Μητσοτάκης για πυρκαγιές: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

«Είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει χιλιάδες ζωές», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.
|
Open Image Modal
Μιλώντας για τις πυρκαγιές, ξεκίνησε την παρέμβαση του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Μπορεί η συζήτηση στη Βουλή να είχε ως θέμα την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την παρέμβαση του από το θέμα των πυρκαγιών.

«Η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας βρίσκει την πατρίδα μας σε μάχη με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ευτυχώς δεν χάθηκε καμία ζωή, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός και αποδείχθηκε ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό».

«Δεν υπήρξε θάνατος, ούτε σοβαρός τραυματισμός»

Όπως εξήγησε, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα δάση μας παίρνουν ευκολότερα φωτιά και σημείωσε ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τα πύρινα μέτωπα, χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή, ούτε καν σοβαρό τραυματισμό.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ευγνωμοσύνη προς την πυροσβεστική, το λιμενικό, τον στρατό, την αστυνομία, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές για την αυταπάρνηση που έδειξαν στο πεδίο.

«Η αναμέτρηση ήταν και είναι άνιση και αυτό θα συνεχιστεί όσο οι καιρικές συνθήκες θα είναι δυσμενείς. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος ειδικά στη Ρόδο σημείωσε ότι αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της.

«Ο απολογισμός θα έρθει όταν πρέπει», ανέφερε στην συνέχεια και πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτό το δράμα αναδείχθηκε ο ηρωισμός των ροδιτών. Η αγάπη για τον τόπο τους αλλά και για αυτούς που φιλοξενούν. Το αναγνωρίζουν πρώτοι οι τουρίστες».

«Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα και συμπεριφορές»

Σημειώνοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται με όλο και μεγαλύτερες καταστροφές και πρέπει να προσαρμόζουμε τα σχέδια μας στις ειδικές συνθήκες», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας και συμπεριφοράς από όλους ενώ μιλώντας για τις εκκενώσεις που έγιναν, ως μέτρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει» ενώ μίλησε και για την αποτελεσματικότητα της χρήσης του 112.

«Είναι πολύτιμο το 112. Έχει σώσει ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αν κάτι μάθαμε από το Μάτι είναι ότι μπορούμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας ουσιαστικά και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την τακτική των εκκενώσεων.

Επίσης μίλησε για αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους πληγέντες.

Open Image Modal
Για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων μίλησε ο πρωθυπουργός
Eurokinissi

«Ρύθμιση τολμηρή, χωρίς κομματικό χρώμα αλλά με εθνικό»

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή, δηλαδή του νομοσχεδίου που έρχεται να άρει τους περιορισμούς για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

«Υποδεχόμαστε την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας, μέσα στο ναό της δημοκρατίας συζητώντας ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει. Το δικαίωμα ψήφου χωρίς περιορισμούς των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός Ελλάδας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. «Ένα μεγάλο εθνικό βήμα έμεινε δυστυχώς μετέωρο, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα αυτό το βήμα μπορεί να γίνει άλμα», υπογράμμισε στην συνέχεια ενώ έκανε λόγο για μία ρύθμιση βαθιά δημοκρατική η οποία ενσωματώνει τη διεθνή εμπειρία και διορθώνει λάθη και αστοχίες προηγούμενων προσπαθειών.

«Η ρύθμιση απαντά σε ένα αίτημα της εποχής αλλά και σε αίτημα των Ελλήνων της διασποράς»

«Όλες οι δυσχέρειες αίρονται σήμερα και οι απόδημοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που κατοικούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «το θεμέλιο αυτή της πρωτοβουλίας μας είναι η ισότιμη μεταχείριση όλου του εκλογικού σώματος και απαντά σε ένα αίτημα της εποχής αλλά και σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς που ζητά να ενταχθεί στον εθνικό κορμό. Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πατρίδας μας συμφωνεί».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι και μία πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης αφού δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην πατρίδα για να ψηφίσουν.

