Μεγάλο διαστημικό αντικείμενο χτύπησε τον Δία

Ο «φρουρός» του Ηλιακού Συστήματος «έπιασε» άλλον έναν «εισβολέα».
Open Image Modal
.
Jose Luis Pereira -processing Mar Delcroix

Ο Δίας θεωρείται, κατά κάποιον τρόπο, «φρουρός» του Ηλιακού Συστήματος, καθώς τακτικά «αιχμαλωτίζει» παρείσακτους οι οποίοι θα μπορούσαν να διεισδύσουν στα ενδότερα – και άλλη μία τέτοια περίπτωση κατεγράφη πρόσφατα από ερασιτέχνες αστρονόμους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Space.com, ο Βραζιλιάνος Χοσέ Λουΐς Περέιρα κατέγραψε μια πολύ έντονη λάμψη στον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος το βράδυ της Δευτέρας (13 Σεπτεμβρίου), απαθανατίζοντας τον εντυπωσιακό «θάνατο» ενός αστεροειδούς ψηλά στην ατμόσφαιρα του Δία.

Όπως είπε στο Space.com ο Περέιρα, ο Δίας είναι ένας από τους αγαπημένους του πλανήτες, και προσπαθεί τακτικά να τραβά φωτογραφίες όταν ο νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός και ο Δίας, ο Κρόνος και ο Άρης βρίσκονται σε καλές θέσεις. Την Κυριακή (12 Σεπτεμβρίου) και τη Δευτέρα ο Περέιρα έστησε τον εξοπλισμό του στο Σάο Καετάνο ντο Σουλ, στο Σάο Πάουλο, επιδιώκοντας να τραβήξει φωτογραφίες του Δία και βίντεο για το πρόγραμμα DeTeCt, που επιδιώκει να εντοπίζει και να κατηγοριοποιεί πτώσεις στον γιγαντιαίο πλανήτη.

 

 

Ο καιρός δεν ήταν και πολύ καλός το βράδυ της Δευτέρας, μα ο Περέιρα επέμεινε, τραβώντας 25 βίντεο. «Προς έκπληξή μου, στο πρώτο βίντεο αντιλήφθηκα μια διαφορετική λάμψη στον πλανήτη, μα δεν έδωσα πολλή προσοχή, καθώς θεώρησα ότι θα μπορούσε να ήταν κάτι που σχετιζόταν με τις παραμέτρους που είχαν υιοθετηθεί, και συνέχισα να παρατηρώ κανονικά» ανέφερε σχετικά. Οπότε έστειλε τα βίντεο στο DeTeCt και πήγε για ύπνο.

Τα αποτελέσματα τα έλεγξε το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου, όταν το πρόγραμμα τον ενημέρωσε για μια υψηλή πιθανότητα σύγκρουσης, και επιβεβαίωσε πως είχε όντως καταγραφεί κάτι τέτοιο στο πρώτο βίντεο της νύχτας.

Ακολούθως έστειλε τις πληροφορίες στον Μαρκ Ντελκρουά της Γαλλικής Αστρονομικής Εταιρείας, που επιβεβαίωσε πως όντως είχε καταγραφεί μια πρόσκρουση, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα.

 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Science Alert, τη λάμψη κατέγραψε και ο Χάραλντ Παλέσκε στη Γερμανία, που κατέγραφε στη σκιά της Ιούς καθώς διερχόταν μπροστά από τον πλανήτη. Επίσης, το συμβάν αντιλήφθηκαν και άλλοι, στη Γαλλία και την Ιταλία.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι το όγδοο συμβάν τέτοιου είδους που καταγράφεται στον Δία. Είναι άγνωστο πόσο συχνά ο Δίας δέχεται χτυπήματα από αντικείμενα τόσο μεγάλα ώστε να προκαλούν λάμψεις ορατές από τη Γη, μα θεωρείται πως συμβαίνει αρκετά συχνά 20-60 φορές τον χρόνο. Ο Δίας είναι τεράστιος και έχει πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο, κάτι που προκαλεί μεγάλες επιταχύνσεις σε διερχόμενα αντικείμενα, με αποτέλεσμα πολύ πιο εντυπωσιακά περιστατικά τέτοιου είδους σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται στη Γη.