Μία κατά Κρεμλίνο δημοσκόπηση και η θεωρία Πεσκόφ: Ο Πούτιν νιώθει τους Ρώσους

Αντίθετα, δεύτερη μέτρηση αποτυπώνει τον διχασμό των Ρώσων για την «επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Open Image Modal
H Ρωσίδα πολίτης Κατρίνα Ρέπιν κρατά στα χέρια την κόρη της και ένα πλακάτ ζητώντας συγνώμη για την εισβολή στην Ουκρανία, σε αντιπολεμική διαδήλωση στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ. (AP Photo/Damian Dovarganes)
via Associated Press

«Το Κρεμλίνο έχει επίγνωση του υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης που έχουν οι Ρώσοι στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και αυτό είναι εμφανές όχι μόνο από κοινωνιολογικές έρευνες αλλά και από μηνύματα πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η υποστήριξη της Ρωσίας προς τον Πούτιν φαίνεται ότι έχει αυξηθεί εντυπωσιακά εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς μια δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι ο αριθμός των Ρώσων που εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυξήθηκε από 60% σε 71%, μέσα σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax σε τηλεγράφημα στις 2 Μαρτίου.

Open Image Modal
1 Mαρτίου 2022. Εικόνα από διαδήλωση κατά της εισβολής στην Ουκρανία που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
via Associated Press

 

«Ο Πούτιν αισθάνεται πάντα κοντά στους ανθρώπους...»

Έχοντας νωπές τις εικόνες από το βίντεο όπου ο Πούτιν κάνει “bullying” στον αρχηγό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, υπαγορεύοντάς του αυτά που πρέπει να δηλώνει για την εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί ο Πεσκόφ ...αποθεώνει τον Ρώσο Πρόεδρο, επιχειρώντας να πείσει - εαυτόν και αλλήλους(;) - για την αμέριστη υποστήριξη των Ρώσων στις επιλογές Πούτιν: «Γνωρίζετε ότι συνήθως προσπαθούμε να μην σχολιάζουμε τα ευρήματα των κοινωνιολογικών ερευνών, αλλά γνωρίζουμε ότι το επίπεδο υποστήριξης προς τον πρόεδρο, τις αποφάσεις του προέδρου και τις ενέργειές του είναι πολύ, πολύ υψηλό!  Το νιώθουμε από τα μηνύματα των ανθρώπων, από τα λόγια υποστήριξής τους και τις συγκεκριμένες ενέργειές τους», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, όταν του ζητήθηκε σήμερα (Τετάρτη 2 Μαρτίου) να σχολιάσει τα ευρήματα του Ιδρύματος Κοινής Γνώμης (FOM) που δείχνουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν.

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε παράλληλα την αντίδραση των Ρώσων βουλευτών ακόμα και πριν από την αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντονμπάς, αποκαλώντας τους «καθρέφτη της κοινωνίας μας από πολλές απόψεις».

«Και πράγματι, το επίπεδο υποστήριξης του προέδρου είναι πραγματικά υψηλό, και φυσικά, αυτή η συσπείρωση γύρω από τον πρόεδρο σε μια τόσο δύσκολη στιγμή που απαιτεί μεγάλη ευθύνη, είναι πολύ σημαντική και αυτό δίνει σε όλους μας δύναμη», είπε.

Ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος γνωρίζει αυτά τα ευρήματα, ο Πεσκόφ απάντησε: «Ξέρετε ότι ο Πούτιν αισθάνεται πάντα κοντά στους ανθρώπους, αισθάνεται πάντα κοντά στους πολίτες και βασίζεται στην υποστήριξή τους και φυσικά αντλεί ενέργεια από αυτή τη στήριξη».

Open Image Modal
1 Μαρτίου 2022, Αγία Πετρούπολη. Πολίτες διαδηλώνουν κατά της πολεμικής επιχείρησης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. (Photo by Ivan Petrov/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

Πως γίνεται να λατρεύουν τον Πούτιν, ενώ διαδηλώνουν ...κατά της εισβολής;

Την ώρα που η δημοσκόπηση της (κρατικής) FOM δείχνει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος απολαμβάνει αυξημένης υποστήριξης εν μέσω της εισβολής στην γειτονική Ουκρανία, μεγάλες ρωσικές πόλεις έχουν δει τις τελευταίες ημέρες τεράστιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, καθώς πολίτες βγαίνουν μαζικά στους δρόμους για να διαδηλώσουν, παρά τις συλλήψεις και τη βάναυση μεταχείριση ορισμένων διαδηλωτών από την ρωσική αστυνομία. Αυτό συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου, κατά τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Άραγε οι διαδηλώσεις αυτές είναι «μεμονωμένες αντιδράσεις», όπως εκτιμά το Κρεμλίνο, ή κάτι περισσότερο;

Mια δεύτερη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ρωσικό Levada Centre, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητο και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των Ρώσων δεν υποστηρίζει την απόφαση του Πούτιν να αναλάβει «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία, ένα ποσοστό που αυξάνεται σε περίπου 50% στις μεγάλες πόλεις.

Open Image Modal
Σύλληψη διαδηλωτή με τη μέθοδο της ρωσικής αστυνομίας στις 27 Φεβρουαρίου στην Αγία Πετρούπολη. Οι διαδηλώσεις κατά τη ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζονται σταθερά τόσο στην Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη τις τελευταίες ημέρες - παρά τις συλλήψεις. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
via Associated Press

Οι ρωσικές κρατικές αρχές ασκούν μεγάλη ισχύ στα μέσα ενημέρωσης της χώρας και ο Πούτιν πέρασε δύο δεκαετίες για να εδραιώσει τον έλεγχό του στην πληροφόρηση που τροφοδοτεί τους Ρώσους πολίτες.

Δύο από τα κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων - TASS και RIA Novosti - είναι εξ ολοκλήρου κρατικά, ενώ και τα τρία μεγαλύτερα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά κανάλια της Ρωσίας - Channel One, Russia One και NTV - είναι είτε εξ ολοκλήρου, είτε εν μέρει κρατικά.

Το ίδιο ισχύει για τη διεθνή τηλεόραση και τα πρακτορεία ειδήσεων RT και Sputnik, τα οποία αντιπροσωπεύουν την κύρια μέθοδο διανομής ειδήσεων της Ρωσίας σε όλη την Ευρώπη και έχουν αποκλειστεί τα τελευταία 24ωρα με παρέμβαση της ΕΕ από το Facebook και το YouTube (σε μία απόφαση που πάντως προκαλεί συζητήσεις στην Ευρώπη, σε σχέση με τον σεβασμό στην ελευθερία του Τύπου).

Τα ρωσικά κανάλια έλαβαν οδηγίες να μην αναφέρουν την εισβολή στην Ουκρανία ως τέτοια, αλλά να την περιγράψουν ως «ειδική επιχείρηση», ενώ τα γραφεία των εκδοτών του ρωσικού ομίλου εφημερίδων VK-Media δέχθηκαν επιδρομές μετά τις δημοσιεύσεις του που δημοσίευσαν ένα αντιπολεμικό μήνυμα στην πρώτη σελίδα.

 

με πληροφορίες Interfax, Daily Mail