Μια οριακή δικαστική απόφαση: Κρίσιμες λεπτομέρειες της υπόθεσης του θανάτου του Θανάση Καναούτη παρουσιάζει η οικογένεια του

Μια οριακή δικαστική απόφαση: Κρίσιμες λεπτομέρειες της υπόθεσης του θανάτου του Θανάση Καναούτη παρουσιάζει η οικογένεια του
|
Open Image Modal
HuffPost Greece

Ντοκουμέντα από την υπόθεση του θανάτου του 19χρονου Θανάση Καναούτη, ο οποίος το βράδυ της 13ης Αυγούστου 2013 έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του πέφτοντας από τρόλεϊ στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Περιστέρι, φέρνει στη δημοσιότητα η HuffPost Greece.

Είχε προηγηθεί έντονος διαπληκτισμός με ελεγκτή, γιατί ο Θανάσης δεν είχε πληρώσει το εισιτήριο των 1,20 ευρώ. Ο θάνατός του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την οικογένεια του άτυχου νέου να θεωρεί ότι ο 19χρονος έχασε τη ζωή του εξ αιτίας της συμπεριφοράς του ελεγκτή.

Πέντε χρόνια μετά το Συμβούλιο Εφετών με αμετάκλητο βούλευμά του έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, κλείνοντας οριστικά το φάκελο.

Η HuffPost Greece αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης, τη διαφωνία αντεισαγγελέως Εφετών που πρότεινε την άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος του ελεγκτή αλλά και το «κατηγορώ» του πατέρα του 19χρονου κ. Γιάννη Καναούτη.

 Το Συμβούλιο Εφετών στις 20 Ιουνίου 2018 έκλεισε την υπόθεση με το σκεπτικό ότι «ο ελεγκτής δεν συμμετείχε με κανένα τρόπο στην αιφνιδιαστική πράξη του παθόντος, ούτε γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ή μπορούσε να προβλέψει λόγω της ιδιότητάς του, τη δυνατότητα ανοίγματος των θυρών του εν κινήσει τρόλεϊ με μηχανικό τρόπο. Λαμβανομένου, επιπλέον υπόψη ότι το εγχείρημα του θανόντος ολοκληρώθηκε σε μόλις τρία το πολύ δευτερόλεπτα δεν μπορεί βάσιμα να αποδοθεί στον κατηγορούμενο ότι μπορούσε έστω να αποτρέψει την όποια σχετική προσπάθεια του επιβάτη, ο οποίος σημειωτέον δεν στηρίχτηκε απλώς με την πλάτη στις πόρτες του οχήματος αλλά άσκησε δύναμη στις χειρολαβές αυτών πετυχαίνοντας το άνοιγμά τους».

 

Open Image Modal
HuffPost Greece

 

