Μητσοτάκης στο υπουργικό: «Καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί»

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Οικονομία, Ασφαλιστικό, Άμυνα, Παιδεία, Ενέργεια, προσλήψεις, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Τι φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

Για τα θέματα Οικονομίας, ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα, είναι ο πρώτος που μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ενσωματώνονται όλες οι μειώσεις φόρων, η ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων και των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή. Επίσης, προχωρά, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και τις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Στην παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «μέχρι στιγμής καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί». Όσο για τη διαχείριση των καλύτερων από τον στόχο αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού τόνισε ότι «θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο». Επίσης ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι «μέσα στην τετραετία, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της ΔΕΗ για την οποία όπως ανέφερε «δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και όντως «σπάσαμε αυγά».

Αναβαθμίζονται αεροσκάφη και υποβρύχια

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τα βασικότερα σημεία νομοσχεδίου που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και στο οποίο προβλέπεται η συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 και Mirage 2000, καθώς και η συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού. Τονίζεται ότι ποσοστό περίπου 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μετά από την αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού, η χώρα θα προμηθευτεί νέο.

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Καθιερώνονται επτά επίπεδα εισφορών και παρέχεται στον κάθε ασφαλισμένο η δυνατότητα να επιλέγει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως ανάλογα με την εισφοροδοτική του ικανότητα. Πρόκειται για μία από τις βασικές αρχές του υπό διαμόρφωση ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Επίσης προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους αγρότες, ενώ ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Σύμφωνα με την ενημέρωση του Στέλιου Πέτσα, οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες εκπονούνται και όταν θα είναι έτοιμες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι σημαντικά ωφελημένοι όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μεσαίου εισοδήματος.

Αξιολόγηση, Αναβάθμιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αλλαγές έρχονται και στον χώρο της Παιδείας, με την αρμόδια Υπουργό Νίκη Κεραμέως να παρουσιάζει στο Υπουργικό τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου. Σε αυτό προβλέπεται η ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής με ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Η Αρχή αυτή θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ. Ειδικότερα προβλέπεται:

·Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με την χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός.

·Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης.

·Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, γίνεται σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση των Πανεπιστημίων της χώρας, καθώς:

·Για πρώτη φορά προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση.

·Για πρώτη φορά θα πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

·Για πρώτη φορά εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ ́ κύκλου.

·Για πρώτη φορά εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια.

·Για πρώτη φορά προβλέπεται αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Το Εθνικό Σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστής Χατζηδάκης περιλαμβάνει έναν Οδικό Χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων έως το έτος 2030. Ειδικότερα, το ΕΣΕΚ:

α) θέτει στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 40% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 και σε πάνω από 55% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005,

β) αυξάνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, με μερίδιο συμμετοχής στο 35% (από 31%) και ειδικά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 60% και,

γ) ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας κατά το έτος 2030 να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του έτους 2017.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εντάσσεται και η δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2028.

Επίσης συζητήθηκε η εκπόνηση ειδικών σχεδίων για τη στήριξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν σήμερα λιγνιτικές μονάδες, με στόχο να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης. Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, το ΕΣΕΚ ενσωματώνει επενδύσεις ύψους 43,8 δις ευρώ τη δεκαετή περίοδο 2020-2030 σε μια σειρά από άξονες από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι τους διασυνοριακούς αγωγούς, τα δίκτυα και την κυκλική οικονομία.

Στην ατζέντα του υπουργικού και οι προσλήψεις

Ο υπουργός Εσωτερικών Πέτρος Θεοδωρικάκος ζήτησε την καταγραφή των αναγκών για προσλήψεις όλων των Υπουργείων για το 2020, ενώ έγινε ειδική αναφορά για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Επίσης το υπουργικό Συμβούλιο  προέβη στην προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατά την προεπιλογή προτείνονται οι 10 πρώτοι στην επετηρίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι 6 πρώτοι στην επετηρίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.