Μητσοτάκης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών

«Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων αναδεικνύεται σε κοινωνική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός μιλά για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων
Dimitris Papamitsos

Οι ειδεχθείς υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «μάστιγα» κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

«Η παρουσία μου σε αυτή την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών σας σηματοδοτεί το ξεχωριστό κυβερνητικό, όσο και το προσωπικό μου ενδιαφέρον, για το θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα. Γιατί, πράγματι, η κακοποίηση ανηλίκων, ειδικά η σεξουαλική κακοποίηση, αναδεικνύεται σε μία κοινωνική απειλή. Σίγουρα δεν είναι νέα, είναι όμως πολύμορφη και σίγουρα βρίσκεται σε έξαρση στην εποχή μας. Γι’ αυτό και πολύμορφη και αποφασιστική πρέπει να είναι και η απάντησή μας», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας παράλληλα ότι η κυβερνητική δράση είχε προετοιμαστεί πριν γίνουν γνωστά τα τελευταία σοκαριστικά περιστατικά όπως πχ της υπόθεσης του Κολωνού.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για μία βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις, αλλά για μία μεθοδική αντιμετώπιση μιας διαρκούς και ευαίσθητης πρόκλησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ ανέφερε στατιστικά στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα κάποιας μορφής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 16%. Και βέβαια το πιο σοκαριστικό -το γνωρίζουμε καλά- είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου. Δυστυχώς πολλές φορές είναι και μέλη της οικογένειάς του. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τελικά γνωστό γίνεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι μόλις το 2%», ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας όμως ότι ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η Αστυνομία εξιχνιάζει όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός εστίασε επίσης στα στερεότυπα που επικρατούν και που πολλές φορές οδηγούν στον στιγματισμό των θυμάτων, στη μη σωστή τους φροντίδα, στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και στην πολυνομία αλλά και στις διαχρονικές αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας, που μπορεί με τη σειρά τους να «πριμοδοτήσουν» τη συγκάλυψη.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

«Σε αυτά, ακριβώς, τα ανοιχτά ζητήματα παρεμβαίνει τώρα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στόχο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών αλλά και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσής τους. Είναι ένας οδικός χάρτης, καλά μελετημένος, που ξεκινά από την πρόληψη και τη θωράκιση των ίδιων των ανηλίκων αλλά και των οικογενειών τους. Περνά, στη συνέχεια, στη γρήγορη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, για να καταλήξει στην καταδίκη των ενόχων και στην αρμόζουσα περίθαλψη των θυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη νέα κυβερνητική δράση.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια διαρκή πολιτική που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τη δράση διαφορετικών φορέων που πρέπει να λειτουργούν οριζόντια ενώ ταυτόχρονα τους οπλίζει και με συγκεκριμένους στόχους, παρακολουθώντας την απόδοσή τους ανά τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η σταθερή συνεργασία της πολιτείας σε όλους τους βαθμούς:  κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, με τους πολίτες.

«Είναι ένα σαφές μέτρο δημοκρατικής ευθύνης, καθώς στο πεδίο των πιο αδυνάμων, όπως τα παιδιά, δοκιμάζεται στην πράξη η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η οικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής. Και θα συνιστούσε ένα αισιόδοξο μήνυμα αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή  την αίθουσα στήριζαν, ενωμένες, αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ευχή η δημόσια διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης να αποδειχθεί ευρύτατη.

Σύμφωνα με τον καθορισμό των στόχων, όπως τον παρουσίασε ο πρωθυπουργός, μέχρι το 2027 όλες οι θεσμικές λειτουργίες οφείλουν να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί. Οι υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής, απονομής δικαιοσύνης και φροντίδας των θυμάτων πρέπει να συντονιστούν και τα επίκαιρα δεδομένα ανά πεδίο να καταγράφονται, ώστε να είναι μετρήσιμη και η ζητούμενη πρόοδος στην μείωση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως η σωστή τους διαχείριση.

Το Εθνικό Σχέδιο έρχεται να βάλει τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που διέπει την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Αίρει ασάφειες και εναρμονίζει διάσπαρτες διατάξεις, τις ευθυγραμμίζει με τα διεθνή κείμενα και όλοι οι φορείς, έτσι, αποκτούν ένα σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους, ώστε αυτή να είναι έγκυρη, να μην αμφισβητείται και κυρίως να είναι γρήγορη.

«Θα έλεγα ότι το Σχέδιο αποκρυσταλλώνει έναν κώδικα ενεργειών, ένα manual θα έλεγα, με γρηγορότερα αντανακλαστικά και μία νέα κουλτούρα στη διερεύνηση και δίωξη τέτοιων εγκλημάτων. Και αυτός είναι ο στόχος δύο καινοτομιών που εισηγούμαστε: του Ενιαίου Εθνικού Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρουσμάτων, ώστε όλοι να κάνουν τα ίδια όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και του Εθνικού Αρχείου Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι καταργείται η γραφειοκρατική εμπλοκή στις λειτουργίες γιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, διευκολύνοντάς τους ώστε να κινούνται παράλληλα. «Η αναφορά, η επαλήθευση και η τεκμηρίωση των υποθέσεων πρέπει να γίνεται με ταχύτητα, με διαφάνεια και πρέπει να γίνεται με αποτελεσματικότητα. Ενώ το Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης έρχεται να διευκολύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Παίρνει, τέλος, έτσι, το παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά άνθρωποι με αποδεδειγμένα βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος, λοιπόν, έρχεται από εδώ και στο εξής σε συστηματική επαφή με ανηλίκους, θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά θα πρέπει και να εκπαιδεύεται ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει σημάδια πιθανής κακοποίησης στα παιδιά και να προχωρεί αμέσως στις κατάλληλες ενέργειες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε κάθε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα ο οποίος συνδέεται με παιδιά, θα ορίζεται ένας υπεύθυνος παιδικής προστασίας ενώ δρομολογείται επίσης η πρόσληψη 3.200 σχολικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για τον σημαντικό ρόλο του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η ενημέρωση των ίδιων των παιδιών ώστε να αυτοπροστατεύονται και να μαθαίνουν τι είναι το μη ασφαλές άγγιγμα, ώστε να μπορούν να μιλήσουν στους γονείς τους ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο τελικά θα εμπιστεύονται.

Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιφορτίζεται με τη σύνταξη μιας σειράς πρωτοκόλλων για τα ανήλικα θύματα αλλά και τους παραβάτες. Κανόνων και οδηγιών δηλαδή, που θα αφορούν την πρόσβαση των ανηλίκων στις δικαστικές αρχές, τη διαχείριση της επικοινωνίας με τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αλλά και τις επαφές ανηλίκων που έχουν υποπέσει σε κάποιο αδίκημα με το στενό τους περιβάλλον. Τέλος, το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων. Με μέριμνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συστήνονται δύο κέντρα ημερήσιας περίθαλψης κακοποιημένων παιδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις ίδιες πόλεις, όπως και στον Πειραιά, θα ιδρυθούν δύο ακόμα ειδικά κέντρα υποστήριξης της οικογένειας και εννέα επιπλέον επικεντρωμένα στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

«Θυμίζω ότι πλέον έχουν ήδη αυστηροποιηθεί οι ποινές για εγκλήματα αυτού του είδους, που διώκονται αυτεπάγγελτα, εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Και γνωρίζετε ότι με τους νέους Κώδικες πια ο βιασμός ανηλίκου επισύρει ισόβια και μάλιστα με πολύ αυστηρές, πολύ σκληρές προϋποθέσεις για την υφ’ όρων  απόλυση του καταδικασθέντος. Αλλά και στο επίπεδο της καταστολής έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία μάστιγα η οποία έχει πολλές αιτίες, που κρύβεται στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας, που ξέρει να αλλάζει πρόσωπα ή να φορά προσωπεία χρησιμοποιώντας την ανώνυμη τεχνολογία. Τους ίδιους, λοιπόν, πολύπλοκους δρόμους πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε για να μπορούμε να εξιχνιάζουμε τέτοια εγκλήματα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ υπογράμμισε ότι τα οικονομικά ευάλωτα περιβάλλοντα γίνονται συχνά ευάλωτα και στην παιδική εκμετάλλευση.

«Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στράφηκε και κατά εκείνων που επιχείρησαν να βάλουν πολιτικές ταμπέλες σε τέτοιες ειδεχθείς πράξεις, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο αλλά και το πιο ανυπεράσπιστο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις, μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και στη ντροπή που τους αξίζει. Άλλωστε, όσοι σήμερα ακόμα υπαινίσσονται ευθύνες του «συστήματος», υπήρξαν οι ίδιοι «σύστημα» στο χθες. Τότε, μάλιστα, δεν εντόπισαν καν τον κίνδυνο, αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε ότι «το απόστημα έσπασε, οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται και η τιμωρία τους είναι πλέον και θα είναι σκληρή, για αυτούς οι οποίοι θα καταδικαστούν.»

«Απόλυτη προτεραιότητα η υγιής πορεία των παιδιών μας προς την ενηλικίωση»

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η πολιτεία αποδεικνύει ότι η σωστή πορεία, η υγιής πορεία των παιδιών μας προς την ενηλικίωση πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεθοδική και η αποτελεσματική επέμβαση της Αστυνομίας στο περιστατικό του Κολωνού και εστίασε στην ανάγκη επαγρύπνησης όλων.

«Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από μέτρα και πολιτικές, όλες και όλοι στον τόπο μας αποκτούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας ξανά δυναμικό περιεχόμενο στις παραδοσιακές αξίες και στις αρχές της ελληνικής οικογένειας, χτίζοντας μία ειλικρινή επικοινωνία με τα μικρότερα μέλη της. Παρατηρώντας, προσέχοντας, καταγγέλλοντας, βοηθώντας μέσα και έξω από το σπίτι», εξήγησε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «ως βουλευτές οφείλουμε να θωρακίσουμε αυτή την επόμενη γενιά με μία θεσμική ασπίδα την οποία ουσιαστικά ποτέ δεν είχε, συμβάλλοντας ώστε αυτό το εμπεριστατωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση να γίνει πράξη, να υπηρετήσει πραγματικά τον προορισμό του.»