Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Ευτυχισμένα παιδιά και με γονείς του ιδίου φύλου

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού λίγο πριν την ψηφοφορία: «Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη»
Open Image Modal
Eurokinissi

Τη σημασία του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την προστασία των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην πολιτική σκηνή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής λίγο πριν την  ψηφοφορία.

«Μεταρρύθμιση που κάνει καλύτερη τη ζωή κάποιων χωρίς να στερεί τίποτα από τους υπόλοιπους»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών. Να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ίδιου φύλου», τονίζοντας ότι στόχος είναι να καταστούν ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και εξηγώντας ότι «η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αλλά και σε όσα παραμένουν, χωρίς να θίγουν υφιστάμενες καταστάσεις, όπως την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ειδικότερα τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών, και αυτών που ήδη ζουν με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αλλάζουμε το πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Διατηρούμε το ήδη αυστηρό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα και δεν υιοθετούμε όρους γονέα 1 και 2. Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο», ενώ ξεκαθάρισε ότι παραμένουν οι αυστηρές προϋποθέσεις για τις υιοθεσίες.

 

«Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την σημασία της αγάπης και το ρόλο της στο μεγάλωμα των παιδιών. «Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου» τόνισε εξηγώντας ότι «αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη η ασφάλεια και η στοργή σε ένα σπιτικό». Έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου “κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη”», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του θρησκευτικού γάμου, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα και προς την Εκκλησία.

«Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της Εκκλησίας. Τις θέσεις της Εκκλησίας η Πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Οχι σε πολίτες δύο ταχυτήτων ή σε παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων ούτε και παιδιά ενός κατώτερου Θεού και υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ενώ υπογράμμισε ότι η είναι η παράταξη που ενώ θεωρείται συντηρητική, ουσιαστικά ασκεί πραγματικά προοδευτική πολιτική.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί κράτος Δικαίου

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και κάνοντας αναφορά για την 20η θέση που κατατάσσει ο Economist τη χώρα στη σχετική λίστα.

«Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο ευρωκοινοβούλιο; και ασχημονούν κατά της πατρίδας. Αυτά γιατί δεν τα λέτε. Πάρτε τα λοιπόν για τα πρακτικά κ.Φάμελλε. Θα μας κουνάτε το δάχτυλο για το κράτος Δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι τελικά περήφανοι για την πατρίδα τους», είπε ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας τους τόνους.

«Βήμα τολμηρό αλλά όχι παράτολμο»

Στο κλείσιμο της τοποθέτησης του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου με όλες τις υποχρεώσεις ενώ και για τα παιδιά διαφυλάσσει τα δικαιώματά τους. «Τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα», σημείωσε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα βήμα τολμηρό αλλά όχι ένα βήμα παράτολμο. Το νομοσχέδιο έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μείνουν όλοι μακριά από γραφικές εντάσεις.