Μια σοβαρή Ευρώπη για το κλίμα και ένα σχέδιο 13 τρις ευρώ στο τραπέζι

Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σταθούν σοβαρά απέναντι στο μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Open Image Modal
BrilliantEye via Getty Images

Η πίεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλη, όχι μόνο λόγω των φωνών των ΜΚΟ, των ακτιβιστών, των μαθητών και του υπόλοιπου ευαισθητοποιημένου κόσμου, αλλά κι επειδή οι ειδεχθείς συνέπειες της αλλαγής του κλίματος καταγράφονται σχεδόν καθημερινά. Η ΕΕ καλείται να αναλάβει δράση.

Στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το κλίμα. Η Άγκελα Μέρκελ, προσπαθεί να παίξει το τελευταίο της καλό χαρτί λίγο πριν αποχωρήσει από την Καγκελαρία. Από την άλλη, το Πράσινο Κόμμα της Αυστρίας (κάποτε ήταν απλά ένα πολύ μικρό κόμμα) είναι έτοιμο να ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση μετά από τα αυξημένα ποσοστά τις στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το «περιβάλλον» έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των χωρών. 

«Οι αντιδράσεις για το κλίμα έχουν αντίκτυπο πλέον στην πολιτική συζήτηση», δηλώνει ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος του Eurasia Group. «Οι περισσότεροι ηγέτες δεν θέλουν να πιστεύεται ότι δεν παίρνουν στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή».

Η πρόκληση είναι να μετατραπεί όλη αυτή η συζήτηση σε αποτελεσματική δράση χωρίς να εμπλακεί το οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον.

Open Image Modal
Baac3nes via Getty Images

Κονδύλια για το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, ακόμη και αν τα κράτη μέλη εκπληρώσουν όλα τα σχέδιά τους για τα επόμενα 10 χρόνια, θα χρειαστούν μέχρι και 575 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για δύο δεκαετίες, ώστε η ήπειρος να φτάσει στη μηδενική παραγωγή εκπομπών αερίων μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιερν. Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συναντώνται την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο για να αρχίσουν να θέτουν τις βάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και εμπόδια.

Για παράδειγμα, η Πολωνία εμπόδισε τους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν τον στόχο του 2050 σε συνάντηση κορυφής τον Ιούνιο, ενώ το πακέτο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ύψους 54 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η Μέρκελ πριν από δύο εβδομάδες, ήταν φιάσκο. Οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι ανέφεραν ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να εκπληρωθούν οι κλιματικοί στόχοι της Γερμανίας, συνεπώς απέχουν πολύ για την προστασία ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ επιμένουν ότι η Βαρσοβία πιθανότατα θα συμφωνήσει με τους στόχους της ΕΕ όταν βρεθεί συμφωνία, η οποία δεν θα επιβαρύνει την οικονομία της χώρας που εξαρτάται από τον άνθρακα.

Open Image Modal
DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

Σε ένα ακόμα σημάδι της πολιτικής αστάθειας γύρω από αυτή τη συζήτηση, ο συνασπισμός της Μέρκελ σκέφτεται να διπλασιάσει την τιμή των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως απάντηση στους επικριτές της. Με αυτή την προσπάθεια γίνεται όλο και πιο πιθανός ένας συνασπισμός με τους «Πράσινους» της Γερμανίας. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα συμβεί και στην Αυστρία.

Από την άλλη, στη γείτονα χώρα Ιταλία, η νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, που σχηματίστηκε χάρη σε μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, υπόσχεται ένα ”Πράσινο Νέο Deal” για την τόνωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η πιο άμεση πρόκληση της είναι να κερδίσει την υποστήριξη της ΕΕ για τα σχέδιά της.

Το Bloomberg πάντως υπογραμμίζει ότι το 2015 η Ευρώπη χωρίστηκε στη μέση για το πακέτο διάσωσης στην Ελλάδας, ύψους 86 δις. Οπότε, σε ένα σχέδιο που απαιτεί πολλά περισσότερα, η ένταση των συζητήσεων θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη.