Μια απίθανη τάση μας υπόσχεται οικονομικά ταξίδια κάθε λίγο και λιγάκι

Κι αν δεν μας περισσεύουν μέρες άδειας; Ούτε αυτό δεν μας σταματά.
Open Image Modal
Colton Stiffler via Getty Images
Τα ταξίδια που προορίζονται τόσο για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών μας υποχρεώσεών, όσο και για την προσωπική μας ικανοποίηση, είναι από βολικά έως απαραίτητα.

Είναι αμαρτία να αξιοποιήσουμε ένα επαγγελματικό ταξίδι, ως ευκαιρία για να διασκεδάσουμε και λίγο; Δεν νομίζουμε. Άλλωστε είναι και διεθνής τάση. Και το όνομα αυτής «bleisure» από τον συνδυασμό των λέξεων business και leisure, δηλαδή «εργασία» και... «τεμπελιά».

Τα συνδυαστικά ταξίδια, αυτά δηλαδή που προορίζονται τόσο για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών μας υποχρεώσεών, όσο και για την προσωπική μας ικανοποίηση, είναι από βολικά έως απαραίτητα.

Να ένα παράδειγμα: Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να επισκεφτούμε τη Ρώμη, για λογαριασμό της επιχείρησης στην οποία δουλεύουμε. Το ταίρι μας από την άλλη πλευρά, δικαιούται κι αυτό μερικές μέρες άδειας τον ίδιο μήνα. Γιατί λοιπόν, αμέσως μόλις ξεμπερδέψουμε με τις δουλειές μας και προτού γυρίσουμε στο γραφείο, να μην περάσουμε και οι δύο μας κάποιες μέρες στην «αιώνια πόλη» σαν ζευγάρι; 

Και τι θα κερδίσουμε;

Η Σάρα Στόουν, αρχισυντάκτρια στον ταξιδιωτικό ιστότοπο Frayed Passport, εξηγεί: «Εάν η εταιρεία μας καλύπτει τη δική μας μεταφορά και τη διαμονή, αυτόματα, έχουμε απαλλαγεί από ένα τεράστιο μέρος των εξόδων του ταξιδιού. Και ως εκ τούτου, ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί μονάχα για το έξτρα άτομο. Ίσως για αυτό μέσα στα τελευταία δύο χρόνια τα συνδυαστικά ταξίδια έχουν τετραπλασιαστεί».

«Και αυτή η εποχή είναι η ιδανική για συνδυαστικά ταξιδάκια. Τώρα, που ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ενώ η τουριστική κίνηση είναι πιο πεσμένη», μας συμβουλεύει ο Ριτς Λιου, Διευθύνων Σύμβουλος του Navan Travel. 

 

Και αν δεν έχουμε περισσευούμενες μέρες άδειας;

Μήπως να ζητήσουμε μια-δυο μέρες τηλεργασίας παραπάνω; Μπορούμε να καταστήσουμε σαφές το γεγονός ότι επιθυμούμε μετά την εκπλήρωση των επαγγελματικών στόχων μας, να εξερευνήσουμε το μέρος που είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε. Άλλωστε, οι σύγχρονες επιχειρήσεις αρχίζουν σιγά-σιγά να αντιλαμβάνονται τα οφέλη του να επιτρέπουν στους εργαζομένους να «παντρεύουν» τη δουλειά με μερικές ώρες αναψυχής.

Ξέρουμε τι σκέφτεστε: «Εγώ έκανα ταξίδια αλά “bleisure” πολύ πριν γίνει τάση. Και δεν είχα ανάγκη να ενημερώσω κανέναν»

Ναι, αλλά αν ενημερώσουμε τη διοίκηση για την πολυσυνδυαστική μας εκδρομή, πλέον μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκύψουν πρόσθετα έξοδα. Με άλλα λόγια, να ζητήσουμε από την εταιρεία να καλύψει όλες τις βραδιές στο ξενοδοχείο. Και πέρα από αυτό, θα απαλλαγούμε και από το άγχος που μας πιάνει στη σκέψη ότι μπορεί κάποιος να ανακαλύψει ότι κάνουμε διακοπές, ενώ δηλώνουμε ότι δουλεύουμε.

Open Image Modal
Yuliya Taba via Getty Images
Αν ενημερώσουμε τη διοίκηση για την πολυσυνδυαστική μας εκδρομή, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκύψουν πρόσθετα έξοδα

Πώς θα πείσουμε τον εργοδότη μας

1. Καθιστούμε ξεκάθαρες τις προθέσεις και τους λόγους που επιθυμούμε να παρατείνουμε το επαγγελματικό μας ταξίδι

«Έτσι, δεν θα προκύψει σύγχυση γύρω από τα χρονοδιαγράμματα και τις υποχρεώσεις», μας προτρέπει η Σουζάν Νεφάνγκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Global Business Travel Association (GBTA).

2. Καταγράφουμε χωριστά τα επαγγελματικά έξοδα και τα έξοδα αναψυχής

Συλλέγουμε αποδείξεις, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν κακοπροαίρετα σχόλια των συναδέλφων ή και του ίδιου του εργοδότη. Το μόνο που θέλουμε να επωφεληθούμε είναι τα εισιτήρια και εφόσον είναι εφικτό, τη διαμονή.

3. Θέτουμε στο επίκεντρο το θέμα της βιωσιμότητας

Οι επιχειρηματίες σήμερα έχουν στρέψει το βλέμμα προς το περιβάλλον. Για αυτό και είναι πολύ λογικό το επιχείρημα ότι αντί να ταξιδεύουμε ξεχωριστά για διακοπές και ξεχωριστά για τη δουλειά, συνδυάζοντάς τα, περιορίζουμε έως έναν βαθμό τις εκπομπές άνθρακα, που συνδέονται με τα αεροπορικά ταξίδια.

4. Προσπαθούμε να είμαστε δημιουργικοί 

Μερικές φορές, τα επαγγελματικά ταξίδια δεν πραγματοποιούνται στις πλέον δημοφιλείς πόλεις, με το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, μια γραφική τοποθεσία ή ένα πραγματικό αξιοθέατο ίσως απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα.

Οπότε, ακόμα κι αν δεν μας στείλουν με τη δουλειά στο Παρίσι, στη Ρώμη, στο Άμστερνταμ και όποιον άλλο λαμπερό προορισμό είχαμε φανταστεί, δεν βιαζόμαστε να απογοητευτούμε. Απλά εξερευνούμε ποιες προοπτικές μας προσφέρει το μέρος για αναψυχή.

5. Κρατάμε ακέραιο το κομμάτι της διασκέδασης

Εάν μετά από ένα επαγγελματικό συνέδριο έχουμε υπολογίσει να κάνουμε δύο μέρες διακοπές στον προορισμό ή κάπου τριγύρω, δεν αφιερώνουμε ούτε μια στιγμή από αυτές τις 48 ώρες κλεισμένοι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, στέλνοντας e-mail και συμμετέχοντας σε τηλεδιασκέψεις.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον εργοδότη μας να κάνουμε μόνο έναν γρήγορο έλεγχο μέσα στην ημέρα και να απαντάμε μόνο σε επείγοντα αιτήματα. Διότι ενώ ναι μεν είναι σημαντικό φανούμε αντάξιοι των εργασιακών μας ευθυνών, πρέπει και να γνωρίζουμε πώς να αποσυνδεόμαστε ολοκληρωτικά. Ειδάλλως, είτε προσθέσουμε μέρες στο ταξίδι μας είτε όχι, δεν θα διαπιστώσουμε καμία απολύτως αλλαγή στην ψυχική μας κατάσταση, ούτε θα νιώσουμε πιο ανανεωμένοι και παραγωγικοί.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