«Βερναρδακισμός, Πολακισμός, εκτσογλανισμός»: Ο Μητσοτάκης πνέει μένεα εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά και εναντίον Τσίπρα: «Που είναι; Δεν είναι εδώ γιατί αν ήταν θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις αθλιότητες Βερναρδάκη».
|
Open Image Modal
Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Ευθεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

″Αθλιότητες Βερναρδάκη” και ”εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής”

Αφορμή για την κατά μέτωπο επίθεση, ήταν η χθεσινή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη που παρομοίασε την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την Ρούλα Πισπιρίγκου. Μπορεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να «κατέβασε» το σχετικό βίντεο και να ζήτησε συγγνώμη, όμως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να απαντήσει στην πρόκληση. Και αυτή η απάντηση δόθηκε από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «αθλιότητες» τις δηλώσεις Βερναρδάκη.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –από την οποία απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το θάρρος να ζητήσει μία προσωπική συγγνώμη από την Υπουργό Παιδείας. «Που είναι ο κ. Τσίπρας; Δεν είναι εδώ γιατί αν ήταν θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις αθλιότητες Βερναρδάκη», είπε ο πρωθυπουργός ενώ συνέχισε σε πολύ υψηλούς τόνους: «Αυτός ο Βερναρδακισμός είναι Πολακισμός. Συριζαϊκός φαρισαϊσμός. Εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού.Είναι η τοξικότητα για την οποία είχα προειδοποιήσει ότι θα δηλητηριάζει καθημερινά την πολιτική ατμόσφαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό είναι ο κανόνας στον ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε νέα επίθεση υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Νίκης Κεραμέως. «Εσείς δεν μας λέγατε, κ. Φίλη, ότι έχει δύο παιδιά η Υπουργός και όταν μεγαλώσουν θα τη θυμούνται ως τη μητέρα που όταν ήταν μικρά κατέσφαξε, ως νέος Ηρώδης, 20.000 18χρονα παιδιά από τα πανεπιστήμια; Τα είπατε αυτά; Όλα αυτά έχουν αρχή, μέση και τέλος στην αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «τρία μέτρα κάτω από τη γη» του κ. Πολάκη, τα μαχαίρια του κ. Φίλη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όλα αυτά από ένα κόμμα το οποίο μιλά για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και της ενημέρωσης. Επειδή λέει έτσι το είπαν κάποιοι «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» και μάλιστα την ίδια μέρα που μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα», είπε ο πρωθυπουργός και προκάλεσε πάλι τον Αλέξη Τσίπρα.

«Φέρτε τον αρχηγό σας, αν τολμάει, εδώ να αντιπαρατεθούμε. Αντί να κρύβεται από το Κοινοβούλιο, αντί να κρύβεται από τη Βουλή, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη, να σταθεί όρθιος και να πει ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις αθλιότητες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Open Image Modal
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

 ″Το νομοσχέδιο συνδέει τις σπουδές με την αγορά εργασίας”

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρθηκε στην στόχευση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το χώρο της Παιδείας, κάτι που αποτέλεσε και προεκλογική του δέσμευση, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός. «Νοιάζομαι για τους νέους δεν σημαίνει τους χαϊδεύω τα αυτιά για να τους στρέψω σε σχολές με ανύπαρκτο αύριο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας με νόημα ότι «οι ψεύτικες υποσχέσεις, υπόσχονται ψεύτικες ζωές». Παράλληλα σημείωσε ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση «το Δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει σε μία παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά» ενώ εστίασε στις ευκαιρίες που ανοίγονται για φοιτητές που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. «Φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στις ευκαιρίες», εξήγησε ο πρωθυπουργός για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και υπογράμμισε ότι συνδέει τις σπουδές με την αγορά εργασίας.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αλλάζουν πολλές στρεβλώσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, το σχέδιο νόμου αλλάζει εκ βάθρων τα μεταπτυχιακά, ορίζει με σαφήνεια πώς θα δημιουργούνται και πώς θα ονομάζονται νέα τμήματα και θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και της παιδείας και της οικονομίας.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ξεκίνησε με αναφορά του στην επίθεση που δέχτηκε το πρωί ο όμιλος Real Group: «Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Open Image Modal
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

Φίλης: Φέρνετε την πολιτική αλλαγή πιο κοντά

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Παιδείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, Νίκος Φίλης, έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας: «Για αυτό το πανεπιστήμιο, για αυτή τη σφαιρική μόρφωση των νέων παιδιών, για αυτήν την ανάπτυξη που στηρίζεται στη Δημοκρατία, στα δικαιώματα, στο σεβασμό του περιβάλλοντος, στη γνώση και την καινοτομία είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή. Που όσο με νομοσχέδια σαν αυτό προκαλείτε και επιτίθεστε στην κοινωνία και στη μόρφωση των παιδιών μας, φέρνετε την πολιτική αλλαγή πιο κοντά, όποτε κι αν κάνετε εκλογές. Αυτό το νομοσχέδιο ορίζει δυο κόσμους. Γι αυτό στεκόμαστε απέναντι και το καταψηφίζουμε.»

