Μητσοτάκης για δημογραφικό: «Υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας»

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη ρεαλιστικής στροφής προς συγκεκριμένες επιδιώξεις, όπως η αύξηση των γεννήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
Eurokinissi

Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 - Ώρα για δράση» παρέστη και μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο λαός μας είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη’, επισήμανε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν για το δημογραφικό, όπως αυτά του 2022 όπου το ισοζύγιο είναι αρνητικό καθώς αντιστοιχεί 1 γέννηση ανά 2 θανάτους.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το δημογραφικό είναι «υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας» και σημείωσε ότι για την επίλυση του απαιτούνται όχι μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά και τοπικές πρόνοιες.

Η συρρίκνωση των γεννήσεων που καταγράφεται στην Ελλάδα έχει συνέπειες σε διάφορους τομείς όπως στο γεωστρατηγικό πεδίο, στην παραγωγικότητα, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στην ευημερία των επόμενων γενεών.

«Συνεπάγεται μία πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ξεκινά από το μηδέν, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Όπως είπε, το συγκεκριμένο υπουργείο συστάθηκε ώστε η Πολιτεία να ενοποιήσει τις προτεραιότητες της.

Πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας σύνθετη την πρόκληση για την επίλυση του δημογραφικού, μίλησε για τις αιτίες όπως για το σύγχρονο μοντέλο οικογένειας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πολιτικές της κυβέρνησης που στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα και ευνοούν την τεκνοποίηση. Μεταξύ άλλων μίλησε για το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, για την επέκταση των γονικών αδειών και στους πατέρες, για τον θεσμό των νταντάδων της γειτονιάς που ξεκινά σύντομα, για τη διευκόλυνση των νέων ανθρώπων να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη έτσι ώστε να μην αποθαρρυνθούν για το ξεκίνημα μίας οικογένειας, για τις αυξήσεις των μισθών, για τις πολιτικές που στηρίζουν τη δημόσια υγεία και κατ΄ επέκταση το δημογραφικό.

«Η αντιμετώπιση του δημογραφικού να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις»

Τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, καθώς καταγράφεται γήρανση συνολικά του ευρωπαϊκού πληθυσμού, εξήγησε ότι «τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής θα τα δούμε σε βάθος δεκαετιών» ενώ συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη μίας ρεαλιστικής στροφής προς συγκεκριμένες επιδιώξεις, όπως η αύξηση των γεννήσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τον χαιρετισμό του εκφράζοντας τη ευχή «η αντιμετώπιση του δημογραφικού να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν πρόκειται για κομματικό χρέος αλλά για εθνικό χρέος».