Μητσοτάκης: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές

«Προσδοκώ σε μία ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών», τόνισε ο πρωθυπουργός από το ΥΠΕΞ.
|
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον ήταν άριστες και κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, σχολίασε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Θέλω να ξεκινήσω συγχαίροντας τον πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική του νίκη και είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Άλλωστε ο χαρακτήρας τους είναι στρατηγικός το πρόσημο τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Προσδοκώ λοιπόν σε μία ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών» πρόσθεσε στη συνέχεια υπενθυμίζοντας ότι «η συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον υπήρξε άριστη και στην πρώτη θητεία του νέου προέδρου.

Μάλιστα σημείωσε ότι η πολύ τιμητική -όπως τη χαρακτήρισε- πρόσκληση να μιλήσει στο Κογκρέσο ήταν και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ.

Με αφορμή τις εκλογές στην Αμερική οι οποίες επηρεάζουν τον διεθνή συσχετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ευρώπης τονίζοντας ότι οφείλει να αναζητήσει τη θέση σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. «Να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ενισχύουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν με τους απανταχού Έλληνες»

Αναφερόμενος στο Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ερχόμαστε τώρα, με έναν τρόπο πολύ πιο οργανωμένο και μεθοδικό, να ενισχύσουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν με τους απανταχού Έλληνες».

Έφερε ως παράδειγμα την πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών, η οποία αριθμεί πάνω από 50.000 χρήστες παγκοσμίως, συνέχισε με τα προγράμματα φιλοξενίας νέων τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τις «Ημέρες Καριέρας» που μπορούν να βοηθήσουν νέους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όπως τόνισε το κυβερνητικό σχέδιο προσθέτει ακόμα πολλές δράσεις, με ορίζοντα το 2027, με στόχους να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για να επιστρέψουν απόδημοι αλλά και σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στο εξωτερικό να γίνουν ενεργοί πρεσβευτές της Ελλάδος.

«Επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές»

«Πάγιο καθήκον, υποχρέωση της πατρίδας μας, είναι να μπορούμε να εξυπηρετούμε κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα πέρα από τα εμπόδια των συνόρων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην επιστολική ψήφο, η οποία αν συνάντησε ενστάσεις από την αντιπολίτευση εφαρμόστηκε με επιτυχία στις ευρωεκλογές.

«Ήταν μία κίνηση βαθιά δημοκρατική, βαθιά εκσυγχρονιστική. Νομίζω ότι έχει ωριμάσει πια πλήρως το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές, του 2027. Αυτό προϋποθέτει, βάσει του Συντάγματος, μία ευρύτερη συναίνεση, καθώς χρειαζόμαστε 200 βουλευτές προκειμένου να υπερψηφιστεί.

Αλλά, πιστεύω, είμαι σίγουρος ότι απέναντι σε μία τέτοια προοπτική, όλα τα κόμματα θα επανεξετάσουν τη θέση τους ώστε να στείλουμε όλοι μαζί στους συμπολίτες μας στο εξωτερικό ένα μήνυμα ενότητας και ένα μήνυμα προόδου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει. Κάθε μέρα, παρά τις δυσκολίες, γίνεται καλύτερη, σε έναν δρόμο στον οποίο πρέπει και οφείλουν να είναι συνοδοιπόροι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όπου κι αν αυτοί κατοικούν.»

 

-- --