Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του Επιτρόπου και η διπλωματική απάντηση του πρωθυπουργού για το εάν διεκδικήσει ρόλο στη ΕΕ στο μέλλον
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
via Associated Press

«Θα ήθελα σίγουρα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και να λαμβάνει υπόψη τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο POLITICO.

Μάλιστα το Politico, το οποία συνήθως δεν είναι και τόσο φιλικό προς την φον ντερ Λάιεν, αναφέρει πως ο κ.  Μητσοτάκης δηλώνει «ανένδοτος» στο να πάρει η Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκροτήσει την κορυφαία ομάδα της.

Σύμφωνα με το μέσο οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ένα σαφές μήνυμα προς την νεοεκλεγείσα για μια δεύτερη θητεία στη Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας ηγέτης είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρει καθώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα επιδιώκει να διεκδικήσει τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, την οποία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι επιζητά κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που ανταποκρίνονται σε αυτό που θα θέλαμε. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα προέρχεται από μια μεσογειακή χώρα. Δεν δηλώνω προτίμηση όμως επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια επιλογή της προέδρου».

Όσον αφορά για τη θέση του Επιτρόπου που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, το Politico επαναλαμβάνει αυτό που ακούγεται όλο και πιο συχνά στις Βρυξέλλες ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να προτείνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και της υπουργού Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Θυμίζουμε ότι η φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τους ηγέτες να της προτείνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα και η ίδια έπειτα από συνεντεύξεις θα αποφασίσει. Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα φαίνεται ότι και ο ίδιος την αναμένει καθώς έχουν πυκνώσει οι αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με στιγμιότυπα από τα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών στα οποία έχει κατά καιρούς συμμετάσχει. Επίσης ήταν από τους πρώτους που έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στη φον ντερ Λάιεν όταν αυτή εξελέγη για μια δεύτερη θητεία.

Για τον σημερινό Έλληνα επίτροπο, τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά η μόνη αναφορά που γίνεται είναι ότι ο ίδιος, δήλωσε στο Brussels Playbook αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ”μεγάλη τιμή”.

Το Politico μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι μετά την αποδυνάμωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και την αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ρούτε και ντε Κρόο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αναδειχθεί σε πρώτη θέση ως «ηγέτης των ηγετών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μέσο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον ”το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”, γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή. 

″Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει πολύτιμα”, δήλωσε, ενώ τόνισε τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει. ”Προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει άλλωστε, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώ να βλέπω το ευρύτερο πλαίσιο και να παίρνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, βλέπω τον ρόλο μου” είπε.

Το Politico ρώτησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και για τη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών, με τον Πρωθυπουργό να υπερασπίζεται την «ανοιχτή» του προσέγγιση στη διαχείριση του σκανδάλου τονίζοντας ότι: ”συνολικά τα θετικά από την Ελλάδα που εκφράζονται προς τα έξω είναι περισσότερα και υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα όποια λάθη έγιναν”.

Ακόμη μιλώντας για τους φιλόδοξους στόχος της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι υπάρχει μια ”διανοητική ανακολουθία μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας”,

Αναφορά γίνεται και στα αμυντικά ομόλογα υπενθυμίζοντας ότι χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για επενδύσεις στην άμυνα, ενώ οι φειδωλές  όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει τη χρήση των λεγόμενων αμυντικών ομολόγων.

″Ήταν ακριβώς η ίδια ιστορία πριν συμφωνήσουμε για το Next Generation EU  [το ταμείο της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό]. Ειδικά τώρα με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς όταν πρόκειται όχι μόνο για τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά και για την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος όταν πρόκειται για την άμυνα”, δήλωσε, υπονοώντας μια πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. 

Τέλος το Politico σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες, το όνομα του κ. Μητσοτάκη εμφανιζόταν ενίοτε ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν, δεν λάμβανε τη στήριξη για μια δεύτερη θητεία.

Ο Έλληνας ηγέτης δήλωσε ότι πάντα εστίαζε στα της πατρίδας μας, ενώ σε σχετική ερώτηση εάν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε πέντε χρόνια απάντησε διπλωματικά λέγοντας: 

″Πέντε χρόνια είναι περισσότερα από έναν αιώνα στην πολιτική”.

Με πληροφορίες από το Politico