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση ολοκληρώνει την αντιμεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση, υποστήριξε στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας:

«Βασική επιδίωξή της για όλες τις βαθμίδες είναι η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και η ενίσχυση των ιδιωτικών. Η εμπορευματοποίηση δηλαδή του δικαιώματος στη μόρφωση της νέας γενιάς. Με νέους φραγμούς, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που στα δύο χρόνια εφαρμογής της θα πετάξει εκτός Πανεπιστημίων περίπου 40.000 υποψηφίους καθώς και η υποβάθμιση των δημόσιων πτυχίων μέσω της ισοτίμησης των κολεγιακών τίτλων.

Πρόκειται για επιδίωξη με την οποία επιχειρείται η ανατροπή κρίσιμων ποιοτικών χαρακτηριστικών της δημοκρατικής μεταπολίτευσης. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη σκευωρία σε βάρος του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Με τεράστια προβλήματα αντισυνταγματικότητας, όπως αποφαίνεται η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία το κάνει κυριολεκτικά «κομμάτια και θρύψαλα» στα ουσιαστικά του σημεία. Στο σύστημα διοίκησης, στα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, στη μη εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων, στην απόσυρση του Κράτους από τη χρηματοδότηση, στην υπονόμευση των Φοιτητικών Συλλόγων ο ρόλος των οποίων κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και άλλα πολλά...

Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο συναντά την καθολική αντίδραση των πανεπιστημιακών φορέων, όπως προκύπτει από τις απορριπτικές αποφάσεις 21 Συγκλήτων και της Επιτροπής των Πρυτάνεων καθώς και όλων των ομοσπονδιών των εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

Καταθέτω στο σημείο αυτό:

· Κατάλογο των δεκάδων απορριπτικών αποφάσεων και αντιδράσεων, όπως τις κατέγραψε η ΠΟΣΔΕΠ

· Κατάλογο με 1.000 πανεπιστημιακούς που ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου

· Κατάλογο με 850 διαπρεπείς πανεπιστημιακούς από 50 μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού που ζητούν να αποσυρθεί

Εξωστρέφεια δεν θέλετε, κα υπουργέ; Να τη η εξωστρέφεια!

Γι′ αυτό σήμερα και αύριο οι πανεπιστημιακοί και οι άλλοι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Πρόκειται για κινητοποίηση μετά από πολλά χρόνια. Την προηγούμενη φορά οι κινητοποιήσεις είχαν οδηγήσει στην αναστολή και τελικά στην κατάργηση του περιβόητου νόμου Διαμαντοπούλου. Αυτή θα είναι και η τύχη αυτού του νομοσχεδίου.

Για την ιστορία να θυμίσω τη δήλωση της τότε υπουργού Παιδείας, της κας Διαμαντοπούλου, ότι ο νόμος της «θα κάνει το Πανεπιστήμιο να ανθίσει τα επόμενα 20 χρόνια», και είδαμε τι τύχη είχε.

Η εκπαίδευση, η νεολαία και οι εκπαιδευτικοί, αρκετές φορές έχουν ανατρέψει αυταρχικές ρυθμίσεις. Είναι και αυτό μέσα στην παράδοση της Δημοκρατικής Μεταπολίτευσης. Δεν θα την ανατρέψετε! Αυτή θα σας ανατρέψει.»

Ηλιόπουλος: Να ανακαλέσει ο Μητσοτάκης για τον Real

«Όσο ο κος Μητσοτάκης θα καταρρέει τόσο θα γίνεται ολοένα και πιο κυνικός και επικίνδυνος. Έσπευσε σήμερα εκτάκτως στη Βουλή, μια μέρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, για να εκμεταλλευθεί μια άθλια εγκληματική ενέργεια, όπως ο εμπρησμός του Real και να τον αποδώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη διατύπωση από τα χείλη του ότι ”μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη”. Δηλώσεις απαράδεκτες που αποσύρθηκαν αμέσως και ζητήθηκε δημόσια συγγνώμη. Αυτό δεν είναι μία απλή αθλιότητα. Ο κος Μητσοτάκης είναι πια επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Απαιτούμε άμεσα να ανακαλέσει.  Καταλαβαίνουνε τον πανικό του αλλά όσο ακόμη θα βρίσκεται στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, οφείλει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ευθύνη και σοβαρότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.