13ο Συνέδριο ΝΔ: Καταδίκη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, κοινωνικό μέρισμα και «κατανομή» των διαδηλώσεων

Μητσοτάκης: «Το Συνέδριο μίλησε σε ολόκληρη την κοινωνία»
|
Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ειδήσεις έβγαλε η τελευταία ημέρα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ. Από την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς και σε ποιους θα κατανεμηθεί το έκτακτο επίδομα και το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των διαδηλώσεων, μέχρι το σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ειδικά για το προσφυγικό, καθώς εμφανίστηκε υπέρμαχος μίας πιο σκληρής «γραμμής», ζητώντας ουσιαστικά πιο γρήγορες δράσεις.

Σε ένα πανηγυρικό κλίμα, με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος στις πρώτες σειρές - πολλοί εκ των οποίων φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα κορδελάκια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποτίμηση του Συνεδρίου, ανακοίνωσε το πώς θα κατανεμηθεί το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Και με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ», ανακοίνωσε μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο Πρωθυπουργός, ενώ λίγο νωρίτερα είχε τονίσει την απόφαση του να προχωρήσει και σε μία άλλη αλλαγή. «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στην Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της συνάθροισης. Αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων. Γιατί αυτό σημαίνει, επιτέλους, να είσαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους», ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στα ελληνοτουρκικά, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να καταδικάσει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας: «Συγκρατώ, όμως, όσα ακούστηκαν και στο πολιτικό επίπεδο: Την ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απ’ την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων. Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ, στην μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν ένα ανοιχτό Συνέδριο, χωρίς εσωστρέφεια και με στόχο να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία. Προχώρησε δηλαδή στο άνοιγμα προς την κοινωνία που έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές και που ήταν και στόχος τριήμερου 13ου Συνεδρίου. Oπως ξεκαθάρισε, η ΝΔ δεν θα υποκύψει στον κυβερνητισμό και είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες καθώς συνομιλεί με όλη την κοινωνία.

Εκτός όμως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή την τελευταία ημέρα μίλησαν επίσης ο νέος Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Μαργαρίτης Σχοινάς, που ανακοίνωσε τις δράσεις που αναλαμβάνει η Ευρώπη για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, θέμα στο οποίο εστίασε ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Μεταξύ των ομιλητών της τελευταίας ημέρας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης. Ακολουθούν σημεία των τοποθετήσεων του Αντώνη Σαμαρά, του Μαργαρίτη Σχοινά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντώνης Σαμαράς: «Να λυθεί το λαθρομεταναστευτικό»

Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Χρησιμοποιώντας τη φράση «λαθρομεταναστευτικό», ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά ζήτησε την άσκηση πιο αυστηρής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τους αληθινούς πρόσφυγες που όμως «είναι πλέον ελάχιστοι και όσοι περνάνε τα σύνορα μας είναι παράνομοι μετανάστες, λαθρομετανάστες». Αυτό το πρόβλημα χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο για τη χώρα ο πρώην Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι και το μοναδικό για το οποίο υπάρχει δυσαρέσκεια. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εξαπέλυσε πολλές φορές τα βέλη του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας άφησε καμένη γη. Μας άφησε ναρκοθετημένη γη». Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, της διαχείρισης του προβλήματος και τον ρόλο των ΜΚΟ, της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της πορείας της οικονομίας. «Να μην μας κουνάνε το δάχτυλο όσοι έκλεισαν τις τράπεζες και μας ξαναέβαλαν στα μνημόνια», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και ζήτησε να μην υπάρξει συναίνεση «με αυτούς που κατασκευάζουν σκευωρίες».

Ο πρώην Πρωθυπουργός εξήρε το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ενωτικός, αναφέρθηκε στο έργο που έκανε την περίοδο της πρωθυπουργικής του θητείας, μίλησε για το πώς πολιτεύεται όλα αυτά τα χρόνια και τόνισε πως ποτέ δεν κρύφτηκε.

Μ.Σχοινάς: Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου  – Ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος.

Oπως αποκάλυψε ο κ. Σχοινάς, θα ενισχυθεί σημαντικά η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων –άρα και των ελληνικών- μέσω της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενώ έρχεται στις αρχές του 20202 και το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σε λίγους μήνες η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή θα αναπτύξει εκατοντάδες νέους ένοπλους φύλακες για τη προστασία των συνόρων μας. Πολλοί από αυτούς θα εκπαιδευτούν στη χώρα μας. Θα είναι ο πρώτος οργανισμός της Ένωσης με προσωπικό που θα οπλοφορεί, θα έχει δικά του μέσα και θα συμβολίζει τη βούληση της Ε.Ε. να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα. Στις αρχές του χρόνου η νέα Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα επανασχεδιάσει ριζικά την ευρωπαϊκή πολιτική και θα καθιστά σαφές ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επιμερίζονται τα βάρη, τις ευθύνες και τις πιέσεις. Η Ευρώπη ή θα είναι αλληλεγγύη ή δεν θα είναι Ευρώπη!», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς.

Ο νέος Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που όπως είπε κινδύνευσε τα τελευταία χρόνια, εξαπολύοντας βέλη κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους που έχτιζαν καριέρες σε βάρος των πιο αδύναμων Ελλήνων». Όπως αποκάλυψε ο κ. Σχοινάς –που λόγω του ρόλου που είχε στην Κομισιόν γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο των Βρυξελλών- η Ελλάδα οφείλει πολλά για την ευρωπαϊκή της πορεία σε τρεις καθοριστικούς παράγοντες:

-Στις θυσίες των Ελλήνων που κράτησαν τη χώρα αγκιστρωμένη στην Ευρώπη

-Στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που κράτησε την Ελλάδα την ώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού

-Στη ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που –σύμφωνα με τον κ. Σχοινά- «τον κολασμένο Αύγουστο του 2015, έβαλε πλάτη»

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Δεν υπάρχει ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ευρωτουρκικό»

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- και στην σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, τονίζοντας ότι βρίσκεται υπό την έντονη παρατήρηση της Ευρώπης.

Open Image Modal
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Oπως ξεκαθάρισε ο κ. Αβραμόπουλος, η ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οφείλεται αποκλειστικά στην Τουρκία και ότι δεν πρέπει να μιλάμε για ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά για ευρωτουρκικό. Παράλληλα προχώρησε στην εκτίμηση ότι το «κλειδί» για σημαντικό μέρος των εξελίξεων, είναι το Κυπριακό, καθώς από την επίλυση του εξαρτάται και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.