″Το σημερινό νομοσχέδιο δεν είναι μόνο μία σημαντική μεταρρύθμιση αλλά μία ιστορική τομή σε ένα διαχρονικό πρόβλημα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τους δικαστικούς χάρτες ενώ αναφερόμενος στην δικαστική απόφαση για το Μάτι τόνισε ότι ″οι κρίσεις δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες″.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης κατά περίπου 30%, καθώς διαχρονικά παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση. ″Όταν μία απόφαση κάνει 4-5 χρόνια για να βγει, ένας πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
″Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία”
″Η καθυστέρηση δίνει πολλές φορές αφορμή για διάφορα σενάρια συνομωσίας”, ανέφερε στην συνέχεια εξηγώντας ότι για να τελεσιδηκήσει μία υπόθεση στην Ελλάδα χρειάζεται χρονικό διάστημα περίπου 1450 ημερών, ενώ αντίστοιχα στην Ευρώπη περίπου 650 ημέρες.
″Κάτι παράξενο συμβαίνει εδώ. ’Εχουμε πολλούς δικαστές αλλά μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης”, τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ”τα 154 ειρηνοδικεία γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δυναμικού απασχολείται μόλις από το 20% των υποθέσεων.”
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ”στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία”, παθογένεια που έρχεται πλέον να θεραπεύσει η ρύθμιση της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο σημείωσε πως ”στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, με ορθολογική κατανομή των θέσεων και τις ανάγκες κάθε περιοχής” ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι ”θα πετύχουμε το πρακτικά ζητούμενο. Μεγαλύτερη ταχύτητα.”
″Οι κρίσεις για το Μάτι μπορεί να επανεξεταστούν”
Υπογραμμίζοντας ότι ”δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη”, ο πρωθυπουργός πέρασε στο θέμα της χθεσινής απόφασης της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι. Όπως εξήγησε, ”η υπόθεση κρίθηκε με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ”, διευκρινίζοντας πως ”οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες με τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ.”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε την αργοπορία που υπήρξε για την εκδίκαση της υπόθεσης ενώ ανέφερε πως οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ”μπορούν εφόσον η Δικαιοσούνη το κρίνει να επανεξεταστούν” ενώ υπογράμμισε ότι ”δεν πρέπει οι εθνικές τραγωδίες να γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Παράλληλα αναφέρθηκε στη λειτουργία του 112 που προώθησε η κυβέρνηση και στη χρησιμότητα του καθώς μπορεί να σώσει ζωές.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, μίλησε για την επιστολική ψήφο εξαπολύοντας επίθεση κατά της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι χωρίς να την έχουν ψηφίσει κάνουν καμπάνια για τη χρήση της και πρόσθεσε πως ”ελπίζω να ψηφίσετε όταν φέρουμε ξανά την εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές”.
″Δεν πρέπει να αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα οικονομίας και κυρίως στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
″Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Ο αρχηγός σας φόρτωσε με καμία 15 δισ. ευρώ το χρόνο από την κατάργηση του ΦΠΑ, συν 5% δαπάνες για την Υγεία , επαναφορά 13ου 14ου μισθού. Πόσο στοιχίζει ; 2,2 δις ευρώ. Με κάθε συνέντευξη βάζει 15 δις ευρώ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μας λέτε όμως πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενώ πυρά εξαπέλυσε και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, κυρίως για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Για τα θέματα οικονομίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού με στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.
″Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης”
Παραμένοντας σε προεκλογικό κλίμα σημείωσε πως ”μετά το Πάσχα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και δεν πρέπει να αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί” εξηγώντας ότι ”διαφορετικά οι Ελληνίδες και Έλληνες θα γυρίσουν την πλάτη σε πολιτικό σκηνικό που εκπέμπει μόνο δηλητήριο και η αποχή θα είναι ήττα για όλους και το άνοιγμα στα άκρα θα οδηγήσει σε περιπέτειες”. Αιχμές άφησε και κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, χωρίς να τον κατονομάσει, σημειώνοντας πως ”δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας” ενώ λίγο αργότερα εξαπέλυσε βέλη υπογραμμίζοντας πως ”όσο για τους εμπόρους της πίστης, η Εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα”.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για συναίνεση στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, τονίζοντας ότι ”ε αφορμή την συζήτηση για το νομοσχέδιο της δικαιοσύνης ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν έχουμε περιθώρια για αστήρικτες κατηγορίες κατά των πολιτικών αντιπάλων” και υπογράμμισε πως ” η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνομωσία”
Ειδικά για τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο αλλά με εθνικό διακύβευμα και πρόσθεσε πως ”η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης η οποία εξελέγη πριν από μόλις 10 μήνες.”
Όπως είπε ο πρωθυπουργός ”δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε μόνο πολιτικούς αντιπάλους”