της κοινωνικής συνοχής. Είναι στοιχήματα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν, τα οποία, όμως, είμαι σίγουρος ότι μαζί μπορούμε να τα κερδίσουμε», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.