Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα τα νέα μέτρα στήριξης – Ωφελημένοι οι πιο αδύναμοι

«Ενδιαφέρον από πολλά κράτη-μέλη στην πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Open Image Modal
Kyriakos Mitsotakis
Eurokinissi

Στην συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο πρωθυπουργός στις Βερσαλλίες, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, εστίασε στο θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας –κυρίως του φυσικού αερίου- εξαιτίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη στην πρόταση για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Μάλιστα μίλησε για φαινόμενα κερδοσκοπίας υπογραμμίζοντας ότι «από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου, πριν από λίγες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 50%. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά».

Μιλώντας για τις συνέπειες των αυξημένων τιμών ενέργειας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα –προς το τέλος της- θα ανακοινωθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε δεν άνοιξε περισσότερο τα χαρτιά του σχετικά με το περιεχόμενο του νέου πακέτου στήριξης, τονίζοντας ότι «οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι αδύναμοι».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους, ενώ τόνισε  ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο συζητήθηκε επίσης το θέμα του προσφυγικού προχωρώντας στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα ενώ ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά». Συμπλήρωσε όμως ότι την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας στο θέμα των προσφύγων από την Ουκρανία, η Ελλάδα δεν την είδε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μην προσμετρώνται σε ελλείμματα και χρέος οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών, συμπληρώνοντας όμως ότι αυτή η συζήτηση θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» επισημαίνοντας την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας. «Κάποιοι από εμάς που μιλούσαμε για την ανάγκη η Ευρώπη από μονή της συμπληρωματικά από το ΝΑΤΟ να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, ήμασταν λίγοι όταν τα λέγαμε, τώρα γινόμαστε περισσότεροι». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν σε βάρος του κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης ενώ ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Ουκρανία αλλά δεν θα πολεμήσουμε στην Ουκρανία».

Τέλος αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα έχει την Κυριακή με τον Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας της επιβεβλημένη μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ ξεκαθάρισε ότι «έχουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όποιο θέμα υπάρξει από την άλλη πλευρά».