Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Πιο απαραίτητος από ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου

Συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
|
Open Image Modal
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου - Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου
via Associated Press

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης (19/9).

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, καλωσήρθες για μία ακόμη φορά στην Αθήνα. Είμαστε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα. Επομένως θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοικτών ζητημάτων σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δυο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή την συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε: «Αγαπητέ Κυριάκο να σε ευχαριστήσω για τη συνάντηση. Είναι πάντα ιδιαίτερα χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα, ειδικότερα χθες το βράδυ για να παραστώ σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή, μια εκδήλωση που είχε μια μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό, αν θέλεις, των κοινών μας ανησυχιών λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Ευχαριστώ και πάλι».

Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου συζητήθηκε στη συνάντηση του Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη. Στην ουσία εξετάσθηκε η πρόοδος που έχει καταγραφεί έως σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Την περασμένη Τρίτη συμφωνήθηκαν ορισμένες κρίσιμες παράμετροι, αλλά φαίνεται ότι αυτά που μένει να διευκρινιστούν είναι αρκετά όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και ανάμεσα στους φορείς που εμπλέκονται στο έργο και αφορούν κυρίως τους τρόπους χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με διακύβευμα την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου. 

Πηγή: ΑΠΕ