Κακά τα ψέματα, αυτή ιστορία της πανδημίασα με όλα τα μέτρα για να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown μας έχει οδηγήσει στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού. Κάθε φορά που ξημερώνει δεν γνωρίζουμε πως η μέρα μας θα ολοκληρωθεί και κάθε βράδυ που πάμε για ύπνο δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει.
Διόλου εύκολο να το διαχειριστούμε ιδίως εμείς στην χώρα μας, που, λόγω της οικονομικής κρίσης ζήσαμε και πάλι, μεταξύ άλλων, την αβεβαιότητα στον εργασιακό μας χώρο.
Αποτέλεσμα, είναι να δοκιμάζονται οι προσωπικές μας σχέσεις. Τηλεργασία, συγκατοίκηση και σε πολλές περιπτώσεις τηλε-διδασκαλία φτάνουν και περισσεύουν για να προκαλέσουν το χάος.
Κάπου εδώ είναι που εμφανίζεται η επιστήμη και πιο συγκεκριμένα η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων Σούσαν Άντλερ, με μία διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια αυτή την εποχή. Σύμφωνα με την ίδια (τα προβλήματα αυτά), «στην πραγματικότητα έχουν λιγότερο να κάνουν με την ίδια τη σχέση» και πολύ περισσότερο με εμάς που δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα δικά μας ζητήματα και συναισθήματα.
Σε πρόσφατη ομιλία της στο TedxOakParkWomen Talk, η Σούσαν Άντλερ επισήμανε ότι «η μνησικακία σκοτώνει την σχέση» και δημιουργείται από το γεγονός πως «αντί να βλέπουμε πως ό,τι δεν μας κάνει χαρούμενους στην ουσία δημιουργεί ένταση μέσα στην σχέση μας, εμείς θεωρούμε υπεύθυνο το έτερον μας ήμισυ, θυμώνουμε, στην συνέχεια εκδικούμεθα και καταλήγουμε να αναρωτιώμαστε γιατί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μπορεί να είμαστε ζευγάρι, αλλά σίγουρα δεν είμαστε ομάδα».
Η πρόταση της απλή. Ξεκινάμε αναγνωρίζοντας «πως αυτές είναι δύσκολες εποχές». Με αυτό κατά νου, ελέγχουμε τα συναισθήματα μας όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τις όποιες προκλήσεις. Με άλλα λόγια, όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες ή και οι προσδοκίες μας δεν επιτρέπουμε να μας κυριεύσει ο θυμός, η απογοήτευση και η αγανάκτηση.
«Χρησιμοποιούμε τον θυμό για να απομακρύνουμε τον πόνο, την θλίψη και την αδυναμία και καταλήγουμε να διώχνουμε από κοντά μας εκείνους που μας αγαπούν περισσότερο», εξηγεί η Σούσαν Άντλερ.
Στο δια ταύτα: Όταν βλέπουμε πως δημιουργείται ένταση η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης, πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο, παίρνουμε βαθιές αναπνοές και ρωτάμε τον εαυτό μας, «Τι αισθάνομαι πραγματικά πέρα και πίσω από όλη αυτή την οργή;»
Στην συνέχεια συζητάμε με τον σύντροφο μας, αναλύοντας πως νιώθουμε έτσι ώστε να αποφύγουμε την αγανάκτηση και βέβαια την μνησικακία.
Η επικοινωνία, όπως μας τονίζει η Σούζαν Άντλερ, είναι το κλειδί στην ευτυχία.
«Εκφράζοντας οτιδήποτε άλλο πέραν του θυμού, μας φέρνει πιο κοντά».
Πηγή: Redonline