«Ιδανικά θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους για να στείλουμε ένα ομόθυμο μήνυμα», ανέφερε ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους που έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι θέλει να είναι δραστήριο για θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα.

«Αδιόρθωτος ο ΣΥΡΙΖΑ»

Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η παράταξη παραμένει αδιόρθωτη και δέσμια ενός κακού παρελθόντος και σημείωσε ότι θέλει να ακούσει τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ήταν καλό, έστω και με καθυστέρηση να αλλάξετε την στάση σας» και έδωσε ως παράδειγμα την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7 που πήρατε από τους απόδημους και αλλάξατε την στάση σας», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο που εμφανίζεται να δηλώνει «παρών» στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και έκανε λόγο για «παλικάρια της φακής» ενώ υπογράμμισε ότι βλέπει θετικά και το θέμα της επιστολικής ψήφου.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την παρέμβαση του καλώντας τα κόμματα να ψηφίσουν αυτή τη ρύθμιση την οποία χαρακτήρισε τολμηρή και χωρίς κομματικό χρώμα αλλά που υπηρετεί το εθνικό καθήκον.

 

Την απόφαση για αγορά 10 ειδικών ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του απαντώντας στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε ξεχωριστό υπουργείο, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα έχουμε ένα αυτοτελές υπουργείο που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης εικόνας και συντονισμού. Είναι εύκολη η κριτική εξ’ αποστάσεως. Είναι καλοδεχούμενος κάθε πολιτικός αρχηγός που θέλει να επισκεφθεί το Συντονιστικό Κέντρο για να δει πόσο δύσκολη υπόθεση είναι ο συντονισμός», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στη χρήση του 112, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί αιφνιδιάστηκαν στη Ρόδο από το μήνυμα που έλαβαν, καθώς στη χώρα τους δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία.

Επίσης αναφέρθηκε στις αυστηρότερες ποινές για εμπρησμό είτε από δόλο, είτε από αμέλεια που πλέον ισχύουν ενώ μίλησε και για τη δυσκολία προμήθειας των μέσων πυρόσβεσης. «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέσω ενοικίασης 10 από τα 35 ελικόπτερα Έρικσον (σ.σ. ελικόπτερα ειδικά στην αεροπυρόσβεση) που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο», έδωσε ως παράδειγμα, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει 10 τέτοια ελικόπτερα στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού ενώ μίλησε και για ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κράτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να γίνουν τα δάση της χώρας πιο παραγωγικά, ώστε να καθαρίζονται μέσω οικονομικών δράσεων και μίλησε για την έμφαση που θα δοθεί στα περιαστικά δάση της Αττικής αλλά και σε δάση με σπάνια είδη. Παράλληλα αναφέρθηκε στους πόρους που έχουν διατεθεί για τον καθαρισμό δασών, στα κοινοτικά κονδύλια που αξιοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς ενώ μίλησε και για την ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω του arogi.gov.gr.

«Το παιχνίδι παίζεται στην έγκαιρη παρέμβαση», τόνισε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα αλλά σαφώς πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Καλοδεχούμενη η κάθε κριτική αλλά να συνοδεύεται από προτάσεις έμπρακτης βελτίωσης», σημείωσε στη συνέχεια ενώ χαρακτήρισε «σαχλαμάρα ότι μπαίνουν οι φωτιές για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες».

«Πρέπει να αναζητήσουμε μεγαλύτερες συνθέσεις, είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις, να αναζητηθούν ευθύνες εκεί που πρέπει αλλά όχι σε προτάσεις που ακούγονται ωραία ως τσιτάτα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παρέμβαση για τις πυρκαγιές κατά τη δευτερολογία του.

«Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου έθετε, θα έπαιρνε τη γνωστή απάντηση»

Σχετικά με όσα ακούστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός αποδόμησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη για τα ελληνοτουρκικά που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός για κατ΄ιδίαν ενημέρωση του κάθε πολιτικού αρχηγού για τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου έθετε, θα έπαιρνε τη γνωστή απάντηση».