Διαφορετική άποψη, ωστόσο, είχε αντιεισαγγελέας Εφετών, η οποία θεωρούσε ότι υπήρχε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της συμπεριφοράς του ελεγκτή και της πτώσης του Θανάση: «Όταν ο επιβάτης αρνήθηκε να παραμείνει στο εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος προκειμένου, μετά τη ολοκλήρωση του ελέγχου των εισιτηρίων να ταυτοποιηθεί και να του επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο, και κινήθηκε προς τη μεσαία πόρτα του οχήματος με προφανή σκοπό να αποβιβαστεί αυτού, ο κατηγορούμενος δεν ζήτησε με την ιδιότητά του ως ελεγκτής , όπως προβλέπεται, τη συνδρομή της αρμόδιας αστυνομικής δύναμης, αλλά συνεπλάκη μαζί του και τελικώς όταν ο Θανάσης Καναούτης προσέγγισε τη μεσαία πόρτα του οχήματος, έχοντας την πλάτη του επί της πόρτας, από αμέλειά του, προσπάθησε να αποτρέψει την αποβίβασή του κατά την επόμενη στάση του οχήματος, οπότε και θα άνοιγε ο οδηγός τη μεσαία και την οπίσθια πόρτα προς αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών, χωρίς να προβλέψει τον κίνδυνο που διέτρεχε ο ως άνω επιβάτης από τη στήριξή του με την πλάτη του επί της μεσαίας θύρας, με αποτέλεσμα, λόγω της δύναμης που ασκήθηκε επί της θύρας και της πίεσης των χειρολαβών αυτής, να ανοίξει αιφνίδια η μεσαία θύρα, να ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόματης πέδησης και απεμπλοκής του πεντάλ γκαζιού του οχήματος και να ανατραπεί επί του οδοστρώματος ο Θανάσης Καναούτης, ο οποίος υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από την οποία επήλθε ο θάνατός του . Επίσης, σε προγενέστερο χρόνο και πριν προσεγγίσει τη μεσαία θύρα του οχήματος ο Θανάσης Καναούτης, ο ελεγκτής και κατηγορούμενος με πρόθεση προξένησε σε αυτόν με τα χέρια του σωματική κάκωση. Κατόπιν των ανωτέρω εσφαλμένα έκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ότι δεν πρέπει αν γίνει κατηγορία κατά του κατηγορουμένου ελεγκτή για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, θεωρώντας εσφαλμένα ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις».

 

Open Image Modal
HuffPost Greece

 

Σε άλλο σημείο η αντιεισαγγελέας αναφέρει: «Το γεγονός ότι ο θανών βρισκόταν κατά τον κρίσιμο χρόνο με την πλάτη στην πόρτα το αποδέχεται και ο κατηγορούμενος ελεγκτής, ενώ επιβεβαιώνεται και από τη μάρτυρα… . Σημειωτέον ότι ο κατηγορούμενος όφειλε να καλέσει την Αστυνομία ήδη από τη στάση Παιδική Χαρά και δεν αποτελούσε αυτό απλώς διακριτική του ευχέρεια στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθόσον ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση με νηφάλιο, τυπικό και υπηρεσιακό τρόπο, ενώ οι διαπληκτισμοί και οι αψιμαχίες μεταξύ αυτού και του θανόντος μέσα σε ένα κινούμενο όχημα ήταν σαφές ότι εγκυμονούσαν κινδύνους».

 Γιάννης Καναούτης στη HuffPost: «Η ψυχή μας δεν θα ηρεμήσει ποτέ»

Πικραμένος δηλώνει ο Γιάννης Καναούτης, πατέρας του αδικοχαμένου Θανάση, για το γεγονός ότι η υπόθεση μπήκε οριστικά στο αρχείο:

«Η ψυχή μας δεν θα ηρεμήσει ποτέ με αυτό που έγινε. Θα νιώθουμε για πάντα ότι η Δικαιοσύνη μας αδίκησε. Δεν ήθελα ποτέ λεφτά και αποζημιώσεις. Ήθελα μόνο να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ο ελεγκτής και να μην έσπρωξε το παιδί μου, το ώθησε με τον τρόπο που λειτούργησε να πέσει και να σκοτωθεί. Η δουλειά του ήταν να του κόψει την κλήση και να τελειώσει εκεί η υπόθεση. Όχι να βρίσει το παιδί μου και να το ξυλοκοπήσει. Βρέθηκαν μώλωπες στο μέτωπο του Θανάση. Δηλαδή, κανείς δεν έχει ευθύνη που ένας νέος σκοτώθηκε με αυτόν τον τρόπο επειδή κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους;».

 

Open Image Modal
HuffPost Greece

 

Κατόπιν, ο κ. Καναούτης προσθέτει ότι «εμφανίστηκαν μάρτυρες υπέρ του ελεγκτή, οι οποίοι υποστήριξαν ότι βρίσκονταν σε αυτοκίνητο πίσω από το τρόλεϊ την ώρα του συμβάντος. Από τις κάμερες ασφαλείας παρακείμενης τράπεζας, ωστόσο, δεν φαίνεται να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση κανένα αυτοκίνητο».