Μεγάλη αζερική επίθεση και «βίαιες μάχες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγγέλλει η Αρμενία

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή.
|
Open Image Modal
Sergei Bobylev via Getty Images

«Σφοδρές μάχες» σημειώθηκαν το Σάββατο στη γραμμή του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου στρατιώτες της αυτόνομης περιφέρειας «κατάφεραν να σταματήσουν τη μεγάλης κλίμακας επίθεση» του αζερικού στρατού, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ «κατάφερε να σταματήσει τη μεγάλης κλίμακας επίθεση του εχθρού», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Σουσάν Στεπανιάν, η οποία πρόσθεσε πως «σφοδρές μάχες» σημειώνονται αυτή την ώρα σε πολλούς τομείς του μετώπου.

Σε έναν από τους τομείς του μετώπου, «οι δυνάμεις μας αντεπιτέθηκαν», διευκρίνισε η Στεπανιάν.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται για έβδομη ημέρα ανάμεσα στον στρατό αυτής της αυτόνομης περιοχής του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την Αρμενία, και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ανακοίνωσε  τον θάνατο άλλων 51 στρατιωτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις συγκρούσεις. Ο κατάλογος των 51 στρατιωτών που σκοτώθηκαν δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της αρμενικής κυβέρνησης.

Ο επίσημος απολογισμός των εχθροπραξιών, που είναι ωστόσο μερικός, ξεπέρασε έτσι τους 242 θανάτους και από τις δύο πλευρές. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αυτόνομου θυλάκου, Αραγίκ Χαρουτιουνιάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η «τελευταία μάχη» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αρχίσει και πρόσθεσε, ντυμένος με στολή παραλλαγής, πως πηγαίνει στο μέτωπο για να πολεμήσει στο πλευρό των στρατιωτών του.

Την Παρασκευή το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως τα συστήματα αεράμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν καταρρίψει ένα αζερικό αεροπλάνο και δύο drones, κάτι που διέψευσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας στις αρχές των χρόνων του 1990 πόλεμο που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων. Το μέτωπο έχει σχεδόν παγώσει από τότε παρότι τακτικά σημειώνονται συγκρούσεις, αφού δεν έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)