Μεγάλο μέρος της Αμερικής αναρωτιέται (όπως και η Ελλάδα): Πού πήγε ο χειμώνας;

Η άνοιξη ξεκινά νωρίς, καθώς ο χειμώνας των ΗΠΑ ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί. Είναι κοινή διαπίστωση, ότι ούτε στην Ελλάδα καταλάβαμε χειμώνα και κρύο...
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ένας άνδρας αγοράζει ένα δροσερό ποτό από έναν πωλητή στην άκρη του δρόμου μια ηλιόλουστη μέρα στο Mahawewa, ένα χωριό βόρεια του Κολόμπο της Σρι Λάνκα, 29 Φεβρουαρίου 2024. Η Γη έχει ξεπεράσει τα παγκόσμια ρεκόρ θερμότητας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοπέρνικος. (AP Photo/Eranga Jayawardena, File)
via Associated Press

 

Σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και ειδικά στον συνήθως ψυχρό βορρά, η χώρα πέρασε τους χειμερινούς μήνες, χωρίς καλά-καλά να καταλάβουν οι Αμερικανοί χειμώνα.

Ειδικά στον συνήθως ψυχρό βορρά, η χώρα πέρασε τους χειμερινούς μήνες χωρίς πολλά ...ζόρια!

Στα εθνικά πάρκα του Μπέρλινγκτον, του Βερμόντ, του Πόρτλαντ και του Μέιν, το θερμόμετρο δεν έπεσε ποτέ κάτω από το μηδέν.

Η πολιτεία της Μινεσότα αποκάλεσε τους τελευταίους τρεις μήνες «ο χαμένος χειμώνας», με πιο ζεστό καιρό ακόμα και από το διαβόητο «έτος χωρίς χειμώνα» το 1877-1878.

Το Μίσιγκαν, όπου τα κουνούπια τσιμπούσαν και τον Φεβρουάριο(!) πρόσφερε δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την έλλειψη χιονιού.

Οι Μεγάλες Λίμνες σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ για χειμερινό πάγο.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ο Victor Marcano, αριστερά, κάθεται σε ένα κούτσουρο καθώς παρακολουθεί την κόρη του Zhamira Marcano, να στέκεται στο νερό στην όχθη της λίμνης Joe Pool με την Joanna Clarkley, δεξιά, και τον σκύλο της, τον Πλούτωνα, κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστα ζεστής χειμωνιάτικης ημέρας , Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, στο Grand Prairie του Τέξας. Οι ομοσπονδιακοί μετεωρολόγοι την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, το έχουν επισημοποιήσει: Είναι ο θερμότερος χειμώνας των ΗΠΑ που έχει καταγραφεί με διαφορά.(AP Photo/Julio Cortez, File)
via Associated Press

 

″Τρελό” κουνούπι ή τρελό Κλίμα;

Για μια ευρεία περιοχή της χώρας από το Κολοράντο έως το Νιου Τζέρσεϊ και από το Τέξας έως τις ”Καρολίνες”, τα ανοιξιάτικα φύλλα εμφανίστηκαν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Φαινολογίας, το οποίο παρακολουθεί τον κύκλο ζωής των φυτών και των εντόμων, καθώς και άλλα φυσικά σημάδια των εποχών.

«Η μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο συνωμότησαν για να κάνουν τον χειμώνα να μην εμφανιστεί φέτος στις ΗΠΑ», δήλωσε ο μετεωρολόγος του Yale Climate Connections, Τζεφ Μάστερς, ο οποίος ίδρυσε την ιδιωτική εταιρεία Weather Underground. Ο Masters είπε ότι τον τσίμπησε ένα κουνούπι στο Μίσιγκαν φέτος τον Φεβρουάριο - κάτι το οποίο αποκάλεσε ”τρελό”.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ένας ποδηλάτης ταξιδεύει γύρω από τη λίμνη Μίσιγκαν κοντά στο Πλανητάριο Adler Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, στο Σικάγο. Οι ομοσπονδιακοί μετεωρολόγοι την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, το έχουν επισημοποιήσει: Είναι ο θερμότερος χειμώνας των ΗΠΑ που έχει καταγραφεί με διαφορά. (AP Photo/Charles Rex Arbogast, File)
via Associated Press

 

Ο θερμότερος χειμώνας των ΗΠΑ με μεγάλη διαφορά

Στις 8 Μαρτίου 2024, Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας επιβεβαίωσε ότι ο χειμώνας 2023-2024 ήταν ο θερμότερος σε σχεδόν 130 χρόνια τήρησης αρχείων για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφοντας θερμοκρασίες κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο.

Αυτό είναι ένα εκκωφαντικό ρεκόρ θερμοκρασίας, σε επίπεδο εθνικών και παγκόσμιων μετρήσεων, που οι επιστήμονες λένε ότι οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τον άνθρωπο - από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και ήταν ο θερμότερος χειμώνας των ΗΠΑ με μεγάλη διαφορά. Οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν κατά 0,46 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε πριν από οκτώ χρόνια, το οποίο «είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ», δήλωσε η Kάριν Γκλίζον, επικεφαλής παρακολούθησης στα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο τρίτος θερμότερος Φεβρουάριος στην ιστορία. Η Αϊόβα ξεπέρασε τον θερμότερο Φεβρουάριο της κατά 2 βαθμούς, ενώ περιοχές της Μινεσότα ήταν 20 βαθμούς θερμότερες από το μέσο όρο για όλο τον Φεβρουάριο, είπε η Γκλίζον.

