Για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης –που του φάνηκαν 1000 όπως είπε εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων- μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Alpha.
Ένα από τα βασικά θέματα της συνέντευξης με τον Αντώνη Σρόιτερ ήταν αυτό της ακρίβειας.
«Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους»
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στην αγορά απασχολεί την κοινωνία, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
«Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Λίγο νωρίτερα είχε εξηγήσει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το θέμα της ακρίβειας: η μία είναι η προσέγγιση των προσωρινών μέτρων στήριξης, όπως το «Market Pass», που δίνουν μια ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Και η δεύτερη έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι «πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι εδώ και όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «πλησιάζουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Το δείχνουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού, τα οποία αποκλιμακώνονται, όμως τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα» ενώ σχετικά με το Market Pass σημείωσε ότι πλέον θα ισχύει μόνο για Θεσσαλία και Έβρο.
Προανήγγειλε όμως άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν το εισόδημα των πολιτών, όπως «η έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά, το πιο σημαντικό, οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24, ενώ έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο πρωθυπουργός εστίασε και στην σωστή λειτουργία της αγοράς και στους ελέγχους που γίνονται και στα πρόστιμα που επιβάλλονται, ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες.
«Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα περιθώρια κέρδους. Αυτές οι προβλέψεις πρέπει να τηρούνται, είναι ένας κοπιαστικός και συνεχής έλεγχος αυτός τον οποίο κάνουμε και θα εξακολουθώ να τον κάνω, να τον κάνουμε ως κυβέρνηση.
Και πρέπει να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες να είναι ασφαλείς από τον κρατικό έλεγχο επειδή μπορεί να είναι πολύ μεγάλες ή να αισθάνονται ότι έχουν πολλά χρήματα να μοιράσουν σε διαφήμιση. Το αποδείξαμε αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ κάνοντας λόγο για «νομιμότητα παντού» και για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να πείσει η κυβέρνηση τους πολίτες ότι «δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα».
«Δεν φανταζόμουν ότι ο κ. Κασσελάκης θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ»
Ερωτηθείς για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο –όπως είπε- τον γνώριζε.
«Είναι ένας νέος άνθρωπος, προσωπικά μου είναι συμπαθής, έτυχε να τον γνωρίζω και από το παρελθόν. Μεταξύ μας δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Τον σέβομαι και τον τιμώ ως πολιτειακό παράγοντα, διότι εκλέχτηκε με δημοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ εξήγησε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ακούσει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό συν τω χρόνω θα έρθει», είπε στην συνέχεια συμπληρώνοντας όμως ότι ε[πειδή ο κ. Κασσελάκης δεν είναι εκλεγμένος, «δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας στον φυσικό χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης, που σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Αιχμές όμως άφησε για τους άμεσους συνεργάτες του νέου προέδρου, επιλογή που δεν δείχνει ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πόσο νέος είναι τελικά ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Εκεί, μέχρι στιγμής, τα δείγματα γραφής σίγουρα δεν είναι δείγματα γραφής μιας ουσιαστικής ανανέωσης», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας προβληματικά πρόσωπα τον κ. Πολάκη και τον κ. Παππά, οι οποίοι –σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- φαίνεται ότι κάνουν κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για πιθανή συνάντηση του με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πόσω μάλλον όταν εκλέγεται ένας καινούργιος αρχηγός. Είμαι πάντα στη διάθεση του να συναντηθούμε, να μιλήσουμε. Ελπίζω να μη χρειαστεί να περιμένω όσο περιμένω ακόμα με τον κ. Ανδρουλάκη».
«Συμμερίζομαι το αίσθημα αγανάκτησης των πολιτών στις πληγείσες περιοχές»
Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε από τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές και από τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, υπάρχει δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στεναχώριας και ενδεχομένως και αγανάκτησης στις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί. Από την άλλη, νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων».
Παραδέχθηκε ότι έχει εντοπίσει και ο ίδιος σημεία που πρέπει η κυβέρνηση να γίνει καλύτερη –ειδικά σε θέματα συντονισμού- ενώ ερωτηθείς για τον σκέφθηκε να απομακρύνει τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε θέμα αντικατάστασης του.
«Λες και με την απομάκρυνση ενός προσώπου θα αλλάξουν όλα μαγικά. Δεν συμβαίνει αυτό. Και σίγουρα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιώ την ευθύνη για τις όποιες αδυναμίες εντόπισα και για τις οποίες, εξάλλου, σας μίλησα ανοιχτά.
Πιστεύω ότι και οι υπουργοί κατά κανόνα -υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με δηλώσεις, με τοποθετήσεις που μπορεί να μην είναι εναρμονισμένες με το αίσθημα της κοινωνίας και αποδίδω πολύ σημασία σε αυτό- χρειάζονται κάποιο χρόνο προκειμένου να δείξουν το έργο τους», εξήγησε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ετοιμάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών.
«Στόχος οι 13 Περιφέρειες και οι 3 μεγάλοι Δήμοι»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες, γιατί όχι και τις 13, και γιατί όχι και τους τρεις μεγάλους Δήμους.
Να εξηγήσω το γιατί: οι Περιφερειάρχες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, υποστηρικτικό, στις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης. Έχουν να διαχειριστούν παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο προσωπικά διαπραγματεύτηκα προς όφελος της χώρας.
Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, ότι μπορούμε να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε και οι οποίοι συμμερίζονται και το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, αλλά θα έλεγα και τη γενικότερη φιλοσοφία μας για το πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.
Επιλέξαμε, λοιπόν, 13 πρόσωπα να στηρίξουμε. Θέλω να τονίσω ότι δεν προέρχονται όλα από τον παραδοσιακό χώρο της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας για την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά υπογράμμισε ότι κρίθηκε ως η καταλληλότερη για την Περιφέρεια Αττικής, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον Αχιλλέα Μπέο ενώ μίλησε και για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον οποίο συνεχίζει να στηρίζει.
«Θεωρώ ότι ο κ. Αγοραστός ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Προφανώς καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμφορά είναι λογικό να αναζητηθούν ευθύνες, πολιτικές αλλά και από τη Δικαιοσύνη. Ήταν απολύτως λογικό αυτό το οποίο έγινε από τη Δικαιοσύνη.
Αλλά ως προς τη συνεργασία την οποία είχαμε μαζί του, εγώ δεν έχω παράπονα για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε την κρίση, αλλά και για τη δουλειά η οποία, ξέρετε, έγινε και μετά τον «Ιανό». Προφανώς αυτά τελικά θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω στη λεπτομέρειά του αν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε να υλοποιηθεί κάθε αντιπλημμυρικό έργο μετά τον «Ιανό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος μετά τις δύο συναντήσεις με τον Ερντογάν»
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για τα ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά από δύο συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές της Τουρκίας και της Ελλάδας, ότι μπορούμε πια να είμαστε πιο θετικά διακείμενοι στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι και «η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελος της να μην κόψει τις γέφυρες με την Ευρώπη αλλά σε ένα βαθμό και με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ πρόσθεσε ότι «και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την ακραία ρητορική και να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης», και να μην είναι οι δύο χώρες στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου.
«Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής. Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή τα αυτονόητα, τη μείωση της έντασης, θα έλεγα, τον μηδενισμό υπερπτήσεων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν ποτέ να είναι αποδεκτά από εμάς. Αυτά τα έχουμε δει και για κάποιους μήνες τώρα -όχι για κάποιες εβδομάδες- συνεχίζονται», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών να ετοιμαστούν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.