Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τίτλο «Ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας» στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τοποθετήθηκε για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του.
«Είναι στρατηγική επιλογή να στοχεύσουμε στο υψηλό προϊόν»
Αφού μίλησε για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τελικά δεν επηρέασε τον ελληνικό τουρισμό, εκτίμησε ότι δεν θα πληγεί και από την ανάφλεξη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. «Ο ελληνικός τουρισμός είναι ανθεκτικός», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης ενώ τόνισε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν όσοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
«Έχουμε βάλει τα θεμέλια για ένα νέο προϊόν» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι στρατηγική επιλογή να στοχεύσουμε στο υψηλό προϊόν».
Ως μία από τις προτεραιότητες εξήγησε ότι είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει και στενότερη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με το πολιτιστικό μας απόθεμα, κάτι που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ως χώρα στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Επίσης εστίασε στην αξιοποίηση του χειμερινού τουρισμού, στον οποίο όπως τόνισε πιστεύει πολύ καθώς έχει τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, ενώ αναφέρθηκε και στη διεύρυνση των νέων αγορών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους επισκέπτες από την Ινδία στην ανάγκη να επενδύσουμε σε αυτή τη μεγάλη αγορά.
«Να βλέπουμε τι κάνουν και οι ανταγωνιστές μας»
«Θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός καλώντας τους επιχειρηματίες του τουρισμού να προχωρούν σε λελογισμένες αυξήσεις καθώς, όπως εξήγησε, πρέπει «να δούμε τι κάνουν και οι ανταγωνιστές μας».
Στη συνέχεια μίλησε για την σημασία των υποδομών για την πορεία του τουρισμού, κάνοντας αναφορά στους σύγχρονους οδικούς άξονες αλλά και στο νέο αεροδρόμιο που κατασκευάζεται στην Κρήτη, καθώς και για θέματα πράσινης ενέργειας που επίσης μπορεί να επηρεάσει θετικά την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σημαντικά οφέλη μπορούν να φέρουν όχι μόνο οι μεγάλες τουριστικές μονάδες αλλά και οι μικρές. «Όταν βάλαμε το Ζαγόρι στην Unesco δεν φανταζόμασταν πως θα φτιάξουμε εκεί Costa Navarino, αλλά μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που αυτές μπορεί να υποστηρίξει η περιοχή, όπως αντίστοιχα και στα νησιά», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφορά έκανε και στο πρότζεκτ του Ελληνικού, καθώς αναμένεται να αποτελέσει «μία από τις βιτρίνες της νέας Ελλάδας που οραματιζόμαστε», τονίζοντας ότι «θα είναι μία πόλη που έρχεται από το μέλλον» και έδωσε έμφαση στην αξία του ελληνικού εργατικού δυναμικού αλλά και στην σημασία της καλύτερης εκπαίδευσης του.
«Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα», τόνισε για τον ελληνικό τουρισμό θέτοντας ως στόχο την εξαγωγή του ελληνικού brand.
«Πρέπει όλοι να δούμε πώς θα έχουμε ικανοποιημένους εργαζόμενους»
Ερωτηθείς για τις εργασιακές σχέσεις στον χώρο του τουρισμού, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν συνθήκες «άγριας δύσης» και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους που κάνει, φέρνοντας ως παράδειγμα καταπολέμησης της ανομίας, τις παρεμβάσεις που έκανε στο Μύκονο. Πρέπει όλοι να δούμε πώς θα έχουμε ικανοποιημένους εργαζόμενους, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε εργαζόμενους που να θέλουν να κάνουν καριέρα στον τουρισμό
Ένα σοβαρό πρόβλημα που εντόπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό της στέγασης των εργαζομένων σε τουριστικούς προορισμούς αλλά και δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να απασχοληθούν σε αυτούς και μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την αξιοποίηση κρατικών κτιρίων. «Πρέπει όλοι να δούμε πώς θα έχουμε ικανοποιημένους εργαζόμενους, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε εργαζόμενους που να θέλουν να κάνουν καριέρα στον τουρισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Έμφαση έδωσε επίσης στις συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στην εκμετάλλευση ευκαιριών από μικρότερες τουριστικές μονάδες, στην προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο του τουρισμού ενώ μίλησε και για την ανάγκη βελτίωσης της κίνησης στην Αθήνα, κάτι που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της αλλά και δεν προκαλεί καλή εντύπωση στους ξένους επισκέπτες. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως απαιτείται ένα νέο σχέδιο αστικής βιώσιμης κινητικότητας για το Λεκανοπέδιο εξαιτίας του προβλήματος που προκαλεί το κυκλοφοριακό και τόνισε ότι από τις βασικές του προτεραιότητες είναι λεωφορειολωρίδες στις οποίες θα κινούνται μόνο τα λεωφορεία και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στόλου με νέα ηλεκτρικά οχήματα.
Τι είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η συζήτηση έκλεισε με ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, Αντώνη Σρόιτερ προς τον πρωθυπουργό, για τον αν του λείπει ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω κάποιο σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο θα αναρωτηθώ για πόσο καιρό θα είναι αξιωματική», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.
Στο πάνελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν επίσης ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της T.E.MEΣ ΑΕ, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN, και ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές του απόψεις για την πορεία του τουρισμού.