Το σεβασμό του προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε σήμερα προσερχόμενος προς τη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να την εξευμενίσει καθώς η τελευταία εμφανίζεται οργισμένη θεωρώντας ότι αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις για την επιλογή των προσώπων εκείνων που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ένας από τους έξι διαπραγματευτές για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις τονίζοντας πως είναι προς όφελος της Ευρώπης να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στον μήνα Ιούλιο.
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μέρος της συζήτησης στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής είναι και η Στρατηγική Ατζέντα για την πορεία της ΕΕ τα προσεχή πέντε χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό, με έμφαση στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων αλλά και στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Υπογράμμισε δε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπα‘ι’κή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. Ο,τιδήποτε λιγότερο, τόνισε, στέλνει το λάθος μήνυμα.
«Όπως γνωρίζετε, οι τρεις πολιτικές οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές, για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κα Ούσρουλα φον ντερ Λάιν, για την Προεδρία του Συμβουλίου για 2,5 χρόνια, όπως ορίζουν οι Συνθήκες, τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον Αντόνιο Κοστα, και για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την Πρωθυπουργό της Εσθονίας, την κα Κάγια Κάλας.
Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει, στη συνέχεια, η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κας φον ντερ Λάιεν. Είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μήνα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Δεν είναι μόνο τα αξιώματα
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε στις δηλώσεις του ότι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν αφορά μόνο τα αξιώματα και το ποιος θα τα αναλάβει, αλλά αφορά πρωτίστως τις πολιτικές.
«Αυτό είναι που ενδιαφέρει τους ευρωπαίους πολίτες, ζητήματα όπως η μετανάστευση, ιδίως η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Όλα αυτά είναι ζητήματα που τίθενται στη Στρατηγική Ατζέντα, σημαντικές προτεραιότητες που θα αποτυπωθούν στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο» είπε.
Οι ελληνικές προτεραιότητες στη Στρατηγική Ατζέντα
Το επόμενο σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο είναι η Στρατηγική Ατζέντα, που αφορά τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο, όπως είπε και ο ίδιος, θα αποτελέσει και τον οδηγό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία
«Εκεί χαίρομαι, διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία, με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας».
Επαναφορά της πρότασης για τη δημιουργία μια ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι συζητηθούν πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας.
«Επαναφέρω την κοινή πρόταση την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου-φάρου, θα έλεγα, το οποίο θα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, σε μία εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιμείνει στην έκδοση αμυντικών ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, πρόταση που μέχρι στιγμής βρίσκει αντίθετους τους φειδωλούς της ΕΕ μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.
Το «αγκάθι» Μελόνι
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις της Μελόνι καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο Συμβούλιο.
«Τρεις πολιτικές οικογένειες συζητήσαμε και εκπονήσαμε μια πρόταση. Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει την απόφαση. Πρόκειται για μία πρόταση που αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου. Να επισημάνω για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται για μια κλειστή διαδικασία. Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να αποκλείσουμε ή να προσβάλουμε οποιονδήποτε. Προσωπικά σέβομαι πολύ τη Τζόρτζια Μελόνι, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταπιαστούμε με όλα αυτά τα ζητήματα και τους προβληματισμούς στις συζητήσεις που θα έχουμε» είπε ο πρωθυπουργός..
Η Μελόνι, θεωρεί ότι αποκλείστηκε από τις συνομιλίες για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις στης ΕΕ δεδομένου ότι η πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει, «οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» (ECR) έγιναν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ρίχνοντας τους Φιλελεύθερους Renew στην τέταρτη θέση.
Η ίδια την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2024 δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι είναι ”σουρεαλιστικό” το γεγονός ότι οι απόψεις των ψηφοφόρων δεν ελήφθησαν υπόψη στις συζητήσεις για την κορυφαία θέση και προειδοποίησε για δυσκολίες στην εκλογή της φον ντερ Λάιεν.
Νωρίτερα σήμερα και ο έταιρος διαπραγματευτής από το ΕΛΚ ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε και αυτός τον σεβασμό του προς της Μελόνι διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση αποκλεισμού της.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και εάν η Μελόνι δεν συμφωνήσει για την φον ντερ Λάιεν δεν αλλάζει κάτι εκτός από το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν μια ευρεία συναίνεση.
Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία που σημαίνει το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ήδη οι έξι διαπραγματευτές των τριών κεντρώων πολιτικών κομμάτων αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξεως του 80%.