Με ευχές για τη νέα χρονιά ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2025 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για περισσότερη δουλειά από την κυβέρνηση.
«Να πιάσουμε το νήμα των καθηκόντων μας ακόμα πιο δυνατά», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ εκτίμησε ότι ο νέος χρόνος θα είναι δύσκολος εξηγώντας ότι αυτό δείχνουν οι εξωτερικές προκλήσεις όπως οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με πρωτοφανείς, όπως είπε, εξαγγελίες μεγάλων γεωστρατηγικών αλλαγών. Επίσης αναφέρθηκε σε κάποιους «μεγάλους οικονομικούς παράγοντες που διεκδικούν το ρόλο διαμορφωτή της κοινής γνώμης» - χωρίς να αναφέρει όνομα αλλά ουσιαστικά «φωτογραφίζοντας» τον Έλον Μάσκ- τονίζοντας ότι «αυτό το ζήτημα απασχολεί την Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο».
«Η ελληνική οικονομία είναι η αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη»
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι σε όλα αυτά η Ελλάδα είναι μία χώρα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο» ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα λαϊκισμού που στο παρελθόν είχαν εμφανισθεί και στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Περνώντας στα εσωτερικά θέματα εστίασε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι είναι η αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη. Παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα δεν λείπουν αλλά τόνισε και τα σημεία που δείχνουν σημαντική βελτίωση όπως η υποχώρηση του πληθωρισμού.
«Οι επίορκοι να μη μένουν ατιμώρητοι»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου εστιάζοντας στο νομοσχέδιο που έρχεται να ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου και ειδικά στο κομμάτι των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δημοσίου αποκαλύπτοντας ότι 2.500 υποθέσεις εξακολουθούν να λιμνάζουν. «Οι επίορκοι να μη μένουν ατιμώρητοι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η δεύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία για την οποία μίλησε ήταν οι αλλαγές στην κεφαλαιαγορά, όπου θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για την εισαγωγή εταιρειών -κυρίως μικρομεσαίων- στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο θέμα της χρήσης των κρυπτονομισμάτων, προαναγγέλλοντας την ευθυγράμμιση του εθνικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό, με στόχο την προστασία των επενδυτών και ειδικά των μικροεπενδυτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτηση του με μία προσωπική αναφορά υπενθυμίζοντας ότι σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενώ χαρακτήρισε το 2025 ως μία κρίσιμη χρονιά πριν από τις εκλογές του 2027, θέτοντας ως στόχο την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της παράταξης.