Open Image Modal
ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2024 (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)
Eurokinissi Sports

 

Ελλάδα όπως Αμερική

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τέτοιες ημέρες (6 Μαρτίου 2023), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιβεβαίωνε ότι ο χειμώνας του 2023 αποτέλεσε έτος αρνητικών ρεκόρ σε επίπεδο Κλίματος:

″Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα από τα μέσα του 19 αιώνα, σύμφωνα με το ιστορικό κλιματικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με μέση θερμοκρασία ίση με 19.8 °C, το 2023 στην Αθήνα ήταν κατά 2.3 °C θερμότερο σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο (1860-1900), και κατά 1.3 °C θερμότερο από τη μέση ετήσια θερμοκρασία της πιο πρόσφατης κλιματικής περιόδου,1991-2020. Επιπλέον, η πρόσφατη δεκαετία 2014-2023 ήταν κατά 1.7 °C θερμότερη από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1860-1900 στην Αθήνα”, έγραψε στην ιστοσελίδα του.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίώνε ότι ”διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα του 2024, και με τις συνθήκες El Niño να διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη, συνεχίζεται η καταγραφή ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus, ο Ιανουάριος 2024 ήταν επίσης ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως”.

Ανάλογα στοιχεία για το 2024 είναι νωρίς να ανακοινωθούν, ωστόσο αποτελεί κοινή - και καθημερινή - διαπίστωση, ότι ο χειμώνας που μόλις αφήσαμε πίσω μας δεν ήταν ακριβώς...χειμώνας. Δεν έπεσαν ποτέ πολλά χιόνια - καθόλου στην Αθήνα - ενώ ελάχιστες ημέρες αισθανθήκαμε έντονο κρύο.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ένας άνδρας κωπηλατεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στη Βαρκελώνη, Ισπανία, 4 Φεβρουαρίου 2024. Η Γη ξεπέρασε τα παγκόσμια ρεκόρ θερμότητας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Κλιματικό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus.(AP Photo/Emilio Morenatti, File)
via Associated Press

 

Συνδυασμός Ελ Νίνιο - Αρκτικής Υπερθέρμανσης

Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Οργανισμός Copernicus νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι ήταν ο θερμότερος χειμώνας στον κόσμο, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής με μια πρόσθετη ώθηση από το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που αλλάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο και παράγει επιπλέον ζέστη.
Τα τελευταία 45 χρόνια, ο χειμώνας θερμάνθηκε ταχύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι παγκοσμίως, με τους χειμώνες των 48 πολιτειών να είναι πλέον κατά μέσο όρο 2,2 βαθμούς (1,2 βαθμοί Κελσίου) θερμότεροι από το 1980, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων NOAA από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορεί Associated Press.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι η γη θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον ωκεανό, με μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών ως ξηρά και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ως ωκεανό.

Ο ειδικός του χειμερινού καιρού Τζούντα Κοέν, της Atmospheric Environmental Research, μιας εμπορικής εταιρείας έξω από τη Βοστώνη, κατηγορεί για αυτές τις δραματικές αλλαγές την Αρκτική Υπερθέρμανση (Arctic Amplification), που είναι ο τρόπος με τον οποίο η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την Αρκτική να θερμαίνεται τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από την υπόλοιπη υδρόγειο και φαίνεται να μετατοπίζει τα καιρικά μοτίβα νοτιότερα.

Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται γρηγορότερα, ο ψυχρός αέρας που είναι παγιδευμένος στην κορυφή του πλανήτη, που ονομάζεται πολική δίνη, ξεφεύγει από τα κανονικά του όρια και παρασύρεται αλλού, φέρνοντας σύντομες βυθίσεις παγωμένου αέρα που εξουδετερώνει προσωρινά τη συνολική τάση θέρμανσης σε μέρη, είπε ο Κοέν.

Τις περισσότερες φορές φέτος, όταν η πολική δίνη περιπλανήθηκε, έπληξε την Ευρώπη ή την Ασία με εκρήξεις παγωμένου αέρα, όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε δεν υπήρξε αντισταθμιστική επίδραση στις χειμερινές αμερικανικές θερμοκρασίες, υποστηρίζει.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ο Greg O'Connor κάνει έλεγχο ασφαλείας πριν από τον αγώνα 200 μέτρων ελεύθερου στυλ στο φεστιβάλ χειμερινής κολύμβησης στην παγωμένη λίμνη Memphremagog, 23 Φεβρουαρίου 2024, στο Newport, Vt. Οι ομοσπονδιακοί μετεωρολόγοι την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, το ανέφεραν επισήμως: Είναι ο θερμότερος χειμώνας των ΗΠΑ που έχει καταγραφεί με διαφορά. (AP Photo/Charles Krupa, File)
Charles Krupa via AP

 

Χωρίς χιόνι, ευδοκιμούν τα παράσιτα

Η Βοστώνη δεν κατέγραψε ούτε καν...δείγμα μονοψήφιων θερμοκρασιών φέτος.
Και χιόνι; Ξεχάστε το, τουλάχιστον στα ανατολικά και τα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο Φορτ Κεντ, στο βόρειο Μέιν, η έλλειψη χιονιού ακύρωσε έναν ετήσιο αγώνα έλκηθρου σκύλων. Η πόλη είχε μόλις 46,8 ίντσες (119 εκατοστά) χιονιού φέτος. Λίγο περισσότερο από το μισό από ό,τι συνήθως, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Και κάτι ακόμα: «Οι ζεστοί χειμώνες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πρώιμες, μεγαλύτερες και πιο άφθονες εποχές παρασίτων, επειδή οι πληθυσμοί δεν αναχαιτίστηκαν από το κρύο», δήλωσε η Τερέζα Κρίμινς (Theresa Crimmins), διευθύντρια του Αμερικανικού Εθνικού Δικτύου Φαινολογίας.

 

Με πληροφορίες Associated Press