Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια - Μήνυμα από το 112, εκκένωση χωριών (Εικόνες - Βίντεο)

Αύξηση δυνάμεων - Επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου, 36 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, υδροφόρες ΟΤΑ, Μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ανεξέλεγκτα καίει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7), με τις εστίες πλέον να είναι διάσπαρτες, αλλά η εικόνα της φανερά βελτιωμένη.

Συγκεκριμένα, το μέτωπο που είναι ενεργό εντοπίζεται «εσωτερικά του τριγώνου των οικισμών Πετριές, Κριεζά και Αλώνια», όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης σε σχετική ενημέρωση.

Τις απογευματινές ώρες η Πυροσβεστική αύξανε συνεχώς τις δυνάμεις της σε σημείο που τα εναέρια μέσα, που πλέον έχουν αποσυρθεί, έφτασαν τα 26, τη στιγμή που η Πολιτική προστασία βρισκόταν σε αυξημένη κινητοποίηση αποστέλλοντας πέντε διαδοχικά μνηνύματα 112 που σήμαναν την εκκένωση οικισμών.

 

 

Στο σημείο μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων. Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

 

Το άλλο μέτωπο της φωτιάς κινείται με γρήγορους ρυθμούς από τις Πετριές προς τα Κριέζα. H φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια, αλλά με νότια κατεύθυνση από τους δυνατούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή εντάσεως 4 με ριπές 7 μποφόρ.

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και σκαπτικά μηχανήματα αλλά και υδροφόρα οχήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

Νωρίτερα μετέβαινε από τον Πειραιά πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή, ενώ ενημερώθηκε για ανάλογες ενέργειες και το Λιμενικό Σώμα. Δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί από νωρίς  στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Ενώ ακτοπλοϊκώς στις 17:00 από Αγία Μαρίνα, μεταφέρθηκαν 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα.

Open Image Modal
Πυρκαγιά στην Εύβοια.
Eurokinissi

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15.17 σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Πετριές και Κριεζά Ευβοίας, στην συνέχεια όμως επεκτάθηκε.

Αρχικά στο σημείο επιχειρούσαν 90 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

 

 

Η δυνάμεις αυξήθηκαν και αυτή την ώρα επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου, 36 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για τον εναέριο συντονισμό τους. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και Μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.

Για τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στάλθηκε μήνυμα και από το 112.

Ειδικότερα, δίνεται οδηγία για απομάκρυνση:

- από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος

- από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια

- από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους

Open Image Modal
Πυρκαγιά στην Εύβοια.
Eurokinissi
Open Image Modal
Πυρκαγιά στην Εύβοια.
Eurokinissi
Open Image Modal
Πυρκαγιά στην Εύβοια.
Eurokinissi

Mε κάθε μέσο στη μάχη της κατάσβεσης οι κάτοικοι στη φωτιά στον κάμπο του Δύστου

Κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο , δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή μπει μέσα στον κάμπο.

Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επιτρέψουν στη φωτιά επεκταθεί, αφού δυστυχώς έχει ήδη μπει στον κάμπο του Δύστου, καθώς σε μια τέτοια εξέλιξη το έργο της κατάσβεσης θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

 

  

Βαθρακογιάννης: Η φωτιά στην Εύβοια έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις

«Oι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 11 πυρκαγιές. Μία από αυτές εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές στην Εύβοια. Έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων στην περιοχή και γι’ αυτό το λόγο χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερα μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς Κριέζα, Κοσκινά και Πετριές. Επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 56 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών» γνωστοποίησε σε έκτακτη ενημέρωση που έκανε το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Και συνέχισε: « Επιχειρούν 26 ενάερια μέσα: 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριέζα και Αλώνια».

Ενημέρωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι πιο δύσκολες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Φωτιά στην Εύβοια: Τι δήλωσε αντιπεριφερειάρχης

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, είναι ότι η φωτιά δεν έφτασε στον υγροβιότοπο της περιοχής, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, τόνισε πως δυνάμεις της ΕΛΑΣ βρίσκονται στο σημείο, για να εξασφαλίσουν την ασφαλή μετακίνηση και απομάκρυνση των κατοίκων της Εύβοιας.