Στις μεγάλες γεωπολιτικές και οικονομικές αναταραχές αλλά και στην αισιοδοξία που έχει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερωτικών συναντήσεων τους.
«Βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο», τόνισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν μόνο χαμένοι. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το επόμενο τρίμηνο Ε.Ε. και ΗΠΑ πρέπει να διαπραγματευτούν «μία συμφωνία η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη καθώς το εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολυποίκιλο που μία οποιαδήποτε διαταραχή του θα είχε σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις και στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία».
Όπως είπε, αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική ισορροπία που έχει πετύχει η κυβέρνηση. «Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές» σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι σε περιόδους τέτοιων αναταραχών «το να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την πίστη του στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει προσοχή και συνέπεια καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και για την πορεία των δημοσιονομικών αυτή η αναταραχή.
«Παρά ταύτα παραμένω αισιόδοξος, οι ενδείξεις που έχουμε για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι όλες θετικές», υπογράμμισε στη συνέχεια και εστίασε στα θετικά στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο ενθαρρυντικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτηση του με μία αναφορά στην απόφαση της Unesco να χαρακτηριστεί η 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ως Διεθνής Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συνάντηση που είχε καθιερωθεί επί Προεδρίας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και που θα συνεχιστεί και επί των ημερών του, τόνισε τη σημασία της συνέχειας σε δοκιμασμένες πρακτικές, κάτι που είναι σημαντικό για τη χώρα.
Τασούλας: Να πάει καλά η οικονομία και να υποστηριχθεί η κοινωνική συνοχή
Ο κ. Τασούλας αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις μίλησε για την ανάγκη προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες καθώς, ειδικά στο γεωοικονομικό πεδίο, «γίνεται μία απόπειρα επιστροφής στον προστατευτισμό που μας πάει εκατό χρόνια πίσω» και εκτίμησε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με ενιαία φωνή, χωρίς ένταση, χωρίς αμηχανία και να εξηγηθεί ότι «μόνο να χάσουν έχουν και οι δύο πλευρές».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη σημασία της οικονομίας για τη χώρα και την κοινωνία υπογραμμίζοντας ότι «η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει η οικονομία να πάει καλά και η ποθητή κοινωνική συνοχή να υποστηριχθεί», κάνοντας λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ζωής των πολιτών.
Σχολιάζοντας τα θετικά νέα από την Unesco ο κ. Τασούλας τόνισε ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να ενώσει τον ελληνικό λαό και να ανοίξει προοπτικές αξιοποίησης του μεγαλύτερου όπλου της χώρας, του πολιτισμού της και έκανε αναφορά στους δύο νομπελίστες ποιητές, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, που στις ομιλίες τους στη Στοκχόλμη ανέδειξαν τη σημασία της ελληνικής γλώσσας. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο κ. Τασούλας χάρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα αντίγραφο της ιστορικής ομιλίας του Ξενοφώντα Σολώτα στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης το 1959, όταν είχε συντάξει ένα αγγλικό κείμενο μόνο με ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται και στην αγγλική γλώσσα.