Μητσοτάκης σε Σολτς: Κάνουμε πολλά μαζί, μπορούμε πολλά περισσότερα

Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα – Μήνυμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία.
|
Open Image Modal
Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς στις δηλώσεις τους
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του τονίζοντας τις διαφορές που εμφανίζει η Ελλάδα, σε σύγκριση με την εποχή των μνημονίων που την είχε επισκεφθεί η Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «όλα είναι πολύ διαφορετικά πλέον», σημειώνοντας ότι η χώρα είναι εκτός εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα 3 τελευταία χρόνια, με «εκτίναξη» επενδύσεων και εξαγωγών αλλά και μείωση του δημόσιου χρέους χωρίς να πάψει η κυβέρνηση να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και την άμυνα της.

«Η Ελλάδα συζητά μακριά από ρόλους πιστωτή και δανειζόμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες» και εστίασε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει στενή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο μερών ενώ μεγάλες γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν σε μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Αστυπάλαιας.

Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε και σε κενά στις σχέσεις, εξηγώντας ότι υπάρχουν για να γεφυρώνονται και αναφέρθηκε στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που διεκδικεί η χώρα. «Για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και ειδικά του κατοχικού δανείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η Ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Στην συνέχεια πέρασε στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις ταυτόσημες απόψεις Ελλάδας και Γερμανίας για την τακτική της Ρωσίας. «Να στηρίξουμε τον αμυνόμενο και να ακυρώσουμε το σχεδιασμό της Μόσχας για αστάθεια δυτικών κυβερνήσεων με μοχλό πίεσης την ενέργεια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν λέει ψέματα και δηλητηριάζει το λαό του. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Επανέλαβα στον κ. Καγκελάριο αυτό που έχω πει πολλές φορές: ότι είναι πραγματικά κρίμα, ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδος.

Γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα Ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς Συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες. Ούτε η Ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες.

Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα. Αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, σώζοντας κάθε μέρα ζωές στο Αιγαίο, προστατεύοντας τους κατατρεγμένους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι η θέση της χώρας απέναντι στις απειλές είναι να αντιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ εξήγησε ότι η μόνη διαφορά της χώρας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλω να κλείσω με μία ευχή. Η ευχή είναι, έστω και καθυστερημένα, οι γείτονές μας να επιλέξουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης. Της νομιμότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης. Χωρίς ρητορικές εξάρσεις, αλλά με δημιουργικές πράξεις. Από πλευράς μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Έχουμε υποχρέωση να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Αυτό θέλουν οι λαοί μας. Αυτό θέλει ο ελληνικός, αυτό θέλει ο τουρκικός λαός, αυτό θέλει όλη η Ευρώπη. Σίγουρα αυτό θέλει η Αθήνα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σολτς: «Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα»

Ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίσεκψη που έκανε στην Ακρόπολη λέγοντας ότι είναι «η κοινή μας ιστορία καθώς εκεί εκδηλώθηκε στην πράξη για πρώτη φορά η Δημοκρατία».

Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο κρατών, σημείωσε ότι «Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία φιλίας, είναι εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έχουν καλή επαφή» και μίλησε κολακευτικά για την πορεία της χώρας και της οικονομίας τονίζοντας ότι «φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα».

Ο Όλαφ Σολτς τοποθετήθηκε και για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας –δέχθηκε και σχετική ερώτηση- υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία».

Όπως εξήγησε, όλα τα θέματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ενώ συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Σολτς σημείωσε πως «Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να σταματήσει αυτόν τον αδικαιολόγητο  πόλεμο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, σημείωσε ότι οι τιμές της ενέργειας πρέπει να υποχωρήσουν, τόνισε την αξία της αλληλεγγύης για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε σπεκουλάρισμα των τιμών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για περαιτέρω μείωση των τιμών και εξήρε την Ελλάδα για τα προγράμματα που έχει για τις ΑΠΕ.