Μητσοτάκης: Συμπόρευση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε πιο στέρεο έδαφος

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών κρατών, το ενεργειακό, τις εξελίξεις στη Συρία, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό.
Open Image Modal
Κυριάκος Μητσοτάκης, Φατάχ Αλ-Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησαν για τη σημασία της συνεργασίας των τριών κρατών και την προσπάθεια για την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Eurokinissi

Στις δηλώσεις του μετά τις εργασίες της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις σχέσεις μεταξύ των τριών κρατών κάνοντας λόγο για «ένα ανθεκτικό και παραγωγικό σχήμα συνεργασίας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων»

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών ενώ τόνισε τη δέσμευση και των τριών μερών για συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «προσεγγίζουμε από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις της περιοχής» ενώ μίλησε και για το Κυπριακό για το οποίο εξήγησε ότι απαιτείται μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μία τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτήν την τόσο ταραγμένη εποχή» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ υπογράμμισε ότι εργάζονται τα τρία κράτη για την οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας αλλά και τη βούληση τους να αποκρούσουν κάθε ενέργεια εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή.

Open Image Modal
Οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου πριν από τις κοινές τους δηλώσεις
Eurokinissi

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη μίας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και ότι η νέα ηγεσία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, θρησκευτικών και εθνικών. Παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης στο εσωτερικό της Συρίας, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την αποτροπή της οποιασδήποτε ριζοσπαστικοποίησης. ”Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνάει μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορά έκανε και για τη Γάζα για την οποία είπε ότι πρέπει να επιτευχθεί εκεχειρία και να απελευθερωθούν οι όμηροι ενώ μίλησε και για τις εξελίξεις σε Λίβανο και Λιβύη. «Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων, είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές. Να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λιβυκός λαός να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έμφαση έδωσε και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών αλλά και στη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και για τη νόμιμη μετανάστευση καθώς υπάρχουν σχετικές διακρατικές συμφωνίες ενώ μίλησε και για την ελεύθερη ναυσιπλοϊα από τη διώρυγα του Σουέζ.