Μητσοτάκης: Στο δίλημμα «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας

Η πολιτική που επιλέγει ο Πρωθυπουργός και η διαφορετική προσέγγιση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Open Image Modal
Outgoing Prime Minister Alexis Tsipras (R) exits the Prime Minister's office at Maximos mansion after handing over to the newly appointed Kyriakos Mitsotakis in Athens on July 8; 2019 (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Στο διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με τα μέτρα που ανακοίνωσε για την στήριξη της οικονομίας, έδωσε και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο δύσκολο διάστημα. Μία πολιτική που στηρίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο από αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Την περίοδο 2015-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση αύξησε τον αριθμό και το ποσό των επιδομάτων προς τους πολίτες. Κατηγορήθηκε όμως γιατί δεν στήριξε αποτελεσματικά την επιχειρηματικότητα μέσω της οποίας θα μπορούσαν να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα, μπροστά στη νέα κρίση που εμφανίζεται για τη χώρα λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει μία διαφορετική πολιτική που συνοψίζεται σε μία φράση που ακούστηκε στις χθεσινές του ανακοινώσεις: ¨Στο δίλημμα, συνεπώς, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες¨.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι αν παραμείνει «ζωντανή» η επιχειρηματικότητα, τότε θα προστατευθούν και οι θέσεις εργασίας. Για αυτό και στον σχεδιασμό που ανακοίνωσε, σημαντικό μέρος των κυβερνητικών δράσεων στοχεύει στον περιορισμό της απώλειας των θέσεων απασχόλησης, μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων. Και όπως εξήγησε, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, από τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, όπως είπε, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό το μοντέλο μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην ύφεση και να δώσει παράλληλα αναπτυξιακές προοπτικές στην ελληνική οικονομία.