Μητσοτάκης για πανδημία: Σίγουρα για 3 μήνες θα χρειαστεί η στήριξη της Πολιτείας προς τους πληττόμενους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Τι είπε για την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε όχι μόνο για τα αποτελέσματα της Συνόδου αλλά και για τα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, που ανακοίνωσαν νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε ο πρωθυπουργός για την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και να μην ανοίξει τελείως το λιανεμπόριο, καθώς όπως είπε πρωταρχικός στόχος παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.

Σχετικά με τα αργά βήματα που θα ακολουθηθούν για ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν απώλειες στον τζίρο της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και ότι το «click away» θα είναι ουσιαστικά μία «ένεση» στο λιανικό εμπόριο. Διαβεβαίωσε όμως ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις και στα χαμηλά εισοδήματα, στηρίζοντας παράλληλα την απασχόληση, για όσο διάστημα χρειαστεί, εκτιμώντας ότι σίγουρα θα φτάσει στο τρίμηνο. Μέχρι δηλαδή να έχει προχωρήσει η διαδικασία του εμβολιασμού.

Όπως είπε, 30 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Pfizer και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου στις χώρες στις ευρωπαϊκές χώρες. Σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού, εξήγησε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να πειστούν όσοι έχουν ακόμα κάποιες αμφιβολίες. «Σε αυτούς που διστάζουν θα απευθυνθούμε κυρίως. Ο εμβολιασμός είναι για το καλό τους και για το καλό της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα»

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη έκανε ένα βήμα».

Όπως εξήγησε, δεν είναι αυτοσκοπός για την Ελλάδα η επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία. Η απειλή των κυρώσεων όμως είναι το καλύτερο εργαλείο, καθώς αν η Τουρκία δεν θέλει να τις υποστεί θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά. «Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε όμως ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας την λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο για εξωτερική πολιτική, στον κ. Μπορέλ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 μια γραπτή έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως είχαν προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου και βέβαια συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνέπεια και συνέχεια που πρέπει να επιδείξει η γειτονική χώρα, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

«Ταυτόχρονα εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, εφόσον αυτές ξεκινήσουν, η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, ένας όρος τον οποίο προφανώς έχει θέσει η Ελλάδα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αν η Τουρκία αλλάξει στάση, η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός της αλλαγής στάσης πολλών χωρών της ΕΕ.

«Υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές στην επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης κατά της Τουρκίας. Αυτές οι χώρες σε ένα βαθμό αναθεώρησαν. Η διπλωματία είναι ένα παιχνίδια που δεν κρίνεται με την απόφαση της στιγμής, είναι μια μάχη διαρκείας», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης .  

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο άλλα μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής.

«Καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά και την επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει εξαιτίας των αντιδράσεων που είχαν Πολωνία και Ουγγαρία.

Όσο για την Κλιματική Αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.